Termoficarea din Bucuresti, tot in aer. Termoenergetica - datorii la ELCEN de 1 miliard de lei

Termoficarea din Bucuresti, tot in aer. Termoenergetica - datorii la ELCEN de 1 miliard de lei

Termoficarea din Bucuresti, tot in aer. Termoenergetica - datorii la ELCEN de 1 miliard de lei

Datoria Termoenergetica la Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a ajuns, in prezent, la valoarea de un miliard de lei, dupa ce, la finele anului 2020, aceasta era de 250 de milioane de lei, a declarat, vineri, directorul general al ELCEN, Claudiu Cretu, intr-o conferinta de presa.

,,Aceasta conferinta de presa este un semnal de alarma cu privire la situatia financiara in care se afla companiile de termoficare si ma refer aici la Termoenergetica si ELCEN. Evident ca ne punem intrebarea de ce acum aceasta conferinta de presa? Stiti cu totii ca de fiecare data cand au fost probleme am iesit public si am tras un semnal de alarma. Am tras un semna de alarma in anii 2018, 2019, 2020, cand se vorbea despre falimentul ELCEN, cand Primaria Capitalei, in acea perioada, nu platea datoriile catre Radet si ELCEN. Stim cu totii ca Radet a intrat in faliment in 2019, apoi s-a infiintat Termoenergetica si am crezut ca se va intra pe un trend bun. Sa vorbim de cifre, pentru ca nu vreau ca aceasta conferinta de presa sa fie interpretata in alt fel decat pe baza unor cifre clare. Datoria Termoenergetica la ELCEN, la momentul 31 decembrie 2020, era (...) mai exact de 250 de milioane de lei. Au trecut patru ani si, astazi, datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei. Nu poate fi contestata. Sunt cifre si nu vorbim despre datoria istorica a Radet, de pe vremea fostilor primari, ci despre datoria curenta, din ultimele trei luni, care este de un miliard de lei", a punctat Cretu, scrie Agerpres.

Acesta a mentionat, totodata, ca din aceasta datorie peste jumatate reprezinta subventia pe care Primaria Capitalei trebuia sa o achite.

,,Vara trecuta, am tras un semnal de alarma cu privire la situatia financiara si la acel moment. Ca intotdeauna, Primaria Capitalei a platit o parte din datorie, de 300 de milioane de lei, care a ajuns la ELCEN, cu promisiunea ca se va face un audit pentru restul de pierderi si ca se va ajunge la o normalitate. Din septembrie pana in mai sunt noua luni... Nu am vazut acel audit si, din cate stiu, nici macar nu s-a demarat. Deci, miliardul asta inseamna aproximativ 500 de milioane pierderi din anii precedenti, iar 555 de milioane ca datorie curenta, subventie a Primariei Capitalei pentru Termoenergetica. Acum trei luni situatia subventiei Primariei era la zero si, cand am fost intrebat care este situatia cu privire la subventie, am spus clar ca este zero in acel moment. In ultimele trei luni, Primaria nu a mai platit subventie. Sunt 555 de milioane de lei datoria Primariei Capitalei catre Termoenergetica, pentru subventie. De ce Primaria Capitalei nu isi plateste obligatiile asumate? In acest moment, ELCEN functioneaza si livreaza agent termic fara sa stie daca si cand vom incasa acesti bani. Deci, situatie este crunta, pentru ca luna viitoare se va lansa Ghidul pe fonduri europene pentru CET-uri noi. Avem proiecte pregatite, avem studii de fezabilitate pregatite. Ce credibilitate avem in fata finantatorilor cand noi nu avem o situatie financiara stabila ? Cu totii am crezut, anul trecut, in septembrie, cand s-au platit cele 400 de milioane, ca nu va fi o problema si ca se va ajunge cu platile la zi. Aceasta a fost promisiunea primarului general", a sustinut seful ELCEN.

La jumatatea lunii martie a acestui an, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara, intr-o conferinta de presa, ca fuziunea dintre ELCEN si Termoenergetica ,,este singura solutie pentru asigurarea unui sistem de termoficare centralizat functional pentru Bucuresti pe termen mediu si lung".

,,Fuziunea Termoenergetica - Elcen e un subiect la care tin foarte mult. E singura solutie pentru asigurarea unui sistem de termoficare centralizat functional pentru Bucuresti pe termen mediu si lung. Eterna problema a datoriilor de la Termoenergetica - fostul Radet va putea fi astazi transata o data pentru totdeauna. De asemenea, am adoptat un Memorandum in Guvern care defineste niste pasi pe care i-am prezentat si public. Noi, la Ministerul Energiei, deocamdata ne-am facut treaba. Am solicitat acordul de principiu al Consiliului General, care a venit intr-un final dupa ce domnul primar Nicusor Dan a fost de acord sa supuna la vot un proiect pe care Guvernul Romaniei l-a considerat necesar. Ministerul Dezvoltarii, in paralel, face o analiza a schimbarilor legislative pe care le-ar impune aceasta eventuala fuziune, dupa care urmeaza pasii de guvernanta corporativa: intalnirea AGA pentru cele doua companii si votarea fuziunii, plus procesul de evaluare a activelor fiecarei companii. Cu siguranta, ELCEN-ul va iesi mult mai valoros decat Termoenergetica si n-are cum sa fie altfel, pentru ca are active mult mai importante", a afirmat Burduja.

Oficialul preciza, in februarie, ca a notificat oficial Primaria Capitalei in legatura cu propunerea de fuziune dintre Societatea Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti, aprobata in Guvern printr-un Memorandum, la finele lunii ianuarie 2024. Tot atunci, Burduja anunta ca Termoenergetica are datorii fata de ELCEN de peste 800 de milioane de lei, cauzate in mare masura de pierderile din sistem, determinate de factori diversi: vechime, incoerenta legislativa, neaprobare tarife, dinamica ridicata a elementelor de cost din cadrul pretului energiei termice etc.

Potrivit sursei citate, scopul fuziunii dintre cele doua companii este de a asigura crearea unui serviciu public integrat de alimentare cu energie termica, operat printr-un sistem centralizat si integrat de energie termica (SACET) in Bucuresti.

Comments