Tolo: Cine sunt cei 30% care s-au vaccinat in afara platformei, despre care a vorbit ministrul Voicu...


Florin Roman, unul dintre liderii importanti ai PNL, aflati intr-o discreta opozitie cu propriul guvern, cere MS sa spuna cine a sarit peste rand la vaccinare.&


Cifra e imensa si, intr-adevar, ea starneste nedumerire. Pana miercuri, 27 ianuarie, Romania a vaccinat 513.429 de oameni. Ceea ce ar insemna, conform lui Vlad Voiculescu, ca mai bine de 170.000 de oameni s-au vaccinat direct in registrul de vaccinari, fara programare. Si abia apoi CNP-urile lor au ajuns in platforma, stabilindu-se o data de rapel, ca asta face automat platforma.&


La cei programati, o face din prima, oamenii stiu cand au data primei doze si data rapelului. La cei vaccinati direct in registru, o face pe loc, generandu-le o data de rapel, fix dupa 21 de zile.


Ceea ce nu a explicat suficient de clar Vlad Voiculescu e ceea ce Valeriu Gheorghita a incercat sa lamureasca si el cu o zi mai devreme, dar, din pacate, tot fara forta, pentru ca militarul nu a dat cifre.


Dintre cele peste 500.000 de persoane vaccinate, peste 250.000 sunt personal medical. Sau trebuiau sa fie. Caci in spitale, din informatiile dinspre medici, s-au vaccinat si alti oameni, rude sau prieteni, in etapa I.&


Oricum, dincolo de aceste abateri, grosul celor peste 250.000 de vaccinati in spitale este personal medical, care intr-adevar nu s-a mai inscris in platforma, alegand sa se incoloneze majoritatea in propriile unitati sanitare.


Astfel, s-a creat dezordine si s-a pierdut capacitatea de a anticipa consumul stocurilor, dar nu s-au creat privilegii, nu intr-o maniera masiva.


Altfel spus, marea parte a celor 30% dintre cei vaccinati in afara platformei sunt din etapa I si aveau acest drept. Din informatiile Libertatii, mai bine de 50% dintre vaccinarile din spitale s-au facut fara platforma, asa ca asta ar explica aproximativ 130.000 de oameni din cei 170.000 invocati ca 30% de Voiculescu. E datoria autoritatilor militar-sanitare si a guvernului sa explice asta cetatenilor si parlamentarilor, cu cifre.


In etapa a II-a, a aparut din nou fenomenul vaccinarii in afara platformei, chiar si 5.000 de oameni pe zi, dupa cum a aratat Libertatea. O parte sunt oameni din centrele de batrani, dar mai ramane o parte, posibil unii tot in spitale, unde s-a continuat vaccinarea personalului medical.


Se mai intampla ceva. Din motive politice, exprimand divizarea PNL - USR-PLUS din Guvern, dar si una mai veche si profunda, militari si civili din societate, Gheorghita si Voiculescu nu se consulta inainte de a comunica.&


Le va fi si mai greu s-o faca dupa ce:


Voiculescu l-a lasat singur pe Gheorghita sa anunte amanarea celor 35.000 de oameni. Daca, din proprie initiativa, ministrul ar fi venit sa imparta cu colegul sau momentul greu al primului esec, poate ca relatia lor ar fi avut sansa unei deschideri personale care sa transcenda, macar in anumite momente, liniile de fractura dintre cele doua tabere. Este genul de gest care defineste marii politicieni, ratat de Voiculescu. Gheorghita, la randu-i, nu a impartasit solutia amanarii cu ministrul sanatatii, care a aflat de la televizor ce se va intampla cu oamenii, moment greu de inteles intr-un stat totusi functional.Anuntul lui Voiculescu, legat de desfiintarea sau deschiderea catre toti a centrelor speciale, cele inchise acum varstnicilor si bolnavilor in platforma, i-a ostilizat nu doar Armata, MAI, unele servicii secrete, cat si uriasa birocratia levantina.

De fapt, fara sa dea cifre, Vlad Voiculescu a scos in evidenta urmatoarea realitate: in timp ce vrem sa redeschidem scolile, noi nu prioritizam profesorii, dar, prin cele peste 100 de centre speciale militare, dam zilnic cate 1.000 de vaccinuri la Armata si inca 1.000 la MAI, practic singurele garantate din tot sistemul! Asta nu are legatura cu vaccinarea in afara platformei, caci e un beneficiu institutionalizat prin platforma.


Nu ca iesirea lui Vlad Voiculescu i-ar afecta practic pe cei vizati, ca e improbabil sa se desfiinteze sau sa se democratizeze centrele, dar e vorba de penalizarea publica a privilegiilor. Ceea ce sistemul, de la ofiteri la ASF si de la Curtea de Conturi la consiliile judetene, n-a suportat niciodata. Si nici n-a iertat.


Comments