Tertipurile avocatesti prin care Dumitru Buzatu va scapa basma curata in dosarul ,,Portbagajul"

Tertipurile avocatesti prin care Dumitru Buzatu va scapa basma curata in dosarul ,,Portbagajul"

Tertipurile avocatesti prin care Dumitru Buzatu va scapa basma curata in dosarul ,,Portbagajul"

,,Domnul avocat (Winzer Cristian - n.r.), pentru inculpatul (Buzatu Dumitru - n.r.), avand cuvantul in contestatia parchetului si in sustinerea contestatiei inculpatului, solicita admiterea contestatiei (...) si sa se constate gresita respingere de catre judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Vaslui a exceptiei de nelegalitate cu privire la luarea unei declaratii domnului (Buzatu Dumitru - n.r.) in ziua de 22.09.2023 cu ocazia flagrantului, cu privire la situatia de fapt.

In esenta, a aratat ca e o chestie necontestata faptul ca, cu ocazia flagrantului, in procesul-verbal s-au consemnat raspunsurile date de domnul (Buzatu - n.r.) la intrebarile adresate de organul de politie judiciara al DNA.

De asemenea, are si inregistrarea video a acestei convorbiri, iar contextul in care are loc aceasta discutie este important prin prisma a ceea ce a invocat ca fiind jurisprudenta CEDO relevanta.

Arata ca domnului (Buzatu - n.r.) i-au fost adresate intrebari care vizau ce este in geanta respectiva, pe care o avea in portbagaj, si care este sursa acestor fonduri. La acel moment, organele de politie judiciara devoalasera flagrantul, erau cel putin 10 politisti cu cagule, cu veste antiglont, cu masina blocata a inculpatului, inculpatul scos din masina, aflat in custodia organelor de politie, nefiind o persoana libera.

Cati bani au trebuit sa scoata din buzunar cunoscuti politicieni si oameni de afaceri din Romania, cercetati de DNA. Sume fabuloase

Mai arata ca la acel moment, fara sa i se aduca la cunostinta ca exista un dosar penal impotriva sa cu privire la infractiunea de luare de mita si ca este acuzat, s-a pornit un sir de intrebari suficiente incat sa provoace un raspuns, in aceste conditii in care inculpatul era in custodia organelor de politie, si atat de importante incat procurorul a considerat necesar includerea in rechizitoriu ca fiind dovezi in sustinerea acuzatiei.

Ceea ce a sustinut a fost faptul ca aceasta modalitate de a actiona nu este un element reglementat in procedura flagrantului, legea prevede ca se intocmeste un proces-verbal cu ocazia flagrantului. Un proces-verbal inseamna sa se constate ceva, sa se redea ceva perceput prin propriile simturi, fiind o activitate relativ pasiva, insa activitatea organelor de cercetare a fost una activa, au procedat la un interogatoriu, iar declaratia unei persoane nu este echivalenta cu hartia scrisa care se cheama declaratie, declaratia, ca mijloc de proba, este relatarea verbala facuta de o persoana la cererea unui organ judiciar. Or, in acest caz, i s-a solicitat in mod expres domnului (Buzatu - n.r.) sa raspunda la niste intrebari, iar acesta a raspuns.

Considera ca aceasta conduita nu poate fi calificata altfel decat o declaratie care a fost luata in contextul in care era un flagrant, un dosar de urmarire penala care era declansat din luna februarie, inculpatul fiind supus unor masuri de supraveghere tehnica. (...)

Intrebarea este daca la acel moment, domnul (Buzatu - n.r.) avea calitatea de acuzat in sensul jurisprudentei CEDO si a facut referire la o cauza impotriva Frantei prin care Curtea a mentionat in mod expres ca in raport de calitatea de acuzat se recunoaste dreptul la tacere, nu de suspect sau invinuit. Raportat la aceste notiuni de audiere si acuzat, adresarea de intrebari la momentul respectiv a fost realizata cu infrangerea acestui drept la tacere reglementat indirect de art. 6 paragraful 3 din Conventia Europeana", se arata intr-un document la tribunalului.

Citeste si: Dumitru Buzatu, premiat cu o pensie speciala. Baronul spagar va primi si dobanda pentru ca sumele nu i s-au platit la timp

Tribunalul Vaslui a decis, pe 29 aprilie, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru Buzatu si doi martori, in dosarul de luate de mita, sa fie anulate. Procurorilor DNA li s-a cerut sa transmita daca isi mentin decizia de a-l trimite in judecata pe Buzatu.

Este vorba despre inregistrari ale DNA cu discutiile dintre Buzatu si Iulian Birzu si Emil Savin, zis Farmazon, cel care l-a denuntat pe Buzatu.

,,Solutia pe scurt: I.In temeiul art 345 alin 1 Cod procedura penala, admite in parte cererile si exceptiile formulate de inculpatul Buzatu Dumitru, formulate prin avocati Winzer Cristian si Atasiei Daniel. In temeiul art 102 alin 2,3 Cod procedura penala raportat la art 148 alin 3,10 Cod procedura penala, admite exceptia nulitatii mijloacelor de proba constand in inregistrarile efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice de catre colaboratorul cu identitate reala Birzu Iulian si de catre colaboratorul cu identitate reala Savin Emil, si pe cale de consecinta dispune indepartarea de la dosarul cauzei a mijloacelor de proba excluse, respectiv:

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 16.02.2023 a inregistrarilor efectuate de colaboratorul Birzu Iulian la data de 15.02.2023, inscrisuri aflate la filele 166-192 volum 5 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 01.03.2023 a inregistrarilor efectuate in mediu ambiental la data de 24.02.2023, inscrisuri aflate la filele 139-157 volum 5 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 10.03.2023 a inregistrarilor efectuate in mediu ambiental la data de 24.02.2023, inscrisuri aflate la filele 135-138 volum 5 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 16.02.2023 a inregistrarilor efectuate de colaboratorul Birzu Iulian la data de 15.02.2023, inscrisuri aflate la filele 158-164 volum 5 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 08.09.2023 a inregistrarilor efectuate de colaboratorul Savin Emil la data de 07.09.2023, inscrisuri aflate la filele 202-205 volum 13 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea; -proces verbal de redare in forma scrisa din data de 29.08.2023 a inregistrarilor efectuate de colaboratorul Savin Emil la data de 18.08.2023, inscrisuri aflate la filele 206-215 volum 13 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

Respinge ca nefondate, celelalte cereri si exceptii ridicate de inculpatul Buzatu Dumitru prin avocati Winzer Cristian si Atasiei Daniel, cu privire la legalitatea efectuarii actelor de urmarire penala si administrarea probelor in dosarul nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe langa ICCJ, Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Iasi precum si cu privire la regularitatea actului de sesizare", este decizia tribunalului.

,,Se inainteaza de indata, prezenta incheiere catre P.I.C.C.J.-Serviciul Teritorial Iasi, cu solicitarea de a preciza in termen de 5 zile de la comunicare, daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei", se mai arata in decizia trebunalului.

,,Este un inceput bun. Gasesc solutia primei instante absolut fireasca. Avocatii nostri au expus si probat in fata judecatorului de camera preliminara grave si nepermise probleme de legalitate a administrarii probelor in faza de urmarire penala. Toate mijloacele de proba reprezentate de inregistrari efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice de catre colaboratorii cu identitate reala trebuiau a fi excluse din ansamblul material probator. Aceasta deoarece fusesera obtinute in mod nelegal, cu eludarea nepermisa a normelor incidente in materie, fara sesizarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, in vederea autorizarii tehnice si fara obtinerea mandatelor de supraveghere tehnica de la instanta competenta.

Cazul Dumitru Buzatu: Cum a reusit baronul de Vaslui sa scape de probe din dosar: zeci de pagini de interceptari, ANULATE

Exista insa si alte grave probleme cu privire la legalitatea efectuarii actelor de urmarire penala si a administrarii probelor, pe care le vom supune cu certitudine analizei instantei de control judiciar, atunci cand va fi cazul. Rezultatul procedurii in camera preliminara are o influenta directa determinanta asupra desfasurarii judecatii in fond, putand fi decisiv pentru stabilirea nevinovatiei sau a vinovatiei persoanei acuzate. Cu certitudine ca mai este mult pana la restabilirea realitatii judiciare in acest dosar, dar exista premise incurajatoare pentru aflarea adevarului si pentru infaptuirea Justitiei", a declarat avocatul lui Buzatu, Cristian Winzer.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a parasit, pe 17 aprilie, Penitenciarul Vaslui, dupa ce a fost plasat in arest la domiciliu in urma unei sentinte a Tribunalului Vaslui, mentinuta de Curtea de Apel Iasi.

Fostul lider al PSD Vaslui a fost asteptat de fiul sau, Tudor Buzatu si de doi dintre fostii sai consilieri si a fost transportat cu masina la locuinta din comuna Zapodeni.

,,Imi pare foarte rau, dar n-am nimic nou sa va spun. (...) N-am niciun mesaj deocamdata, dar poate mai tarziu", a spus jurnalistilor Dumitru Buzatu, la iesirea din Penitenciarul Vaslui.

Intrebat de ziaristi cum se simte, acesta a raspunss ca este ,,relativ bine".

Tribunalul Vaslui a dispus o serie de interdictii pentru Dumitru Buzatu, odata cu decizia plasarii acestuia in arest la domiciliu.

Astfel, potrivit solutiei date la Tribunalul Vaslui, fostul lider al PSD Vaslui nu va avea voie sa ia legatura cu mai multi martori din dosar, printre care se afla si denuntatorul sau, omul de afaceri Emil Savin. Totodata, in cazul in care masura dispusa luni va ramane definitiva, Dumitru Buzatu nu are voie sa exercite profesia sau activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta, trebuie sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta si are interdictia de a participa la manifestari culturale sau la adunari publice in scop politic, direct sau indirect.

,,Pe durata masurii, inculpatul poate parasi locuinta pentru prezentarea in fata organelor judiciare la chemarea acestora. In cazuri urgente, pentru motive intemeiate, inculpatul poate parasi imobilul, fara permisiunea judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata, pe durata de timp strict necesara, informand imediat despre aceasta institutia, organul sau autoritatea desemnata cu supravegherea sa si organul judiciar care a luat masura arestului la domiciliu ori in fata caruia se afla cauza. In baza art. 221 alin. (4) Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii sau a obligatiilor care ii revin, masura arestului la domiciliu poate fi inlocuita cu masura arestarii preventive", se mai mentioneaza in decizia instantei.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie, un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mita, insa acesta a contestat solutia. Ulterior, magistratii Curtii de Apel Iasi au respins contestatia depusa de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Buzatu a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie cand primea 1,25 milioane de lei drept mita pentru a favoriza o firma sa obtina un contract. Banii au fost gasiti de anchetatori in portbagajul masinii acestuia, dupa ce fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui i-ar fi primit intr-un restaurant.

Comments