Surpriza in cazul femeii din Botosani care a spus ca "un domn si o doamna de la DSP" i-au oferit 3.0...


De saptamani intregi, pe retelele sociale circula ponturi potrivit carora autoritatile dau bani pentru ca oamenii sa accepte sa-si declare mortii drept decese COVID-19. Zeci de astfel de mesaje au venit si la Libertatea. Ele au doua caracteristici: (1) "e de la o cunostinta" si (2) daca rogi sa fii pus in contact cu aceasta cunostinta, mesagerul dispare.


Luni, o publicatie din Botosani a publicat, cu nume si prenume, declaratiile unei femei din comuna Vladeni, sotia unui pacient decedat, care descria un astfel de episod. Sunata de Libertatea, sotia si-a schimbat declaratia. "Nu eram eu acasa, ci fiica". Ce spune fiica?

Imi oferea 30 de milioane sa spun ca sotul a murit de coronavirus.

Gabriela Doroftei, sotia pacientului decedat, pentru botosani.ro:


Luni, 25 mai, la prima ora a diminetii, site-ul stiri.botosani.ro a publicat un amplu articol, sub semnatura jurnalistei Roxana Aiacoboaei, referitor la decesul unui barbat diagnosticat cu SARS-CoV-2.


Familia lui Petrut Doroftei, barbatul decedat, a declarat pentru stiri.botosani.ro ca ar fi fost vizitata acasa, in comuna Vladeni, de reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica din judet care le-ar fi cerut sa semneze niste acte prin care sa ateste infectarea barbatului, contra sumei de 3.000 de lei.


Botosani.ro e un site normal, fara o reputatie de publicatie de scandal, dar si fara mari resurse.

Un profesor de jurnalism din Iasi, pentru Libertatea:

In textul de pe botosani.ro, sunt redate declaratiile sotiei Gabriela si ale fiicei Roxana.


"Imi oferea 30 de milioane sa spun ca sotul a murit de coronavirus"

"Au venit un domn si o doamna de la DSP, asa s-au recomandat, desi nu s-au legitimat, sa stim nume si prenume. Era o doamna in varsta, ea a vorbit cu mine. Imi oferea 30 de milioane sa spun ca sotul a murit de coronavirus", a declarat sotia barbatului in presa locala.


Mi-a spus sa semnez nu stiu ce foaie cum ca sotul a murit de COVID pentru 30 de milioane, eu am refuzat pentru ca stiu sigur ca sotul meu nu avea nici o legatura cu asta.

Gabriela Doroftei, pentru botosani.ro:

La randul ei, fiica femeii a declarat ca "doamna" care a facut aceasta propunere neobisnuita "a spus-o in prezenta unui politist, cred ca chiar a sefului sectiei din Corni (n.r. - comuna vecina cu localitatea de domiciliu a familiei Doroftei). Adica nu aberam noi".


Familia nu crede ca barbatul a murit de COVID

Sotia lui Petrut Doroftei a mai declarat presei locale ca ea nu crede ca sotul ei de 58 de ani, care fusese internat in ultima zi din aprilie in spital din cauza unor probleme cardiace, iar ulterior externat dupa ce simtea mai bine, avea coronavirus.&


Barbatul fusese testat de doua ori negativ, numai ca dupa ce i s-a facut rau din nou pe 10 mai , a murit dupa doua zile, din cauza unui stop cardiorespirator. Familia sustine ca a aflat ca barbatul avea COVID-19 in ziua in care trebuie sa-l inmormanteze, pe 13 mai si ca nu a fost lasata sa vada sau sa atinga cadavrul acestuia la morga.


Sotia barbatului, pentru Libertatea: "Eu nu eram acasa, nu a vorbit cu mine"

Libertatea a contactat-o pe autoarea articolului, jurnalista Roxana Aiacoboaiei, care a fost de acord sa ne puna in legatura cu familia din comuna Vladeni.


Am contactat-o, deci, pe Gabriela Doroftei, pentru a afla mai multe informatii despre aceasta vizita.


Numai ca, daca in declaratia initiala, femeia a spus ca ea, personal, a discutat cu presupusa angajata a DSP, in declaratia pentru Libertatea revine si declara ca nu era acasa la momentul vizitei.


Eu nu eram acasa, era fata cand a venit de la DSP. Eu nu stiu.

Gabriela Doroftei pentru Libertatea:

Singura in masura sa clarifice, asadar, unele aspecte ale vizitei ramane fiica femeii, Andreea Doroftei.


Ce spune fata&

Andreea Doroftei isi pastreaza afirmatia ca i s-au oferit bani, dar schimba o partea a datelor concrete ale intamplarii.


Daca, initial, ea indica prezenta unui politist, posibil chiar seful de post din comuna Corni, drept posibil martor, in raspunsurile sale pentru Libertatea, martorul "dispare".


Din declaratiile Andreei Doroftei reiese ca familia a fost vizitata de o femeie care purta masca, aceasta prezentandu-se drept angajata a DSP, insotita de un barbat care insa nu a asistat la discutie.


"Or zis ca sunt de la DSP si trebuie sa semnam niste acte ca sa luam bani si sa stam in carantina. Da, mi-a zis sa semnam ca sa luam bani si noi nu am vrut. Au spus ca domnul Petrut o avut COVID, ca trebuie sa semnam acte ca sa luam banii aceia si au spus ca sunt de la DSP, atat. Nu erau politisti, era doar un domn in masina. Eu am vorbit numai cu doamna", a declarat Andreea Doroftei.


Intrebata daca a vazut presupusele acte care ar fi trebuit semnate, ea a declarat ca femeia ar fi chemat-o undeva "in oras". In cursul vizitei, femeia nu le-a aratat nici un document.


"Nu ne-au dat acte, au zis ca trebuie sa mergem in oras sa semnam actele care arata ca tata avea virusul, ca trebuie sa semnam noi ca avea virusul", a sustinut Andreea Doroftei pentru Libertatea.


La randul ei, Gabriela Doroftei mai sustine ca ar fi fost sunata, in cursul zilei in care a avut loc vizita, de catre reprezentanti ai DSP care au anuntat-o ca o vor vizita.


Libertatea i-a contactat atat pe seful Politiei Rurale Botosani, cat si pe sefii de post din comunele Vladeni si Corni pentru a afla ce stiu despre acest caz, insa nici unul dintre ei nu a vrut sa comenteze.


DSP neaga categoric acuzatiile si cere ancheta

Directoarea DSP Botosani, medicul urgentist Monica Adascalitei, a declarat pentru Libertatea ca DSP nu a comunicat cu familia Doroftei decat telefonic.


Este un fals. Singurele contacte cu familia au fost telefonice, conform metodologiei. Angajatii DSP nu au avut contact direct cu aceasta familie. Medicul epidemiolog a cerut ajutorul celor din Centrul Judetean de Coordonare a Interventiei la nivel local - Politie Locala, primarul comunei Vladeni, pentru ca familia nu voia sa accepte izolarea.

Monica Adascalitei, DSP Botosani:

"Cei de la DSP nu se deplaseaza la domiciliul decedatilor, nu in conditiile in care el a decedat in spital, nu la domiciliu", a spus Adascalitei.


Intrebata daca, in procedura DSP, familiile celor decedati trebuie sa semneze acte care sa confirme sau sa infirme diagnostice, Adascalitei a raspuns ca nu.


"Nu, DSP nu cere nici o semnatura, pacientul a decedat in spital. A fost internat in Spitalul Judetean, dupa doua teste negative a plecat la domiciliu. A revenit ulterior la o reinternare, agravandu-se o patologie mai veche, a fost testat de coronavirus si a iesit pozitiv. Uitati-va ca in articol scrie ca cei de la DSP nu ar fi prezentat nici o legitimatie. Colegii mei se legitimeaza, au legitimatie de serviciu", au spus oficialii DSP.


Cazul a ajuns si la prefect

Monica Raileanu, purtator de cuvant al Centrului Judetean de Coordonare a Interventiei la nivel local, a declarat pentru Libertatea ca acest caz este in atentia prefectului si ca, in urma sesizarilor, un echipaj de politie a fost trimis la fata locului pentru demararea unei anchete.


Viceprimarul comunei Vladeni, George Robert Babei, a declarat pentru Libertatea ca nu detine informatii cu privire la caz, dar, in mod normal, primaria isi trimite angajatii la cei carora li se impune izolarea pentru a le aduce la cunostinta obligatiile pe care le au.


Cine si cum ia banii de la Ministerul Sanatatii pentru pacientii infectati

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a explicat pentru Libertatea cum se incaseaza "stimulentul de risc" de catre personalul medical, informatii care se regasesc si in OUG nr 43/2020. Este vorba despre 2.500 de lei brut, acordati lunar.


"Banii ii primeste personalul medical care gestioneaza si e direct implicat in gestionarea pacientilor confirmati. Toate listele cu personalul medical implicat sunt trimise la minister sub semnatura managerilor unitatilor respective. Ei sunt cei care isi asuma, ei stiu exact personalul medical care gestioneaza cazurile. Banii se acorda si catre DSP-uri.".


Intrebata daca suma depinde de numarul pacientilor tratati, Grigore a raspuns ca nu.


Ce acte trebuie sa semneze familiile celor decedati

Conform Protocolului specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu SARS-CoV2, reglementat prin Ordinul 570/2020, familia celui decedat nu semneaza altceva decat o declaratie prin care atesta identitatea defunctului.


Astfel, potrivit actului normativ, "cel mult doua persoane dintre apartinatorii decedatului pot vedea cadavrul numai dupa ce imbraca echipamentul individual de protectie descris anterior. In caz de identificare pozitiva (potrivire), vor semna o declaratie si se va completa intr-un registru special dedicat".


Intr-un material documentat de Libertatea, Vladimir Belis, fost director al Institutului de Medicina Legala Mina Minovici, spune ca astfel de zvonuri sunt, pur si simplu, absurde.


La randul sau, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, sustine ca este exclus ca familiile celor decedati sa negocieze cu medicii cauza decesului.


Mai ales ca, potrivit procedurii de stabilire a cauzei decesului, cu atat mai mult cu cat vorbim despre un deces survenit in spital, familia nu are nici un cuvant de spus in cauza decesului.


Comments