Tatuajele electronice care vor modela viitorul

Tatuajele electronice care vor modela viitorul

Tatuajele electronice care vor modela viitorul

Tatuajele electronice - numite și tatuaje digitale - sunt similare cu tatuajele temporare pe care le umezești și le ții pe piele până la imprimare, rezistând câteva zile. În timp ce acestea din urmă sunt pur și simplu decorative, tatuajele electronice sunt utilizate și cu scop medical, putând monitoriza biomarkeri importanți, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială, hidratarea sau nivelul zahărului din sânge.


Un tatuaj electronic poate fi făcut din componente electronice flexibile, cum ar fi cerneala conductivă, care urmărește informații importante despre persoana care îl poartă. Potrivit Universității Carnegie Mellon, aceste tatuaje sunt realizate folosind un aliaj de metal lichid pentru a imprima circuite ultrasubțiri. La fel ca un tatuaj decorativ „câștigat” împreună cu o gumă de mestecat și un tatuaj electronic trebuie să fie umezit înainte de a-l aplica pe piele. Spre deosebire de dispozitivele medicale tradiționale, aceste tatuaje au proprietăți similare cu țesăturile ușoare - se adaptează oricărei forme și funcționează în continuare chiar dacă le îndoi, pliezi sau răsucești. Este ca și cum ai avea un band-Aid inteligent sau echivalentul corpului uman al IoT. Cu siguranță reprezintă una dintre tehnologiile care revoluționează universul medicinei.

Indiferent dacă tatuajele vor rămâne și în forma lor clasică sau vor deveni în totalitate electronice, fiind astfel benefice în sistemul sănătății, întrebarea dacă un tatuaj poate deveni artă este încă deschisă. Răspunsul este subiectiv și se schimbă de la o persoană la alta. Dacă scopul artei este de a provoca spectatorii - de a face o afirmație sau de a-și modifica percepțiile - atunci și un tatuaj poate fi considerat artă. Crearea unui tatuaj ridică, de asemenea, multe dintre aceleași întrebări pe care le aduce în discuție crearea unei opere de artă sau a unei expoziții. Cum schimbă amplasarea acestei sculpturi relația cu spațiul? Cum poate acest trandafir de pe mână să creeze o anumită armonie a întregului corp, mai degrabă decât dacă ar fi fost amplasat pe spate? Popularitatea crescândă a tatuajelor ca formă de expresie artistică le-a adus chiar și în zone în care nu au mai fost niciodată până acum, cum ar fi jocurile, mai precis, în activitățile colorate și tematice numite sloturi. Exact asemenea unui mic tatuaj de pe gleznă, regulile nu sunt deloc complicate. Slotul Madame Ink nu folosește linii de plată, optând în schimb pentru un sistem cu 243 de modalități de câștig. Pentru a obține o victorie, jucătorul are nevoie de trei sau mai multe simboluri adiacente care se potrivesc, așezate de la stânga la dreapta, pe prima rolă. Poziția rolei este irelevantă. Văzută ca artă de mulți oameni, poate să nu fie atât de surprinzător faptul că tatuarea a intrat și în spațiul galeriilor de artă. Our Bodies, Our Voices, Our Marks, o suită de expoziții de la Muzeul Imigrației din Melbourne, a oferit vizitatorilor în 2019 șansa de a relaționa cu tatuajele la un nivel mai profund decât pielea. Acolo, poveștile despre cultură, tradiție și migrație au vorbit prin cerneală încorporată.

În romanul științifico-fantastic „Epoca diamantului” de Neal Stephenson, arta corporală a evoluat în „tatuaje mecatronice în continuă schimbare” – afișaje în piele alimentate de robo-pigmenți nanotehnologici. În cei 25 de ani de când romanul a fost publicat, nanotehnologia a avut timp să evolueze, iar viziunea SF a tatuajelor dinamice începe să devină realitate.

Încă nu este posibil să faci o simplă vizită la medic pentru a-ți face un tatuaj dinamic, bazat pe nanotehnologie, dar acestea sunt în dezvoltare pentru o astfel de disponibilitate. Studiile timpurii de demonstrare a conceptului oferă dovezi convingătoare că tatuajele pot fi concepute nu numai pentru a schimba culoarea, ci și pentru a simți și a transmite informații biomedicale.

Tatuajele care își schimbă culoarea și care se află încă în curs de dezvoltare vor deschide, de asemenea, ușa către un nou tip de artă corporală dinamică. De îndată ce nuanțele vor putea fi schimbate printr-un semnal electromagnetic, în curând vei avea și cum să „programezi” designul tatuajului, să îl pornești sau să îl dezactivezi. Vei putea afișa așadar cu mândrie tatuajul de pe gât în cadrul unei petreceri funky, etalându-ți mai târziu pielea limpede în sala de judecată.

Un val de tatuaje high-tech ia amploare în mod progresiv și probabil va continua să crească în viitorul apropiat. Când va ajunge la fiecare dintre noi, vom putea decide dacă vrem să facem surf sau să privim de pe plajă.


Comments