Sucul devine un lux. Cat vor plati romanii pentru una dintre cele mai consumate bauturi

Sucul devine un lux. Cat vor plati romanii pentru una dintre cele mai consumate bauturi

Sucul devine un lux. Cat vor plati romanii pentru una dintre cele mai consumate bauturi

Recent, pe pietele internationale de marfuri, pretul sucului de portocale a atins un nou maxim de 4,95 dolari pe kilogram, conform The Guardian. Aceasta crestere dramatica este rezultatul unei recolte slabe in Brazilia, unul dintre principalii furnizori globali de portocale.

Probleme majore pentru cultivatorii din Brazilia

Cultivatorii brazilieni au raportat o scadere de 24% a productiei comparativ cu anul trecut, din cauza unei boli care a afectat grav portocalii. Aceasta boala provoaca aparitia unor pete verzi pe coaja fructelor, facandu-le amare si determinandu-le sa cada prematur.

Specialistii atribuie aceasta problema secetei extreme din perioada cruciala de inflorire de la sfarsitul anului trecut, exacerbata de criza climatica.

Brazilia este responsabila pentru aproximativ 70% din exporturile mondiale de suc de portocale, iar 2024 marcheaza al treilea an consecutiv de recolta slaba.

Aceasta situatie are un impact dramatic asupra ofertei globale de suc de portocale, punand industria intr-o criza profunda. Institutul International de Fructe (IFU) considera chiar posibilitatea de a face lobby pentru modificarea reglementarilor alimentare la nivelul ONU, astfel incat sucul de portocale sa poata contine si alte citrice, precum mandarinele.

Problemele industriei globale

Specialistii avertizeaza ca industria globala a sucului de portocale este in criza profunda. ,,Industria din Florida aproape ca a disparut, iar plantatiile braziliene sunt afectate de boli, de cresterea costurilor si de conditii de crestere nefavorabile, ceea ce face ca ofertele globale de suc de portocale sa fie la cel mai scazut nivel din ultimele decenii," explica expertii.

Cererea pentru sucul de portocale a inceput sa scada vertiginos inca de anul trecut, pe masura ce preturile au atins cote alarmante. Aceasta tendinta sugereaza ca sucul de portocale ar putea deveni din ce in ce mai inaccesibil pentru consumatorii obisnuiti, transformandu-se intr-un produs de lux.

Aceasta situatie complicata reflecta impactul combinat al problemelor climatice si economice asupra unui produs de baza, subliniind necesitatea unor solutii durabile pentru a asigura stabilitatea pietei globale de alimente si bauturi.

Comments