Terenurile libere vor fi date tinerilor fermieri

Terenurile libere vor fi date tinerilor fermieri

Terenurile libere vor fi date tinerilor fermieri

Din această lună începe împărţirea terenurilor agricole şi păşunilor. Sunt disponibile 48.000 de hectare, iar tinerii fermieri au prioritate.

Terenul agricol, deţinut de statul român, disponibil în acest moment, nu este atractiv pentru marii fermieri. Sunt suprafeţe fărămiţate, suprafeţe mici de până-n 10 hectare, dar sunt binevenite pentru tinerii fermieri, care pot să-şi construiască solarii, de exemplu, sau să planteze livezi. Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pregăteşte acum un proiect de hotărâre de Guvern. S-au luat date de la Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), de la alte agenţii care sunt în subordinea Ministerului Agriculturii, pentru a vedea ce înseamnă tânăr fermier.

Campanie de informare

AFIR-ul, de exemplu, lucrează cu fermieri la care vârsta limită, pentru sprijinul financiar acordat este 40 de ani. „Încercăm să construim acest profil al tânărului fermier, pe care să-l promovăm şi să-i dăm drumul. Dar noi, până aşteptăm crearea acestui act normativ, să ştiţi că lucrăm. Am făcut la nivelul fiecărui judeţ statistic suprafeţele de teren care au mai rămas libere, pe ce categorii de teren agricol. Vom merge din judeţ în judeţ şi cu ajutorul direcţiilor agricole judeţene vom face o campanie de informare spunându-le câte hectare de teren sunt libere. Acum mai rămâne şi metoda de atribuire. În luna martie, vrem să depunem pe masa Guvernului actul normativ în care să fie stabilite clar criteriile şi să implementăm.Vreau să vă spun legat de atribuire. Dacă avem o singură cerere pe o singură suprafaţă de teren pe care o scoatem, i-o dăm fermierului prin atribuire directă. Dacă sunt deja minim două solicitări, vom organiza licitaţie. Îi pun la dispoziţie terenul, el va plăti o redevenţă, mai ales dacă nu va fi una prin licitaţie, va fi o redevenă relativ mică. Dar condiţiile vor fi cele identice ca la un concesionar normal. Adică, dacă el întârzie cu plata redevenţei, e motiv de reziliere”, spune Cătălin Bologa, director general al ADS.

ADS are în administrare 370 mii de ha

La fel de bine, nu numai plata redevenţei reprezintă motiv de reziliere ci şi obligaţiile tehnice, de investiţii în teren. ADS are o direcţie care se numeşte, urmăriri contracte, şi ăsta e rolul ei. Angajaţii agenţiei din teritoriu au un grafic de control pe teren în care verifică dacă sunt respectate sau nu aceste investiţii în teren. „Pentru că noi ştim că trebuie să asigurăm exploatarea acestui pământ, acestui teren agricol pe zeci de ani în faţa noastră. Nu putem să-l exploatăm repede, în doi, trei, cinci ani să-l facem praf”, a declarant directorul Cătălin Bologa. ADS are în administrare, în prezent, 370.000 de hectare de teren.

Vasile Gherman

Comments