Studiu: Problemele legate de plata ratelor se vor amplifica in urmatorii doi ani

Studiu: Problemele legate de plata ratelor se vor amplifica in urmatorii doi ani

Studiu: Problemele legate de plata ratelor se vor amplifica in urmatorii doi ani

La nivelul Europei Centrale si de Est, estimarile Deloitte arata ca rata de neperformante pe segmentul de credite acordate persoanelor fizice va creste cu aproximativ 3% in urmatoarele 12-24 de luni.

Segmentul de credite neperformante acordate companiilor va evolua intr-un ritm similar, influentat in principal de sectoare precum ospitalitate, transport si logistica, imobiliar si constructii.

Creditele negarantate acordate persoanelor fizice vor domina piata tranzactiilor cu portofolii neperformante, care va deveni mai activa in urmatoarele sase luni, mai arata estimarile Deloitte.

,,Inca este neclar cum va evolua in Romania segmentul tranzactiilor cu credite neperformante, in contextul prevederilor fiscale extrem de restrictive; in prezent, creditorii trebuie sa isi asume un cost fiscal de 11% din pierderea inregistrata deja in legatura cu un credit neperformant, ceea ce, evident, reduce semnificativ randamentul tranzactiilor. Mediul de afaceri incearca de mai mult timp sa convinga decidentii sa modifice aceste prevederi, dar deocamdata fara succes", a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania.

Pe de alta parte, analistii agentiei remarca faptul ca politicile de sprijin din partea statelor au avut un rol crucial in mentinerea calitatii activelor bancare, iar o retragere prematura a ajutorului din partea guvernelor ar putea duce la cresterea brusca a ratelor de credite neperformante in urmatoarea perioada.

,,Este posibil ca masurile de amanare a platii ratelor la credite prin moratoriile publice/private sectoriale sa fi intarziat reflectarea impactului negativ al pandemiei in bilanturile bancilor. Este de asteptat ca bancile sa se pregateasca pentru aceasta situatie prin intermediul provizioanelor si al monitorizarii active a clientilor, in special a celor aflati in dificultate, pentru a-i identifica pe cei viabili si pe cei neviabili din perspectiva economica, mai ales in anticiparea momentului de incheiere a perioadei moratoriului.

Previziunile Bancii Centrale Europene privind valul de credite neperformante sunt valabile si pentru Romania.

Pe baza simularii pregatite de BCE, in lipsa sprijinului din partea statelor, peste 9% din creditele totale acordate companiilor din zona euro ar putea intra in dificultate pana la jumatatea anului 2021, arata studiul.

Studiul Deloitte CEE Banking M&A, aflat la a treia editie, ofera o imagine de ansamblu asupra dinamicii pietei de fuziuni si achizitii din sectorul bancar din 16 tari din Europa Centrala si de Est, si anume Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina si Ungaria.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra.

Comments