STUDIU - Doar o treime dintre romanii de la tara au apa de la robinet

STUDIU - Doar o treime dintre romanii de la tara au apa de la robinet

STUDIU In satele din Romania, apa inca vine la "galeata". Doar o treime din cetatenii din zona rurala sunt racordati la sistemul public de distributiei a apei iar cel mai rau la acest capitol stau locuitorii din satele Olteniei.

Doar o treime din cetatenii care locuiesc in satele din Romania sunt racordati la sistemul public de distributie a apei. Pentru cei mai multi dintre ei, fantanile sunt in continuare principala sursa de apa. Iar cel mai rau la acest capitol stau locuitorii din satele Olteniei.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, anul trecut, 65,2% din populatia tarii era deservita de sistemul public de alimentare cu apa. Iar in timp ce in zona urbana, 94,9% au apa de la robinet, doar 30% din cei care locuiesc la sate pot spune ca au renuntat de tot la proverbiala "galeata".

Zonele puternic industrializate conduc atunci cand vine vorba de acces la sistemul public de distributie, chiar si in regiunile rurale. In regiunea Bucuresti-Ilfov, 82,2% dintre locuitori sunt racordati. La polul opus se afla cei care traiesc in regiunea Sud-Vest Oltenia. Nici locuitorii din vestul tarii nu stau mai bine cand vine vorba de racordarea la sistemul public in zona rurala.

Asta desi, de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a facut eforturi in vedere atragerii de fonduri europene, nu doar pentru sistemul public de distributie ci si pentru cel de tratare. Cel mai recent, Comisia Europeana a aprobat 155 de milioane de euro din Fondurile de Coeziune pentru sase mari proiecte ce vizeaza sistemul de apa si canal din Romania. Vizate sunt judetele Vaslui, Prahova, Dambovita, Satu Mare si Maramures. Banii urmeaza sa finanteze atat retele noi de distributie cat si construirea de statii de tratare noi si forarea de puturi. Iar Comisia a precizat ca investitia este necesara pentru protejarea sanatatii publice prin garantarea accesului la apa potabila din surse sigure.

In ceea ce priveste distributia, tot potrivit INS, in anul 2016, volumul de apa distribuita a fost de 1.030.646,5 mii m3, cu 124.934,3 mii m3 mai mic decat in anul 2015. Iar aproape jumatate din cantitate a mers catre consumatorii casnici. Catre agricultura si piscicultura au fost distribuita un sfert din cantitatea totala de apa iar sectorul de industrie si constructii a folosit putin peste 17% din volumul total.

Cand vine vorba de cele mai mari cantitati de apa distribuita, volume mari s-au inregistrat in bazinele hidrografice Buzau-Ialomita, respectiv Arges-Vedea si Olt.

Sursa info si foto.

The post STUDIU - Doar o treime dintre romanii de la tara au apa de la robinet appeared first on actualmm.ro.

Comments