Super-pusca de asalt realizata la Cugir se afla in ultima faza de omologare. Trage si 600 de gloante...

Prototipul acestui tip de arma a starnit interesul comunitatii de peste zece ani, fiind prezentat public pentru prima data in anul 2017, la scurt timp dupa ce a fost supus unor teste riguroase intr-un poligon militar. Aceasta noua arma este prezentata ca fiind o "pusca romaneasca extrem de competitiva" si a fost realizata pe linia de productie existenta a fabricii din Cugir, fiind conceputa integral de catre specialistii in cercetare si dezvoltare din cadrul unitatii de productie cu o indelungata istorie. Incepand cu luna ianuarie a anului 2024, prototipul a intrat in ultima faza de omologare, semnificand apropierea sa de finalizare si potentialul sau de a sustine cu succes nevoile fortelor armate.

Redutabila arma are calibrul 5,56x45 mm, compatibil cu sistemul NATO, un incarcator de 30 de cartuse si dezvolta o viteza la gura tevii de circa 900 de metri pe secunda, fiind realizata pe modelul Kalasnikov. In noua varianta, arma are o greutate de circa 3,2 kilograme, scazuta de la greutatea initiala de 3,45 kilograme, fara incarcator. Este comparabila cu aceleasi arme ale soldatilor NATO, in special cu pustile americane din seria M.

Pusca este dotata cu sistem mecanic si optic de ochire, are o cadenta de 600 de gloante pe minut. Pretul este estimat la 900-1.000 de dolari pe bucata, complet echipata.

Alimentul pe care romanii il vand cu 600 lei kilogramul francezilor si austriecilor. Peste 90% din productie merge peste hotare

,,Teava de 16 inch poate fi data jos si schimbata cu o teava mai scurta, iar pe sine se pot monta si alte sisteme de ochire. Arma de asalt poate fi folosita si in modul automat si semiautomat (foc cu foc)", au precizat reprezentantii societatii din judetul Alba. A fost prezentata public anul trecut, cu ocazia evenimentelor dedicate Zilei Armatei, organizate la Alba Iulia.

Realizata pe platforma de Kalasnikov, arma era gata inca din 2018, dar nu se incadra in greutatea ceruta si avea probleme cu patul. Atunci s-a apelat la o colaborare cu societatea Stimpex Bucuresti, iar rezultatul a fost o arma fiabila, care a trecut foarte bine testele la care a fost supusa.

Pusca a fost testata si de Armata Romana, care a cerut ca teava sa reziste la mai multe focuri, fata de cat era proiectata, cerinta care a fost, de asemenea, rezolvata.

Una dintre cele mai mari banci din Romania a fost scoasa la vanzare. Multi romani incaseaza salariul sau pensia de aici

Comments