SURSE Unele fete de la Sfanta Maria erau exploatate sexual, altele erau sedate de angajati

SURSE Unele fete de la Sfanta Maria erau exploatate sexual, altele erau sedate de angajati

Între cele mai rele tratamente aplicate fetelor de la Sfânta Maria, punctează sursele citate, ”cel mai grav a fost administrarea unor medicamente psihiatrice, care trebuiau prescirise de un medic psihiatru, ceea ce nu se întâmpla la Sfânta Maria”, scrie News.ro.

O altă neglijenţă care le este reproşată angajaţilor de la centrul de plasament este lipsa de supraveghere a minorelor.

Acestea au fost expuse unor agresiuni de natura sexuală, explică sursele judiciare, care arată că ”pe fondul lipsei de supraveghere, fetele plecau cu zilele”.

”Erau expuse unor medii şi anturaje ce le exploatau sexual”, mai arată sursele citate. Potrivit acestora, ”ele nu raportau plecările din centru care uneori erau şi de câteva săptămâni”.

”În centru, fetele erau descrise ca fiind agresive sau agitate, prin aceste referiri angajaţii centrului încercând să justifice tratamentele medicamentoase administrate nelegal”, mai spun sursele.

Acestea menţionează că unele dintre fete despre care angajaţii de la Sfânta Maria susţineau că sunt agitate aveau referinţe foarte bune în rândul cunoscuţilor, dar şi al colegilor şi al cadrelor didactice de la şcolile la care învăţau, că se prezentau la ore şi că administrarea unor astfel de medicamente nu se impunea în cazul lor.

Percheziţiile continuă la momentul difuzării acestei ştiri la centrul Sfânta Maria, dar şi la alte locaţii. După percheziţii, peste 20 de persoane vor fi duse la audieri la poliţie.

Procurorii fac 19 percheziţii, joi, într-un dosar privind funcţionarea frauduloasă a sistemului de protecţie specială a copiilor instituţionalizaţi într-un centru de plasament din Bucureşti. În acest dosar a început urmărirea penală a 21 de persoane, pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare, a anunţat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Potrivit sursei citate, procurorii şi poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti pun în executare, joi, 19 autorizaţii de percheziţie, inclusiv la o instituţie publică, într-un dosar în care în cursul acestei luni s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 21 de persoane suspectate de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

"Actele de urmărire penală vizează modalitatea frauduloasă de funcţionare a sistemului de protecţie specială a copiilor instituţionalizaţi, în perioada 2014 - 2016 (ca urmare a unui denunţ formulat în luna noiembrie 2015), în cadrul unui centru din Bucureşti", anunţă Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Cercetările au fost făcute cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, iar o parte dintre activităţi au fost realizate în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil şi Fundaţia SERA, mai spune Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Articole recomandate

Comments