Studiu: 7 din 10 bolnavi care au fost spitalizati cu COVID nu s-au recuperat complet, la cinci luni...


Cel mai recent studiu britanic a constatat ca 7 din 10 oameni care au avut nevoie de spitalizare pentru a se vindeca de COVID inca prezinta simptome care le afecteaza sanatatea chiar si la cinci luni dupa ce au fost externati, potrivit CNN. Unii supravietuitori au continuat sa aiba probleme de sanatate fizica si mintala, iar boala si-a pus amprenta asupra calitatii vietii lor.


De asemenea, cercetatorii britanici au descoperit faptul ca una din cinci persoane a intampinat, la cinci luni de la externare, si alte probleme, cum ar fi pierderea locului de munca sau necesitatea schimbarii jobului din cauza starii lor de sanatate.


S-a constat si ca persoanele cele mai predispuse de a avea simptome persistente ale COVID au fost femeile de varsta mijlocie, care au dezvoltat o forma grava a bolii, si care sufereau de cel putin doua afectiuni cronice, precum diabet, astm sau boli cardiace.


Rezultatele noastre arata o plaja mare de simptome, probleme de sanatate psihica si fizica si dovezi ale deteriorarii organelor la cinci luni dupa externarea pacientilor cu COVID. Este, de asemenea, clar ca la pacientii care au avut nevoie de ventilatie mecanica si au fost internati la terapie intensiva recuperarea dureaza mai mult.

Rachael Evans, profesor colaborator la Universitatea din Leicester:

Studiul a fost realizat in Marea Britanie si a analizat 1.077 de pacienti infectati cu COVID, care au fost externati din spital in perioada martie - noiembrie 2020.


Dintre acestia, 36% erau femei si 50% aveau cel putin doua afectiuni cronice care ii faceau vulnerabili in fata bolii.


Cand participantii au fost analizati cinci luni mai tarziu, doar 29% dintre ei au spus ca s-au simtit complet recuperati, in timp ce mai mult de 90% dintre oameni au avut cel putin un simptom persistent.


Cele mai frecvente simptome persistente dupa COVID


Expertii arata ca cele mai frecvente simptome raportate la unii dintre pacientii analizati au fost durerea musculara, oboseala, conditie fizica slaba, probleme de somn, durerea sau umflarea articulatiilor, slabiciunea membrelor, probleme cu respiratia, dificultati de gandire si chiar pierderea memoriei pe termen scurt.


Sanatatea psihica a fost, de asemenea, afectata. Mai mult de 25% dintre pacienti au prezentat simptome clinice de anxietate sau depresie, iar 12% s-au confruntat cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD).


De asemenea, participantii au fost impartiti in patru grupuri pe baza severitatii simptomelor lor: foarte severe, severe, moderate si usoare.


Cercetatorii au identificat ca la cinci luni dupa externare, pacientii cu cele mai severe simptome au prezentat niveluri mai ridicate de proteina numita proteina C-reactiva, care este asociata cu inflamatia in organism. Aceasta inflamatie sistemica este asociata cu o recuperare mai slaba a organismului dupa ce a trecut printr-o boala.


Pacientii care au participat la studiu vor fi evaluati din nou la 12 luni, pentru a aduna mai multe date despre impactul efectelor pe termen lung ale COVID-19.


Foto: Epa


Comments