Subiecte simulare Evaluare Nationala Limba Romana 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii

Subiecte simulare Evaluare Nationala Limba Romana 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii

Subiecte simulare Evaluare Nationala Limba Romana 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii


Elevii de clasa a VIII-a au inceput luni, 20 martie, simularea pentru Evaluarea Nationala, care se va desfasura in luna iunie. Prima proba a fost la limba si literatura romana. Scopul acestor testari este ca elevii sa se familiarizeze cu structura examenului.&


UPDATE ora 10:50. Subiectele pe care elevii de clasa a VIII-a le-au primit la simularea Evaluarii Nationale 2023, proba scrisa de Limba si literatura romana, de luni, 20 martie, au fost, in principal, cerinte pe baza a doua texte la prima vedere, potrivut Edupedu.ro.


Primul text a fost un fragment din ,,Dansul ursului" de Ion D. Sirbu, iar al doilea, din ,,30 de ani in sa" al lui Felix Topescu.


Subiectul I - 70 de puncte


,,Citeste fiecare dintre textele de mai jos pentru a putea raspunde la cerintele formulate.


Textul 1 :,,Examenele de sfarsit de an fusesera fixate mai devreme [...]. Orele de studiu se inmultira. Desi in copilarie timpul e de zece ori mai dens decat la maturitate, programul a trebuit totusi sa fie mai intensiv. O zi de vara, cand ai intre doisprezece si cincisprezece ani cum aveau Silvia si cei doi baieti, poate sa inceapa la ora sase dimineata si sa se sfarseasca abia la noua sau zece seara. E adevarat ca seara picau de somn si de oboseala. Dar, in rastimpul acestei lungi zile, aveau timp pentru tot si toate: calareau patru ore, studiau (singuri sau cu domnisoara Stela) alte patru sau cinci ore si tot le mai ramanea timp pentru o baie in lac, o goana prin padure, o tranta pe iarba sau o vizita in parc. [...]


Ultimul eveniment dinainte de examene fu aparitia acelei pasari miraculoase. Lucian o descoperi intr-o seara. [...] Se intoarse in fuga, ca sa-i cheme pe Silvia si pe Roland.


-- Veniti, le spuse, asa ceva nu s-a mai vazut: o imensa pasare roz. Roz ca un trandafir, roz ca o tarta de fragi si zmeura, roz ca obrazul Silviei cand scrie scrisori...


Mersera cu totii. Si vazura. Intr-un luminis, sub salcii, foarte aproape de papuris si apa, aproape vertical, cu ciocul sau imens pe piept, obosit si nemiscat... un pelican. Parea ca doarme. Era un pelican adevarat, asta o spunea chiar si baci Simion, care stia mai totul despre pasarile de apa. ,,Dar ce cauta aici?" se intrebara copiii. Doar toata lumea stie ca pelicanii sunt pasari ale Deltei. Si Delta e foarte departe... [...]


Peste trei zile, intr-o seara, in sfarsit, se ridica iar in sus. Cu greu, foarte cu greu. In locul de unde decolase, ramasera ca amintire cateva pene pe care Silvia le aduna si le facu buchet. [...]


Cu cele cateva pene roz se termina si visul roz de pe marginea lacului. [...]


In timpul examenelor, copiii au fost gazduiti la familia Eneea si Lili Giurca, intrucat lucrau aproape de colegiu. Totul a decurs conform asteptarilor. Profesorii de la colegiu avura rabdarea de a-i examina indelung pe cei doi baieti care erau in clasa a patra. Au stralucit la romana si latina [...]. La matematici ,,a mers" - nu grozav, totusi, destul de onorabil. Restul materiilor li s-a parut o simpla formalitate: copiii stiau carte, scriau corect [...].


Silvia isi trecu examenele de clasa intai de liceu la ,,Domnita Ileana". Povesti la romana despre lacul codrilor albastri si nuferii galbeni, povesti la istorie despre batalia de la Thermopile, povesti la matematici despre aducerea la acelasi numitor si despre calculul suprafetelor trapezului, povesti la geografie, cu zeci de exemple din vasta ei experienta, care e deosebirea dintre un parau, un rau si un fluviu, dintre o balta, un iezer si un lac, dintre o insula, o peninsula si un istm. Se terminase examenul, ea continua sa le povesteasca doamnelor profesoare cine este Tama, cum de e magarul Gary un mare filosof si actor si cat e de destept daca stii sa-l intrebi in limba lui. Le explica de ce nu le place cailor mirosul de usturoi, ce a patit vidra care a dorit sa aiba ochi albastri, cum e in padure cand ploua si care e adevarul despre puii de cuc. [...] A primit nota zece pe linie.


Ar fi urmat vacanta. Divina vacanta in padure, cu cai, nu departe de un lac fermecat. Ce putea fi mai frumos? Cartile de aventuri ii asteptau: trecusera de varsta si problemele lui Huckleberry Finn, acum urmau cele ale lui Ionut Jder, d'Artagnan, David Copperfield. Ii asteptau romanul-fluviu ,,Tarzan" (scris de un lord englez al carui nume nu se putea pronunta nicicum), ,,Omul invizibil", ,,Gulliver in Tara Uriasilor". Dar si ,,Baltagul", ,,La Medeleni", ,,Fram, ursul polar" - Ion D. Sirbu, Dansul ursului.


Textul 2: ,,O proba deosebit de dificila a fost cea de-a 15-a a concursului hipic de la Varsovia, la care eram inscrisi din oficiu - pentru ,,Premiul Invingatorilor" - primii trei clasati in probele disputate anterior, astfel ca la start s-au prezentat cei mai buni calareti si cai care evoluasera pe parcursul a 12 zile de concurs.


Dintre romani au concurat doar doi calareti: Toma Tudoran cu calul Rayon de Soleil si subsemnatul. De partea cealalta erau majoritatea asilor germani, francezi si polonezi.


Lupta se anunta foarte grea, mai ales ca ploua neintrerupt de cinci zile. Terenul de concurs si cel de incalzire se transformasera intr-o mlastina in care picioarele cailor se afundau pana peste glezne, iar noroiul laptos ne stropea, improscand totul in jur.


Ajuns la teren, eram convins ca juriul concursului va interzice disputarea unei probe atat de grele pe o asemenea pista desfundata si pe o ploaie care nu mai contenea.


Calaretii si caii stateau zgribuliti, care pe unde putea, si nimeni nu mai era dispus sa incalece pe o astfel de vreme.


Deoarece regulamentul nu permitea intreruperea concursului, s-a anuntat la megafoane ca, dupa o prealabila recunoastere a parcursului de catre participanti, proba se va disputa in orice conditii. Nimanui nu-i venea sa creada, dar hotararea era luata, ceea ce i-a determinat pe multi dintre concurenti sa nu participe. [...]


Proba incepuse si deja cativa calareti alergasera, printre ei aflandu-se si Toma Tudoran, care, dupa un parcurs executat intr-un timp excelent si avand doar o daramare, avea sa se claseze pe locul al treilea (!).


Imi mai ramasesera numai zece minute pentru a-mi pregati calul si, desi nu se mai vedea iarba, totulfiind acoperit de apa, [...] eram gata de lupta cu... ploaia, noroiul si obstacolele.


Faptul ca, pana sa intru in concurs, niciun concurent nu terminase proba cu zero puncte penalizarem-a ambitionat sa fac totul spre a realiza ceea ce nimeni nu reusise pana atunci.


Nu cred ca in cei 650 de metri ai parcursului sa fi respirat si eu, si Jolka mai mult de cinci-sase ori in viteza in care am alergat. Cu un simt extraordinar al obstacolului, Jolka prindea batai excelente, strangea picioarele, isi arcuia sira spinarii si gatul in timpul sariturilor cum nu m-as fi asteptat. In paranteza fie spus, din cauza greutatii lui, calul se teme de cazaturile care i-ar provoca neplaceri si, de aceea, pe terenurile alunecoase alearga si sare mult mai atent. Spiritul lui de conservare se manifesta cu atat mai puternic, cu cat conditiile in care este pus sa parcurga un traseu cu obstacole sunt mai grele. De fapt, majoritatea accidentelor pe care le fac caii se produc nu la obstacolele mari, ci la cele mai mici, la care atentia este mai redusa; de aceea, cand un cal a ajuns sa participe pe obstacole de categoria grea (1,50 -1,60 metri), nu este recomandabil sa fie pus in situatia de a mai sari in probele de categorii inferioare.


Revenind la cursa Jolkai in ,,Premiul Invingatorilor", trebuie sa spun ca in zborul ei peste obstacole nu a atins niciunul, ceea ce m-a plasat pana in acel moment pe primul loc. Va inchipuiti prin ce emotiiam trecut in continuare, cand urmaream din tribuna evolutiile celor care alergau dupa mine..." - Felix Topescu, 30 de ani in sa


A.


Noteaza, din textul 1, doua cuvinte din campul lexical al culorilor. 2 puncte

Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul


Disciplinele de examen la care baietii au cele mai bune rezultate sunt - 2 puncte

a) istoria si geografia.b) matematica si istoria.c) romana si latina.d) romana si matematica.


Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul 1 - 2 puncte

Scoala unde Silvia isi sustine examenul este


a) ,,D'Artagnan".b) ,,David Copperfield".c) ,,Domnita Ileana".d) ,,Huckleberry Finn".


Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul 2 - 2 puncte

La concursul de la Varsovia, Toma Tudoran si calul Rayon de Soleil se claseaza pe locul


a) intai.b) al treilea.c) al12-lea.d) al 15-lea.


Noteaza ,,X" in dreptul fiecarui enunt pentru a stabili daca este adevarat sau fals, bazandu-te peinformatiile din cele doua texte - 6 puncte

Textul 1


Desi studiau pentru examene, copiii aveau si timp de joaca.Lucian vede, intr-un luminis, un pelican.Plecarea in Delta este ultimul eveniment la care participa copiii inainte de examen.


Textul 2


Concursul de la Varsovia a fost anulat din cauza vremii ploioase.Caii se accidenteaza mai usor la obstacolele mici.


Felix Topescu era sigur de victorie, de indata ce a finalizat cursa.


Precizeaza, in unu - trei enunturi, o trasatura a personajului Silvia, identificata in fragmentul de mai jos, si mijlocul de caracterizare utilizat, ilustrandu-l cu o secventa: ,,povesti la geografie, cu zeci de exemple din vasta ei experienta, care e deosebirea dintre un parau, un rau si un fluviu, dintre o balta, un iezer si un lac, dintre o insula, o peninsula si un istm. Se terminase examenul, ea continua sa le povesteasca doamnelor profesoare cine este Tama, cum de e magarul Gary un mare filosof si actor si cat e de destept daca stii sa-l intrebi in limba lui. Le explica de ce nu le place cailor mirosul de usturoi, ce a patit vidra care a dorit sa aiba ochi albastri, cum e in padure cand ploua si care e adevarul despre puii de cuc. [...] A primit nota zece pe linie.". - 6 puncte
Prezinta, in minimum 30 de cuvinte, un element de continut comun celor doua texte date, valorificand cate o secventa relevanta din fiecare text. - 6 puncte
Crezi ca, in conditii dificile, e mai bine sa continui sau sa renunti la o competitie? Motiveaza-ti raspunsul, in 50 - 100 de cuvinte, valorificand textul 2. - 6 puncte
Asociaza fragmentul din Dansul ursului de Ion D. Sirbu cu un alt text literar studiat la clasa sau citit ca lectura suplimentara, prezentand, in 50 - 100 de cuvinte, o valoare comuna, prin referire la cate o secventa relevanta din fiecare text. - 6 puncte

B.


Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect. - 2 puncte

Contin diftong ambele cuvinte din seria:


a) ,,aveau", ,,studiu".b) ,,categoria", ,,ciocul".c) ,,noroiul", ,,evolutiile".d) ,,seara", ,,aproape".


Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect. - 2 puncte

Exista doar cuvinte derivate in seria:


a) ,,copilarie", ,,laptos".b) ,,descoperi", ,,doisprezece".c) ,,despre", ,,devreme".d) ,,ursului", ,,greutatii".


Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect. - 2 puncte

Sinonimele cuvintelor subliniate in fragmentul ,,niciun concurent nu terminase proba cu zero punctepenalizare" sunt, in ordine:


a) adversar, nu incepuse.b) castigator, nu absolvise.c) competitor, nu incheiase.d) prieten, nu finalizase.


Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect. - 2 puncte

Exista o relatie de polisemie intre cuvintele subliniate in secventele din seria:


a) ,,mai ramanea timp pentru o baie in lac"; Mesterul trebuie sa puna faianta in baie.


b) ,, cai care evoluasera pe parcursul a 12 zile"; Profesorii ii evaluasera pe elevii scolii.c) ,,Restul materiilor li s-a parut o simpla formalitate"; ,,O proba deosebit de dificila".d) ,,un parcurs executat intr-un timp excelent"; ,,este pus sa parcurga un traseu cu obstacole".


Selecteaza, din secventele urmatoare, trei verbe aflate la timpuri diferite ale modului indicativ, pe care le vei preciza: ,,Doar toata lumea stie ca pelicanii sunt pasari ale Deltei." si ,,Totul a decurs conform asteptarilor. Profesorii de la colegiu avura rabdarea de a-i examina indelung pe cei doi baieti care erau in clasa a patra". - 6 puncte

6.Alcatuieste un enunt imperativ, in care substantivul ,,padure" sa fie in cazul dativ (1) si un enunt asertiv in care adjectivul ,,puternic" sa fie nume predicativ (2). - 6 puncte


Transcrie propozitiile subordonate din fraza: ,,Ajuns la teren, eram convins ca juriul concursului va interzice disputarea unei probe atat de grele pe o asemenea pista desfundata si pe o ploaie care nu maicontenea.", precizand felul acestora. - 6 puncte.
Completeaza enuntul urmator cu formele corecte, reprezentand mesajul unui antrenor, adresat unui membru al echipei sale. - 6 puncte
Ca (a fi, conjunctiv, prezent, forma negativa, persoana a II-a, singular) suparat si pentru a nu face (adjectiv pronominal demonstrativ de identitate) greseli la urmatoarea competitie, (membru, cazul nominativ, plural, articulat hotarat) echipei ar dori sa revezi ___ (ultim) minute din inregistrarea cursei (intrerupt) din cauza _ (ploaie, cazul genitiv, singular).

Subiectul al II-lea - 20 de puncte


Scrie, in 80 - 120 de cuvinte, rezumatul textului 1.


Punctajul pentru rezumat se acorda astfel:


o continutul rezumatului - 12 puncte;


o redactarea rezumatului-8 puncte (coerenta textului-1 punct; proprietatea termenilor folositi - 1 punct; corectitudinea gramaticala - 1 punct; claritatea exprimarii ideilor - 1 punct; ortografia - 1 punct; respectarea normelor de punctuatie - 1 punct; lizibilitatea - 1 punct; incadrarea in limita de cuvinte - 1 punct).


Nota! Rezumatul nu va fi precedat de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acorda doar in cazul in care rezumatul are minimum 80 de cuvinte si dezvolta subiectul propus".


Luni, 20 martie, elevii care incheie ciclul gimnazial au sustinut prima simulare inainte de& Evaluarea Nationala, si anume proba la limba romana.&


Cum se va desfasura simularea pentru Evaluare Nationala 2023 la limba romana


Simularea a inceput la 09:00, cand vor fi distribuite subiectele in salile de clasa. Accesul va fi permis, insa, pana la 08:30, potrivit ghidului publicat de Ministerul Educatiei.&


Copiii vor avea la dispozitie doua ore sa rezolve subiectele, din momentul in care le primesc. Rezultatele de la aceasta testare nu se fac publice si nici nu se trec in catalog.&


Structura examen&


Structura examenului a ramas aceeasi. Spre deosebire de anii trecuti, Ministerul Educatiei nu a mai publicat teste de antrenament si le-a transmis elevilor sa se pregateasca in baza modelelor aparute pana acum.&


Ce subiecte au avut elevii anul trecut la simularea de la romana&


Simularea si examenul cuprind doua subiecte cu cerinte variate. La primul subiect, elevii vor lucra pe doua texte la prima vedere si vor raspunde la intrebari ce tin de intelegerea informatiilor, precum si de gramatica. In 2022, la simulare, copiii au primit fragmente din ,,Dacia Felix" de Cezar Petrescu si din ,,Oameni, fapte, amintiri" de Francisc Munteanu.&


De asemenea, au redactat un text argumentativ. Cerinta de anul trecut a fost urmatoarea: ,,Crezi ca dialogul deschis cu profesorii ii apropie sau ii indeparteaza pe elevi de intelegerea lectiilor predate? Motiveaza-ti raspunsul, in 50 - 100 de cuvinte, valorificand textul 2".&


La al doilea subiect se testeaza, intre altele, creativitatea si coerenta: ,,Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, in care sa-l caracterizezi pe domnul Preda, personajul din textul lui Cezar Petrescu. In redactarea caracterizarii, vei avea in vedere:


- precizarea a doua date de identificare a personajului (nume, varsta, ocupatie, origine, portret fizic etc.);


- numirea a doua trasaturi morale ale personajului;


- ilustrarea a doua mijloace de caracterizare diferite, prin cate o secventa comentata;


- corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului".&



Subiectele de la Evaluarea Nationala la romana 2022


La examenul de anul trecut elevii au avut, cum se asteptau, fragmente din doua texte la prima vedere, din ,,Toate panzele sus" de Radu Tudoran si ,,Franturi din viata lui Delavrancea", de Cella Delavrancea.& &


,,Crezi ca este plictisitor sa vizitezi de mai multe ori un loc? Motiveaza-ti raspunsul, in 50 - 100 de cuvinte, valorificand textul 2", a fost cerinta pentru textul argumentativ.&


Subiectul al doilea le-a solicitat sa fie creativi: ,,Imagineaza-ti ca tocmai te-ai intors din vacanta. Scrie un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, in care sa prezinti cea mai frumoasa intamplare din vacanta, incluzand o secventa descriptiva, de minimum 30 de cuvinte, si o secventa dialogata, de minimum patru replici".



Reguli in timpul examenului


Elevilor le este interzis sa aiba in salile de examen: manuale, carti, dictionare sau notite, pe care le-ar putea utiliza ca sa rezolve subiectele.&


De asemenea, nu au voie cu: telefoane mobile si casti.&


Este interzis sa discute intre ei, sa faca schimb de foi din lucrare, de ciorne sau notite.&


Citeste si: Calendar Evaluare Nationala 2023


Comments