Studiile arata ca noul coronavirus se raspandeste in grupuri, nu in masa. 10% dintre cei infectati a...


Desi modul de transmitere al noului coronavirus in societate nu este inteles pe deplin, acesta pare sa se raspandeasca in grupuri, nu in masa. Un studiu observational publicat de Wellcome Open Research, unul dintre cele mai mari ONG-uri globale din domeniul sanatatii, estimeaza ca "80% din transmisii sunt cauzate de circa 10% din cazuri".


Acest comportament ar putea explica de ce virusul nu s-a raspandit mai devreme din China si nu a format focare in Europa, desi era prezent in Franta inca din decembrie anul trecut.


Coronavirusul este foarte virulent fara masuri de distantare sociala. In aceasta situatie, fiecare persoana purtatoare infecteaza, statistic, alte trei. Cu distantare, focarele de COVID-19 pot fi tinute sub control, dupa cum am vazut in mare parte din Europa.


Odata cu ridicarea carantinei, exista totusi riscul ca patogenul sa-si reia transmisia. Daca intelegem cum se misca virusul prin societate, putem crea masuri de distantare cu un impact social cat mai mic, dar eficiente contra epidemiei.


Fiecare patogen are un factor de dispersie k, ce descrie tendinta lui de a forma grupuri sau de a se raspandi in masa.


Virusurile SARS si MERS, inrudite coronavirusului, au un factor k relativ mic, conform unui studiu din 2005, deoarece cateva cazuri tind sa formeze grupuri de infectie. Gripa spaniola din 1918, explica aceeasi lucrare, s-a raspandit in valuri in societate, cu fiecare purtator infectand alte persoane.


Pentru coronavirus, acest k nu este inca stabilit. Un studiu publicat in jurnalul Eurosurveillance in ianuarie estima ca factorul de dispersie al coronavirusului ar fi mai ridicat decat la SARS sau MERS.&


Cu toate acestea, autorii noteaza ca aceasta estimare ramane "imprecisa" si ca e posibil ca acest k sa fie mai mic, dar probabil nu sub 0,1.


Astfel, rezultatele noului studiu se aliniaza cu ce stiam dinainte despre comportamentul virusului. Un factor de dispersie mic ar explica de ce virusul s-a transmis din China atat de lent - mare parte din purtatori nu produc focare de infectie.


Un barbat este testat pentru COVID-19 in China. Foto EPA

Nu e clar de ce se intampla asta. Cel mai probabil, este vorba de o combinatie de factori, inclusiv modul de transmisie a virusului, starea de sanatate a celor implicati si contextul in care se intalnesc.


Coronavirusul se raspandeste prin saliva si aerosoli (particule mici de saliva suspendate in aer) pe care le producem cand respiram, tusim sau vorbim. Christophe Fraser, profesor de dinamica patogenilor la Universitatea Oxford, a spus pentru Science ca mare parte din focarele de coronavirus "par sa implice transmitere prin aerosoli".


Unii purtatori pot sa transmita virusuri catre mai multe gazde decat altii, conform unui studiu din 2019, care arata ca unii purtatori sanatosi expira o cantitate mai mare de virus in timp ce vorbesc.


Cantatul in spatii inchise, atrag atentia cercetatorii, este un factor de risc, deoarece se elibereaza cantitati mai mari de aerosoli. Asadar, concertele indoor ar trebui inlocuite cu unele in spatii deschise, deocamdata.


Spatiile inchise au un potential mai mare de transmisie decat cele deschise: riscul de infectie este de 19 ori mai mare inauntru.


Apoi, cei care socializeaza cu multe persoane sau nu se spala des pe maini au sanse mai mari de a ii infecta pe cei din jur.


Coronavirusul se raspandeste in mediul in care traiesc purtatorii si poate supravietui pe diverse suprafete o perioada lunga de timp.


Prin urmare, masurile de distantare sociala ar trebui sa puna puternic accentul pe evitarea formarii acestor grupuri de infectie, in special prin evitarea spatiilor inchise si a aglomerarii.


LIBERTATEA PUBLICA ARTICOLE DE STIINTA. In plina criza provocata de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricand cititorii au nevoie de informatie stiintifica de calitate, prezentata limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborari cu jurnalistii romani de la publicatia ZME Science, o platforma independenta de jurnalism de stiinta, alcatuita din experti care, in mod obisnuit, relateaza pentru publicul avizat din strainatate. Ei scriu, in fiecare zi, mai multe articole in Libertatea, bazate pe cele mai recente date si studii despre epidemie.


Comments