Suntem codasii Europei la numarul de politisti. Cum atrage MAI angajati: le da banii de chirie pentr...

La polul opus, ţările membre cu cel mai mare număr de ofiţeri de poliţie sunt: Cipru (573 de ofiţeri de poliţie la 100.000 de locuitori), Malta (505), Grecia (492) şi Croaţia (490 de ofiţeri de poliţie la 100.000 de locuitori în 2015). La nivelul Uniunii Europene, numărul de ofiţeri de poliţie a scăzut lent în ultimii ani, numărul de 1,6 milioane de ofiţeri de poliţie înregistrat în 2016 fiind mai mic cu 3,4% comparativ cu 2009. Repartiţia pe sexe arată că unul din cinci ofiţeri de poliţie din UE (21,1%) erau femei în 2016, în creştere faţă de 16,7% în anul 2008.

MAI: Militarii şi poliţiştii, salarii mai mari de la 1 ianuarie

În acelaşi timp, Ministerul român al Afacerilor Interne anunţă că militarii şi poliţiştii au, începând din 1 ianuarie, salarii mai mari cu 25% din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de lege pentru anul 2022. În schimb, sporurile, indemnizaţiile, primele şi compensaţiile rămân „cel mult” la nivelul din decembrie 2018. „Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 au fost adoptate unele măsuri care privesc drepturile băneşti ale personalului din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru anul 2019. În context, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie se majorează cu 25% din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de lege pentru anul 2022”, au anunţat, vineri, reprezentanţii MAI.

Potrivit acestora, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare „se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018”.

În plus, se menţine măsura de acordare a majorărilor salariale corespunzătoare pentru activitatea desfăşurată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum şi cele pentru munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru.

Potrivit MAI, o altă măsură ce vizează personalul militar, poliţiştii şi personalul civil este cea conform căreia, în anii 2019-2020, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României, în limita valorică de 1.450 de lei anual, pentru fiecare angajat (salariat).

„În ceea ce priveşte indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, precum şi cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament, menţionăm că în perioada 2019-2021 aceste drepturi se menţin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018”, se mai arată în comunicatul MAI.

Mai mulţi bani pentru delegaţii şi alocaţii

Potrivit documentului, tot începând cu 1 ianuarie, a intrat în vigoare şi Hotărârea de Guvern nr. 714/2018 privind drepturile si obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate. Prin noua reglementare, valoarea indemnizaţiei de delegare sau detaşare va creşte la suma de 20 lei/zi, comparativ cu 17 lei/zi acordată în 2018.

De asemenea, persoana delegată într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă şi care nu se poate înapoia la sfârşitul zilei de lucru, va beneficia de o alocaţie zilnică de delegare compusă din: indemnizaţie de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea şi alocaţie de cazare, în cuantum 230 lei/zi, în limita căreia trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare, fără a fi nevoie de prezentarea unor documente justificative.

„Mai mult de atât, ordonatorul de credite va putea aproba, în situaţii temeinic fundamentate, majorarea alocaţiei de cazare  cu până la 50%, însă în acest caz va  fi nevoie de prezentarea de documente justificative”, mai anunţă MAI.

Poliţiştii şi militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă

Şi peste toate, la sfârşitul anului trecut, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru modificarea legilor privind statutul Poliţistului, respectiv a Statutului cadrelor militare. Potrivit actelor normative, politiştii şi militarii care beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie o pot folosi pentru plata ratei locuinţei achiziţionate.

La legea 360/2002 privind statutul Poliţistului, la articolul 31 au fost adoptate următoarele modificări: „Politistul care îndeplineşte condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit imoboliar/ipotecar destinat achiţiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derularea a creditului respectiv, pentru plata ratei sau pentru a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul imoboliar/ipotecar”. compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionate pe timpul carierei. 

Sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinţei.

La numărul de judecători stăm bine

Tot în anul 2016 în Uniunea Europeană erau 86.000 de judecători, o cifră care a rămas stabilă comparativ cu 2008. În rândul statelor membre, Croaţia, Slovenia şi Grecia au cel puţin 40 de judecători la 100.000 de locuitori, în timp ce în Franţa, Marea Britanie, Suedia, Cehia şi Irlanda au mai puţin de 10 judecători la 100.000 de locuitori. România este la un nivel comparabil cu Belgia, Slovacia şi Letonia, cu un număr de cel puţin 20 de judecători la 100.000 de locuitori.

Potrivit Eurostat, între 2007 şi 2016, la nivelul UE, cheltuielile guvernamentale pentru tribunale, ca procent din cheltuielile totale, au rămas stabile la 0,7% în timp ce cifra pentru închisori au rămas stabile la 0,4%. În aceeaşi perioadă, cheltuielile guvernamentale pentru ofiţeri de poliţie au scăzut de la 2,2% până la 2% din cheltuielile totale.


 

Comments