Suspectul principal al atacului cu bomba din Manhattan, capturat in urma unui schimb de focuri

Suspectul principal al atacului cu bomba din Manhattan, capturat in urma unui schimb de focuri

Suspectul principal al atacului cu bomba din Manhattan, capturat in urma unui schimb de focuri

Rahami a fost prins la Linden, în New Jersey, în urma unui schimb de focuri cu forţele de ordine, în cadrul căruia au fost răniţi şi cel puţin doi poliţişti, conform CNN.

Potrivit presei locale, autorităţile au descoperit şi un pachet suspect în cursul operaţiunii.

Rahami era căutat atât în legătură cu explozia din cartierul Chelsea, soldată cu 19 de răniţi, cât şi în legătură cu cea din Seaside Park, New Jersey. Bărbatul a fost identificat de patronul unui bar din Linden, care l-a văzut pe suspect dormind în faţa localului luni dimineaţă.

Departamentul de Poliţie din New Jersey a publicat fotografii noi cu suspectul, inclusiv capturi video de pe camerele de supraveghere din zona unde a avut loc deflagraţia din New York.

De asemenea, un oficial din Departamentul pentru Securitate Internă a afirmat că există o legătură între deflagraţia din Chelsea şi dispozitivele explozive găsite în noaptea de duminică spre luni la Elizabeth, tot în New Jersey, unde ar locui Rahmani.

Guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo, a spus că, deşi bombele din Chelsea şi Elizabeth nu sunt la fel, există unele asemănări în modul în care au fost fabricate.

Suspectul a călătorit recent în Afganistan

Rahami s-a născut în 1988, în Afganistan, dar s-a mutat în Statele Unite. El locuieşte în Elizabeth, iar agenţii FBI au găsit alte dispozitive explozive după percheziţionarea locuinţei acestuia. Bărbatul a călătorit în urmă cu câţiva ani pe teritoriul afgan, iar ulterior şi-a crescut barba şi a început să poarte haine tradiţionale religioase. 

Motivul călătoriei sale şi impactul pe care l-a avut vizita asupra radicalizării sale rămân un mister pentru autorităţile americane.

Rahami ar fi fost identificat cu ajutorul telefonului mobil folosit la bomba fabricată dintr-o oală sub presiune, descoperită în apropiere de locul deflagraţiei de sâmbătă, au declarat surse apropiate anchetei, citate de ABC News.

Două explozii au avut loc sâmbătă, la New York şi într-o staţiune balneară din New Jersey.

De asemenea, un bărbat, somalezul  Dahir Adan, în vârstă de 22 de ani, a rănit cu o armă albă nouă persoane, într-un centru comercial din Minnesota, un atac revendicat de către organizaţia Statul Islamic.

În noaptea de duminică spre luni, doi bărbaţi care adunau gunoaie în apropiere de gara din oraşul Elizabeth (New Jersey) au alertat poliţia după ce au văzut fire şi un tub ieşind dintr-un rucsac pus într-un coş de gunoi, a declarat primarul, Christian Bollwage.

Ofiţerii au găsit mai multe dispozitive explozibile în rucsac, dintre care unul a explodat accidental, în timp ce geniştii încercau să îl dezamorseze cu un robot.

Familia suspectului a avut probleme cu autorităţile locale

Cu mult înainte ca autorităţile americane să-l aresteze pe suspectul Ahmad Khan Rahami în legătură cu exploziile care au zguduit în acest weekend Manhattan şi New Jersey, rudele acestuia erau prea bine cunoscute pentru altercaţii dese cu vecinii privind restaurantul de fast-food First American Fried Chicken din localitatea Elizabeth, transmite Reuters.

Rahami nu era înscris pe lista suspecţilor de terorism, însă era mult prea bine cunoscut primarului din localitatea Elizabeth pentru frecventele plângeri depuse de vecini în legătură cu zgomotul produs de restaurantul familiei suspectului afgan.

”Suspectul nu era pe radarul autorităţilor locale, însă restaurantul de pui prăjit al familiei sale... am avut nişte probleme legale şi plângeri de deranjare a ordinii publice în legătură cu restaurantul”, a declarat primarul Chris Bollwage.

Tatăl suspectului, Mohammed Rahami, a deschis în urmă cu zece ani restaurantul Khan Fried Chicken, care a fost renumit în urmă cu patru ani First American Fried Chicken.

Familia Rahami locuieşte desupra restaurantului, care este strivit între un salon de cosmetică şi un magazin de schimb valutar şi reparare de calculatoare. Luni, autorităţile americane au izolat restaurantul şi au ridicat mai multe cutii din zonă.

Se pare că toţi angajaţii restaurantului erau extrem de serioşi, fiind cunoscuţi pentru că interacţioneau extrem de puţin cu clienţii care le treceau pragul. 

În 2008, autorităţile locale încercau să determine restaurantul fast-food să renunţe la programul său non-stop, după ce o hotărâre a consiliului local a interzis localurilor care livrează mâncare să stea deschise după ora 22.00.

Ca răspuns, familia a deschis un proces în urmă cu şase ani împotriva autorităţilor locale, pe care le-au acuzat de discriminare. Însă, Chris Bollwage susţine că acţiunile autorităţilor cu privire la First American Fried Chicken nu au avut niciodată vreo legătură cu etnia sau religia proprietarilor.

Comments