Tara care si-a mancat propriul prim-ministru. Paradoxal, nu a fost pe undeva prin Africa, ci chiar i...

La mijlocul secolului al XVII-lea, Olanda e trecut printr-o perioada cunoscuta in istorie sub denumirea de Epoca de Aur. In aceasta perioada, Johan de Witt a fost una dintre personalitatile politice de marca, ocupand pozitia de prim-ministru al Republicii Olandeze. Cu toate acestea, povestea lui De Witt nu este una de triumf si prosperitate, ci de tradare si barbarie. Asadar, sa exploram aceasta tulburatoare intamplare pentru a intelege cum o tara atat de avansata si culturala a ajuns sa infaptuiasca un act de o asemenea violenta impotriva propriului lider politic.

Olanda, cunoscuta pentru progresele sale in domeniul comertului, navigatiei si artei, a parut sa fie modelul perfect al unei natiuni infloritoare. In aceasta perioada de aur, Johan de Witt s-a remarcat ca unul dintre liderii politici de frunte. A servit ca prim-ministru al Republicii Olandeze intre anii 1653 si 1672, aducand stabilitate si prosperitate in tara.

Intelepciunea unui calugar de la Muntele Athos: Aceste 4 cuvinte aparent nevinovate atrag necazurile asupra ta

Cu toate acestea, in ciuda popularitatii sale, De Witt a starnit si dusmanie printre unii membri ai societatii. Sentimentul de invidie si rivalitate a sporit treptat, iar De Witt si fratele sau, Cornelius de Witt, au devenit tinta unor conspiratii si atacuri.

Neglijarea armatei olandeze, aflata sub conducerea sa, a avut consecinte dramatice asupra lui Johan de Witt. Intr-un context in care tensiunile geopolitice s-au intensificat, Franta si Anglia au declarat razboi Republicii Olandeze in aprilie 1672. Prinsa in ghearele razboiului Republica Olandeza era sub presiune din partea puterilor vecine. In aceasta atmosfera tensionata, un fals zvon despre tradarea lui Cornelis de Witt a dus la izbucnirea unei multimi furioase.

Evenimentele s-au agravat in iunie, cand De Witt a devenit tinta unei tentative de asasinat. El a fost grav ranit intr-un atac cu cutitul si a fost nevoit sa demisioneze cateva saptamani mai tarziu. Cu toate acestea, adversarii sai fanatici nu s-au multumit doar cu acest rezultat.

Un medic trage semnalul de alarma: Aceste legume ingroasa sangele. Cazurile in care trebuie sa le eliminam din alimentatie

Oponentii politici au continuat sa comploteze impotriva lui De Witt si au arestat pe fratele sau, Cornelius, care era cel mai apropiat colaborator al sau. Cornelis a fost acuzat de inalta tradare si, in ciuda torturii la care a fost supus, a refuzat ferm sa faca marturisiri. In cele din urma, s-a hotarat ca fratele fostului prim-ministru sa fie trimis in exil, intr-o incercare de a pune capat amenintarii pe care familia De Witt o reprezenta pentru oponentii lor politici.

Johan de Witt si-a vizitat fratele in inchisoarea in care era tinut inainte de a fi trimis in exil, intr-o zi care avea sa fie fatala pentru amandoi. Atunci, cei doi au fost atacati de membri ai militiei din Haga si au fost impuscati. Dupa aceea, trupurile lor au fost predate unei multimi furioase, care, intr-o manifestare de extrema violenta, le-a mutilat si dezmembrat. Exista marturii istorice care indica faptul ca multi oameni au inceput sa prajeasca partile mutilate ale cadavrelor si chiar le-au consumat.

Capcana ascunsa din noua lege a pensiilor. Bogdan Hossu: Alinierea lor se face probabil in urmatorii 10 ani

Dupa acele evenimente tragice, Casa de Orange-Nassau, care in trecut s-a opus puternic lui Johan de Witt, a revenit la putere. Astfel, in Tarile de Jos s-a instituit un sistem politic republican in care monarhia si nobilimea aveau o putere semnificativa.

Istoria ingrozitoare a tarii care si-a mancat propriul prim-ministru este o amintire intunecata in evolutia Olandei. Aceasta tragedie a fost oglinda unui sistem politic fragil si a unei societati marcate de inconsecventele si instabilitatea timpurilor respective.

Astazi, Olanda este recunoscuta pentru valorile sale democratice, toleranta si progres. Cu toate acestea, tragedia prin care a trecut intreaga natiune prin sfarsitul violent al lui Johan de Witt nu trebuie uitata, pentru a ne aminti de fragilitatea democratiei din acele vremuri si pentru a aprecia progresul spre statul de drept pe care tara l-a facut in ultimele secole.

Cum sa iti cumperi pom de Craciun cu numai 15 lei. Preturi incredibile oferite de Romsilva, in comparatie cu cele din magazine

Comments