The Economist: "Putin castiga"

The Economist: "Putin castiga"

The Economist este revista care reflecta poate cel mai bine modul de a gandi al aparatului de securitate si militar de la Washington, de la Cartierul General NATO si de la Londra. The Economist a fost una dintre cele mai mari tribune ale sustinerii Ucrainei cu bani si arme, cu mult inainte de invazia rusa din februarie 2024, si cu atat mai mult dupa acest moment. Daca o asemenea revista publica un cover precum cel din prima saptamana a lunii decembrie, care atrage atentia ca Ucraina se indreapta spre infrangere, atunci este limpede ca situatia este foarte grava pentru Ucraina.

Este pentru prima data cand The Economsist scrie ca "Putin castiga". Mai scrie ca intre presedintele Zelenski si comandantul armatei Ucrainene s-a produs o ruptura si este de remarcat ca tocmai Te Economist a contribuit, daca nu la producerea propriu-zisa a rupturii, cel putin la agravarea ei, publicand un interviu cu generalul Zalujnii in care acesta incepe sa critice regimul de la Kiev, dar si tactica militara a Ucrainei.

The Economist mai arata ca "un lider" a spus "in privat" ca posibila revenire a lui Donald Trup la Casa Alba va duce nu la o strangere a randurilor in UE pentru sustinerea Ucrainei, ci, dimpotriva, la fragmentarea sprijinului european.

The Economist ramane consecventa atunci cand vine vorba despre pozitia Europei fata de Rusia, indiferent e soarta razboiului din Ucraina: inarmare, cheltuieli mai mari pentru armata, primirea Ucrainei in UE, indiferent de situatia democratiei in aceasta tara, si pregatirea pentru un nou razboi cu Rusia.

&

Pentru prima data dupa ce a invadat Ucraina, in februarie 2022, Vladimir Putin da semne ca poate castiga razboiul. Presedintele Rusiei si-a pus tara pe picior de razboi si si-a intarit autoritatea. A procurat armament de peste hotare si ajuta la intoarcerea Sudului Global impotriva Americii. Esential, el submineaza convingerea existenta in Vest ca Ucraina poate - si trebuie - sa iasa din razboi ca o democratie europeana vibranta.

Vestul ar putea face mult mai mult pentru a-l necaji pe Putin. Daca ar alege sa faca asta, ar putea sa-si mobilizeze resursele financiare si industriale, care sunt mult mai mari decat ale Rusiei. Insa fatalismul, complezenta si o socanta lipsa de viziune strategica impiedica asemenea actiuni, in special in Europa. Pentru binele lui si al Ucrainei, Vestul trebuie sa iasa din aceasta letargie.

Motivul pentru care este posibila victoria lui Putin este ca victoria tine mai mult de rezistenta decat de ocuparea de teritorii. Niciuna dintre armate nu poate sa-i alunge pe ceilalti de pe teritoriile pe care le controleaza acum. Contraofensiva ucraineana s-a impotmolit. Rusia pierde 900 de oameni in fiecare zi in batalia pentru Avdiivka, un oras din Donbas. Este un razboi al defensivei si poate dura multi ani.

Luptele influenteaza politica. Avantul de moment afecteaza moralul. Daca Ucraina se va retrage, nemultumirile vor deveni tot mai mari la Kiev. La fel se va intampla cu vocile din Vest care spun ca banii si armele trimise in Ucraina au fost o risipa. In 2024, cel putin, Rusia va fi intr-o pozitie mai solida pentru a lupta, pentru ca va avea mai multe drone si proiectile de artilerie, pentru ca armata a dezvoltat tactici de succes in razboiul electronic impotriva unora dintre armele Ucrainei si pentru ca Putin va tolera nivelul ingrozitor al victimelor din propria tabara.

Cresterea sustinerii straine explica in parte intarirea pozitiei Rusiei pe campul de lupta. Putin a obtinut drone din Iran si obuze din Coreea de Nord. A incercat sa convinga o buna parte din Sudul Global ca nu exista o miza foarte mare in ce se intampla in Ucraina. Turcia si Kazahstan au devenit placi turnante pentru comertul cu bunuri ce alimenteaza masina de razboi a Rusiei. Schema occidentala de limitare a veniturilor ruse obtinute din petrol prin impunerea unui prag de 60 de dolari pe baril s-a dovedit un esec, pentru ca au aparut structuri paralele pentru comercializare, structuri dincolo de puterea de influenta a Vestului. Pretul petrolului Ural este de 64 de dolari pe baril, cu 10$ mai mult decat la inceputul anului 2023.

Putin castiga si pentru ca si-a intarit pozitia pe plan intern. Le spune rusilor, in mod absurd, ca sunt implicati intr-o lupta pentru supravietuire impotriva Vestului. Poate ca rusilor de rand nu le place razboiul, insa s-au obisnuit cu el. Elita si-a intarit controlul asupra economiei si membrii ei fac multi bani. Putin isi poate permite sa le ofere venituri viagere familiilor care si-au pierdut barbatii in acest razboi.

In fata acestor realitati, nu este de mirare ca starea de spirit la Kiev este mai proasta. Politica a revenit in prim-plan si lumea se lupta pentru influenta. Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, si generalul Valerii Zalujnii, au inceput sa se certe. Sondajele interne sugereaza ca scandalurile de coruptie si ingrijorarile pentru viitorul Ucrainei ii indeparteaza pe alegatori de presedintele Zelenski.

Guvernele occidentale spun mereu ca sunt angajate pentru sustinerea Ucrainei la fel ca inainte. Insa sondajele din intreaga lume arata ca multe state incep sa aiba indoieli. In America, administratia Biden se lupta sa treaca prin Congres un pachet de finantare de 60 de miliarde de dolari. In scurt timp, campania prezidentiala va fi o noua piedica in calea acestei finantari pentru Ucraina. Daca va fi ales Donald Trump, care a propus negocierea pacii in cel mai scurt timp, America ar putea sa nu mai ofere arme.

Europa ar trebui sa se pregateasca pentru acest scenariu sumbru, chiar si in cazul in care Donald Trump nu ar castiga alegerile. In schimb, liderii europeni se comporta ca si cand generosul Joe Biden se va eterniza la Casa Alba. UE a promis 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, insa banii sunt blocati de Ungaria si, posibil, de situatia bugetara dificila din Germania. In decembrie, UE ar trebui sa semnaleze ca este gata sa inceapa discutiile pentru aderarea Ucrainei. Insa multi cred ca procesul va fi blocat intentionat, pentru ca extinderea UE este dificila si va ameninta o multime de interese. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a fost inregistrata (in timpul unei farse telefonice) spunand ca Europa este epuizata. Poate va ganditi ca revenirea lui Trump la Casa Alba va consolida sprijinul UE pentru Ucraina, UE urmand sa preia responsabilitatea propriei aparari. Insa un lider a declarat in privat ca sprijinul UE pentru Ucraina se va fragmenta in cazul unei victorii a lui Trump.

Ar fi un dezastru. Pana in 2025, efortul de razboi ii va afecta si pe rusi. Ar putea sa resimta efectul mobilizarilor fortate, al inflatiei, al folosirii bugetului social pentru armata. Insa este o prostie sa speram ca regimul Putin se va prabusi. Ar putea ramane la putere multi ani si, daca se va intampla asa, Rusia va ameninta cu razboiul in continuare, deoarece razboiul va fi mereu o justificare pentru represiunea sociala si pentru suferinta poporului. Putin a compromis viitorul tarii lui izoland-o de Europa si obligandu-i pe cei mai intreprinzatori rusi sa plece in exil. Fara razboi, problemele regimului Putin vor ajunge repede in prim-plan.

De aceea, Europa trebuie sa-l considere pe Putin o amenintare de securitate pe termen lung. Rusia se va reinarma. Va avea si experienta de lupta. Planificarea apararii Europei trebuie facuta in asemenea fel incat Putin sa nu simta vreo slabiciune in flancul sau vestic - in special daca se va indoi ca noul presedinte Trump va trece la razboi daca Rusia va ataca o tara NATO.

Cel mai bun mod de a-l descuraja pe Putin este ca Europa sa-si dovedeasca hotararea aratand cat este de implicata in sustinerea Ucrainei, care sa devina o tara prospera, democratica si pro-occidentala. Armele conteaza, in special apararea aeriana si rachetele cu raza lunga ce pot sa loveasca in liniile de aprovizionare ale armatei ruse. De aceea este crucial ca America sa aprobe ultima transa de ajutoare. Arsenalul Ucrainei este deja epuizat si trebuie ca industria militara vestica sa sporeasca productia. Si sanctiunile trebuie orientate astfel incat sa creeze o falie intre regimul de la Moscova si elitele ruse.

Actiunea politica a Europei este esentiala. Putin va ataca orasele Ucrainei si va corupe societatea pentru a sabota transformarea tarii intr-o democratie. Europa trebuie sa-si dubleze efortul care sa asigure progresul Ucrainei, promitand bani si aderarea la UE. Liderii europeni nu si-au dat seama cat de grea este aceasta sarcina si multi dintre ei par sa se fereasca de ea. Asta este o nebunie. Ei ar trebui sa-l asculte pe Leon Trotki: poate ca nu-i intereseaza razboiul, insa razboiul este interesat de ei.

&

&

The post The Economist: "Putin castiga" appeared first on Cotidianul RO.

Comments