Studiu: Carantina din primavara din SUA a salvat 29.000 de vieti, dar a costat economia 169 de milia...


Cercetatorii de la scoala de business HEC Paris si de la Universitatea Bocconi din Milano au facut un calcul ametitor: masurile de carantina impuse in SUA in contextul pandemiei de coronavirus intre lunile martie si mai au salvat 29.000 de vieti la un cost de 169 de miliarde de dolari, adica in jur de 6 milioane de dolari de persoana, noteaza Barrons, citat de HotNews.ro.


"Guvernatorii au salvat vieti, pe de-o parte, dar au redus activitatea economica de cealalta", a declarat pentru AFP Jean-Noel Barrot, profesor la HEC Paris si membru al parlamentului francez.


Folosind datele de la Universitatea John Hopkins si Biroul de Statistica al SUA, cercetatorii condusi de Barrot au determinat ca masurile de carantina din SUA au costat echivalentul a 0,8% din PIB-ul american, dar au redus numarul deceselor cauzate de COVID-19 in perioada respectiva cu un sfert.


Profesorul francez crede ca noi restrictii generale nu vor fi la fel de eficace de data aceasta, insa cu siguranta vor ramane scumpe.


"Trebuie sa ne gandim la planuri de rezerva pentru a evita consumarea a atat de mult din avutia noastra colectiva pentru a ramane in viata", afirma Barrot.


Sanatate sau libertate?


Criticii au afirmat ca restrictiile, relaxate in grade diferite in lunile de primavara si vara, sunt un atac direct asupra libertatii private. Sustinatorii sustin ca acestea sunt una din modalitatile prin care virusul extrem de infectios poate fi tinut sub control.


Un studiu publicat in luna iunie in revista Nature a descoperit ca fara masurile de distantare sociala si inchidere a afacerilor SUA s-ar fi confruntat cu 5,2 milioane de cazuri la inceputul lunii aprilie, in loc de nivelul de 365.000 inregistrat in acea perioada.


Cercetatorii de la Universitatea Columbia au concluzionat ca peste 35.000 de vieti ar fi putut fi salvate daca masurile de carantina ar fi fost impuse cu doar o saptamana mai devreme decat data la care au intrat in vigoare la jumatatea lunii martie.


Desi considerabil mai relaxate decat in alte tari care au impus o carantina stricta si penalizarea aspra a celor care nu o respecta, efectele restrictiilor asupra economiei SUA au fost resimtite aproape imediat.


Numarul saptamanal al cererilor de somaj a explodat, ajungand la 6,9 milioane in saptamana incheiata in 28 martie iar rata somajului a urcat vertiginos pana la 14,7% in luna aprilie comparativ cu un minim istoric de 3,5 inregistrat in februarie.


In prezent, SUA reprezinta cel mai mare focar de coronavirus din lume, fiind raportate pana marti 12.780.938 de cazuri de COVID-19 si 263.799 decese provocate de SARS-CoV-2, noteaza site-ul worldometers.info.


FOTO: EPA


Comments