Suma fabuloasa stransa la Pilonul 2 de pensii. Chiar si asa, romanii nu vor putea primi lunar banii,...

Pilonul II de pensii din Romania difera de pensia de stat intr-un mod care nu ii avantajeaza neaparat pe romani. Plata banilor stransi se face fie deodata, fie in plati esalonate care se termina dupa 5 ani. Expertii spun ca este nevoie de o lege care sa asigure plati mai mici pentru mai mult timp.

Totalul fondurilor din pensia privata obligatorie a depasit 130 miliarde lei in ianuarie 2024. Cererile de plata din Pilonul II au trecut de pragul de 160.000 si in total peste 2,2 miliarde de lei din pensia privata obligatorie introdusa in 2008. Mai putin de jumatate dintre plati au fost facute catre romani care au intrat la pensie la varsta prevazuta de lege.

Suma primita in medie de cei care au cotizat este de aproximativ 20.000 lei, insa aceasta nu reflecta un ciclu intreg de contributie profesionala. Peste 100.000 romani vor iesi la pensie in urmatorii cativa ani si isi vor putea retrage integral suma platita.

O optiune care nu exista insa pentru cei care au contribuit la Pilonul II este insa reglarea unei transe lunare pe termen lung, in timp ce restul de bani sunt reinvestiti.

,,Nu avem inca o lege de plata a pensiilor private, ma refer la o lege prin care sa luam pensie ca din sistemul public, pe tot restul vietii noastre. In schimb, avem plati unice sau esalonate pe maximum 5 ani. In cazul platii esalonate, banii nu mai sunt investiti, in timp ce in afara ei sunt investiti si poti face retrageri programate si de asemenea in afara exista anuitatile, adica sa luam pensie pe tot parcursul vietii", a explicat George Mot, fondator platforma pensii private.

In 2024, contributia obligatorie a crescut la 4,75% din salariul brut, fata de 3,75% cat mergea la Pilonul II pana acum. Randamentul mediu in perioada 2008-2024 a fost de 8%, dublu fata de inflatie.

Comments