Tantarii ameninta sa imbolnaveasca jumatate din populatia lumii

Tantarii ameninta sa imbolnaveasca jumatate din populatia lumii

Peste jumatate din populatia lumii ar putea fi expusa riscului de a contracta boli transmise de tantari, cum ar fi malaria si febra dengue, pana la sfarsitul secolului, au avertizat oamenii de stiinta.

Expertii au declarat ca focarele de boli transmise de tantari, asociate cu incalzirea globala, se vor raspandi in zone din nordul Europei si in alte regiuni ale lumii in urmatoarele decenii.

In Marea Britanie, cifrele publicate de Agentia pentru Securitate Sanitara (UKHSA) arata ca numarul cazurilor de malarie importate anul trecut a depasit pragul de 2.000 pentru prima data in peste 20 de ani. Astfel, 2.004 cazuri de malarie au fost confirmate in Anglia, tara Galilor si Irlanda de Nord in 2023 in urma calatoriilor in strainatate, comparativ cu 1.369 in 2022.

Cresterea acestei cifre, potrivit UKHSA, este asociata cu o resurgenta a malariei in multe tari si cu reluarea calatoriilor efectuate in strainatate dupa eliminarea restrictiilor pandemice.

Intre timp, la nivel global, numarul cazurilor de febra dengue raportate la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a crescut de opt ori in ultimele doua decenii, de la 500.000 in 2000 la peste cinci milioane in 2019.

In Europa, tantarii purtatori de virus dengue au invadat 13 state incepand cu anul 2000, fiind observata o raspandire locala a bolii in Franta, Italia si Spania in 2023.

Cercetatorii au declarat ca, pana de curand, febra dengue era in mare masura izolata la regiunile tropicale si subtropicale deoarece temperaturile apropiate de pragul de inghet ucid larvele si ouale tantarului.

„Incalzirea globala asociata climei in schimbare face ca vectorii bolii, care transporta si raspandesc malaria si dengue, sa isi poata gasi o casa in mai multe regiuni, cu focare in zonele in care oamenii sunt susceptibili de a fi naivi din punct de vedere imunologic, iar sistemele de sanatate publica nepregatite”, a declarat Rachel Lowe, profesoara la Institutul Catalan pentru Cercetare si Studii Avansate din Spania.

„Realitatea cruda este ca anotimpurile calde mai indelungate vor mari fereastra sezoniera pentru raspandirea bolilor transmise de tantari, favorizand focare din ce in ce mai frecvente, din ce in ce mai complex de tratat”, a adaugat ea.

Cercetatorii au declarat ca, in cazul in care incalzirea globala va putea fi limitata la 1 grad Celsius peste valorile din perioada preindustriala, atunci populatia cu risc de malarie si febra dengue ar putea creste cu inca 2,4 miliarde pana in 2100, comparativ cu perioada 1970-1999.

Oamenii de stiinta estimeaza insa ca in cazul in care traiectoria actuala a emisiilor de carbon si cresterea populatiei vor continua, 4,7 miliarde de persoane ar putea fi afectate de febra dengue si malarie pana la sfarsitul secolului.

„In timp ce schimbarile climatice par atat de greu de abordat, ne putem astepta sa vedem mai multe cazuri, si posibil decese, din cauza unor boli precum dengue si malaria in Europa continentala. Trebuie sa anticipam focarele si sa intervenim de timpuriu pentru a preveni aparitia bolilor”, a precizat Rachel Lowe.

Cercetatorii lucreaza in prezent la dezvoltarea de modalitati pentru a putea prezice cand si unde pot aparea epidemiile, prin monitorizarea bolilor si a schimbarilor climatice.

„Prin analizarea modelelor meteorologice, gasirea locurilor de reproducere a tantarilor cu ajutorul dronelor si culegerea de informatii de la localnici si de la autoritatile sanitare, speram sa oferim comunitatilor timp pentru a se pregati si a se proteja. Dar, in cele din urma, cea mai eficienta modalitate de a reduce riscul aparitiei acestor boli care se raspandesc in zone noi va fi aceea de a reduce dramatic emisiile”, a notat Lowe.

Aceste concluzii au fost prezentate in marja Congresului European de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase (ESCMID Global, cunoscut anterior drept ECCMID), reuniunea anuala Societatii Europene de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase (ESCMID), care va avea loc in perioada 27-30 aprilie la Barcelona, potrivit www.eccmid.org.

The post Tantarii ameninta sa imbolnaveasca jumatate din populatia lumii appeared first on Cotidianul RO.

Comments