Studiu UNICEF. Cum afecteaza schimbarile climatice viata copiilor: ,,Corpurile si mintile lor sunt d...


Indexul de riscuri climatice al UNICEF arata ca un miliard de copii sunt expusi, in mod riscant, la impactul schimbarilor climatice. Vietile a milioane de copii din intreaga lume sunt schimbate - chiar si in tarile cu venituri mari - si lumea nu face suficient pentru a-i proteja, arata raportul consultat de specialistii de la InfoClima.


In Europa, Canada si Statele Unite, copiii cu astm si alte afectiuni respiratorii au avut probleme de respiratie si mai grave, cauzate de inhalarea particulelor produse de fumul de incendiu in plamanii lor tineri. Si in Romania, schimbarile climatice au un efect direct asupra sanatatii copiilor.


,,Ei sunt cei mai vulnerabili la efectele schimbarii climei, iar cei care locuiesc in comunitati cu venituri mici sunt expusi unui risc deosebit de mare de vatamare. Corpurile si mintile lor sunt deosebit de vulnerabile la impactul schimbarilor climatice, cum ar fi poluarea, bolile mortale si vremea extrema. Cu toate acestea, ele au fost in mare parte in discursul si finantarea globala privind schimbarile climatice", se precizeaza in raportul UNICEF.&


Potrivit documentului, aproape toti copiii sunt deja expusi la cel putin un pericol major, soc sau stres climatic si de mediu si aproape jumatate (un miliard de copii) traiesc in tari cu risc extrem de ridicat.&


Risc mediu pentru copiii romani


Copiii romani au un risc general mediu in ceea ce priveste pericolul privind schimbarile climatice. Astfel, Romania ocupa locul 127, aflandu-se pe aceeasi pozitie cu Republica Moldova, Kazahstan, Italia, Franta si Argentina, in jumatatea inferioara a listei de 163 de tari incluse in raportul UNICEF, lista fiind ordonata descrescator incepand cu statele in care riscurile climatice pentru copii sunt cele mai ridicate.


In ceea ce priveste pilonul reprezentat de socurile climatice si de mediu, Romania are un scor de 5,4 (severitate medie) si un scor de 2,5 in privinta pilonului vulnerabilitatii copiilor (severitate medie), iar indicele de risc climatic si de mediu este de 4,1 (severitate medie).


Pe primele locuri se afla tari din centrul si estul Africii (Somalia, Nigeria, Congo, Niger, Angola, Mozambic, Madagascar), dar si India, Afganistan si Pakistan, cu indici intre 7,5 si 8,5. De cealalta parte, cel mai mic risc in ceea ce priveste schimbarile climatice pentru copii se inregistreaza in Suedia, Finlanda, Estonia, Islanda si Noua Zeelanda, unde scorurile sunt intre 1,6 si 1,8.


Cu 74.880 de kilotone emisii de CO2 (date din anul 2022), care reprezinta 0,22% din emisiile globale, si emisii pe cap de locuitor de 3,85 de tone metrice, Romania se numara printre tarile cu emisii de CO2 de nivel mediu-superior.


Raportul releva si faptul ca locul in care sunt generate emisiile de gaze cu efect de sera difera de cel in care se inregistreaza cel mai mare impact climatic in randul copiilor. Cele 33 de tari ,,cu risc extrem de ridicat" emit, impreuna, doar 9% dintre emisiile de CO2 de la nivel mondial.


In schimb, primele cele mai poluante 10 tari sunt responsabile de aproape 70% dintre emisiile globale. Doar una dintre aceste tari este clasificata cu ,,risc extrem de ridicat" la nivelul indicelui.


Indice Romania, UNICEF

Viata, sanatatea si bunastarea copiilor, amenintate de schimbarile climatice


Analiza UNICEF arata ca pana in 2022 un numar mare de copii locuiau deja in zone cu vulnerabilitate ridicata sau extrem de mare a apei (niveluri scazute sau foarte scazute ale serviciului de apa potabila combinate cu risc ridicat sau foarte mare de stres hidric, variabilitate interanuala, variabilitate sezoniera, apele subterane) si se preconizeaza ca problema se va agrava mult in viitor.


Cifrele copiiilor afectati de inundatii si seceta:


o Aproape un miliard de copii (953 de milioane) sunt expusi la stres hidric ridicat sau extrem de mare.&


o 739 de milioane de copii sunt expusi unui deficit mare sau extrem de mare de apa.&


o 436 de milioane de copii traiesc in zone cu vulnerabilitate ridicata sau extrem de ridicata la apa.&


o 470 de milioane de copii se confrunta cu un risc ridicat sau extrem de mare de seceta.


Seceta in curs din Cornul Africii (Etiopia, Somalia, Djibouti si Eritrea) si desertificarea in intreaga regiune Sahel, impreuna cu deficitul de apa in crestere in Orientul Mijlociu, vor avea consecinte de amploare pentru copii. De asemenea, evenimentele meteorologice exacerbate de clima au crescut de sase ori in Asia de Est si regiunea Pacificului in ultimii 50 de ani.


In Africa, 39 din 49 de tari cu date disponibile au un scor general CCRI in clasa de risc ,,extrem de ridicat" sau ,,inalt". Se preconizeaza ca temperaturile de vara vor creste cu pana la 4?C pana in 2071-2100 in comparatie cu temperaturile preindustriale din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.


,,In urmatorii 30 de ani, se asteapta sa se nasca aproximativ 4,2 miliarde de copii. Nu va exista un <> pentru ei. In intreaga lume, extremele de seceta, caldura si inundatii devin din ce in ce mai frecvente si urmeaza sa devina mai severe, unele regiuni confruntandu-se deja cu fluctuatii intre cele trei, iar infrastructura si serviciile se lupta sa faca fata", se arata in analiza UNICEF.


Foto: Shutterstock

Vulnerabilitatile copiilor la efectele la fenomenele meteo extreme:


- Bolile mortale ale copilariei se raspandesc mai mult din cauza degradarii mediului si a schimbarilor climatice;


- Copiii sunt mai predispusi sa sufere de poluarea aerului decat adultii;


- Sugarii si copiii mici sunt mai putin capabili sa-si regleze temperatura corpului si sunt mai predispusi la deshidratare, facandu-i mai vulnerabili in timpul valurilor de caldura extreme;


- Malnutritia copiilor este agravata de neregulile recoltelor si de cresterea preturilor alimentelor, care este exacerbata de temperaturi mai ridicate si precipitatii crescute legate de schimbarile climatice;


- Viata a 40 de milioane de copii este afectata in fiecare an din cauza dezastrelor exacerbate de schimbarile climatice, iar acest numar continua sa creasca;


- Caldura extrema este asociata cu o crestere a problemelor de sanatate mintala, inclusiv tulburarea de stres posttraumatic si depresia la copii si adolescenti. In 2021, peste trei sferturi din apelurile umanitare ale Organizatiei Natiunilor Unite au aparut cel putin partial dintr-un eveniment meteorologic extrem - in crestere de la 36% in 2000.


,,In ciuda vulnerabilitatii lor unice, copiii au fost in mare masura ignorati, in raspunsul la schimbarile climatice. Doar 2,4% din finantarea climatica din fondurile-cheie multilaterale pentru climat sprijina proiecte care incorporeaza activitati adaptate copiilor", se mai precizeaza in analiza UNICEF.


Foto ilustrativ: 123rf


Comments