Tinerii care consuma alcool, risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenti la maturitate! Specialist...

In luna iunie - Luna nationala a informarii despre efectele consumului de alcool, se deruleaza campania de informare, educare, comunicare "Alcoolul te face sa-ti pierzi simturile, nu problemele", cu scopul de a comunica despre impactul negativ pe care consumul de alcool il are asupra sanatatii, relateaza Agerpres.

Campania de informare despre efectele consumului de alcool se adreseaza in special tinerilor, adolescentilor si parintilor acestora, deoarece "adolescenta este o perioada critica" de dezvoltare, cand riscurile asociate abuzului de substante este in mod particular ridicat.

Ancheta uriasa la un liceu din Otopeni, dupa banchet! Doua eleve au ajuns la spital dupa ce au consumat alcool si "alte substante"

"Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli si poate cauza accidente, traumatisme, accidente de munca, violenta. De asemenea, este asociat cu scaderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburari de comportament, risc de sinucidere. Afecteaza memoria, atentia, judecata, altereaza capacitatea de a lua decizii. (...) Tinerii care consuma alcool au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenti de alcool la varsta adulta. Este foarte important ca adolescentii sa nu inceapa sa consume alcool si sa continue sa nu consume alcool pe parcursul vietii", sustin specialistii INSP intr-un comunicat.

Acestia recomanda evitarea in totalitate a consumului de alcool de catre femeile care planuiesc sa ramana insarcinate sau sunt insarcinate, consumul de alcool in perioada sarcinii putand cauza sindrom alcoolic la fat.

Potrivit statisticilor, consumul de alcool contribuie la 3 milioane de decese in fiecare an la nivel global, este responsabil pentru 5,1% din povara globala a bolii si reprezinta principalul factor de risc pentru mortalitatea prematura si invaliditatea in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani. In lume, aproximativ o treime dintre decesele tinerilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului.

Topul tarilor cu cei mai multi betivi in 2024. Romania se afla in top 10, iar vecinii de la Est sunt pe podium

Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance System) desfasurat in anul 2022 prin Institutul National de Sanatate Publica, 6 din 10 liceeni din Romania (15-18 ani) au raportat ca au consumat alcool cel putin in una-doua zile, in ultimele 30 de zile si mai mult de doua treimi din liceenii din Romania (15-18 ani) au declarat ca au consumat alcool.

Comments