Terenul agricol principala sursa de productie a produselor alimentare si furaje

Terenul agricol principala sursa de productie a produselor alimentare si furaje

Terenul agricol principala sursa de productie a produselor alimentare si furaje

Comisia Europeana ar trebui sa se urmareasca indeaproape concentrarea terenurilor si sa ii protejeze mai mult pe agricultori.

,,Avem la dispozitie un instrument util, si anume plafonarea care prevedere reducerea platilor directe pentru acele exploatatii agricole de mari dimensiuni, ajungandu-se sub cota de 100.000", a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul desemnat pentru Agricultura, in Parlamentul European. Afirmatia a fost facuta in dezbaterea intensa despre acapararea terenurilor agricole. Este o problema intens discutata in Comisia AGRI! Concentrarea terenurilor reprezinta o tema de mare interes atat la nivel global, cat si la nivel european. Acapararea terenurilor a reprezentat o preocupare permanent pentru unii comisari europeni. In raportul referitor la situatia actuala a concentrarii terenurilor agricole in UE s-a solicitat proceduri si conditii unice de vanzare-cumparare a terenurilor agricole la nivel european. De asemenea, s-a subliniat faptul ca accesul la teren are un impact direct asupra valorificarii multor drepturi ale omului, precum si asupra Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Terenul agricol este cu atat mai important, cu cat este principala sursa de productie a produselor alimentare si furajere. Organizarea deficitara in acest caz are legatura cu faptul ca statele membre au sisteme de reglementare diferite cu privire la drepturile cutumiare asupra terenurilor si proprietatea funciara, care sunt dificil de comparat. Statele membre ar trebui sa detina responsabilitatea exclusiva asupra politicii privind piata funciara. Nu trebuie uitat faptul ca obiectivul politicii agricole europene este de a conserva modelul agricol european, bazat pe o agricultura multifunctionala, caracterizata de exploatatii familiale si cooperative care detin capital, de o distributie ampla a proprietatii si de o structura agricola diversificata, legata de locul de resedinta, cu traditii, certitudine juridica si responsabilitate.

Plafonarea subventiilor pentru exploatatii agricole de mari dimensiuni

In 2013, 52% din terenuri erau controlate, in timp ce 70% din agricultori detineau doar 30% din terenuri. In Polonia, s-au adoptat masuri care au permis gasirea unei solutii adecvate. In cadrul PAC ar trebui gasite instrumente care sa permita aceasta concentrare a terenurilor pentru ca agricultura europeana sa se bazeze pe exploatatii familiale. Comisarul desemnat pentru agricultura, Janusz Wojciechowski spune: ,,Stiu de acest raport. E o situatie dramatica pentru ca aceasta concentrare a terenurilor a fost dusa prea departe in UE. Este evident ca trebuie sa luam masuri pentru aceasta situatie. Este clar ca tine de competenta statelor membre si nu putem sa le impunem statelor membre dispozitii referitoare la cine sa achizitioneze terenuri in statele membre. Putem adopta regulamente si masuri care sa ne permita sa impunem limite acestor operatiuni astfel incat sa nu se modifice regulile din tratate. Statele membre nu pot aplica norme care sa creeze limite in ce priveste achizitionarea de teren. Ar trebui sa se incurajeze bunele practici. Sunt familiarizat cu proiectul de lege din Polonia si stiu ca a fost util. Ar trebui sa urmarim indeaproape concentrarea terenurilor si sa ii protejam pe agricultori. Avem la dispozitie un instrument util, si anume plafonarea care prevede reducerea platilor directe pentru acele exploatatii agricole de mari dimensiuni, ajungandu-se sub cota de 100.000 de euro. O masura controversata, dar pe care o vom dezbate".

V. Rohianu

Comments