Tomac: „Este o chestiune extrem de grava”

Tomac: „Este o chestiune extrem de grava”

Guvernul Romaniei i-a facut un cadou Austriei atunci cand a semnat un acord bilateral la momentul deciziei din 30 decembrie 2023 privind aderarea la spatiul Schengen cu frontierele aeriene si maritime, pentru ca in cazul in care procesul intentat in nume personal de Eugen Tomac ar fi castigat, Romaniei i-ar fi greu sa demonstreze ca se simte discriminata atat timp cat a acceptat aceasta intelegere pe baza bilaterala, considera eurodeputatul PPE.

Eurodeputatul afirma ca sunt sanse mici ca Romania sa inregistreze progrese in aderarea la spatiul Schengen in acest an dupa ce va adera cu frontierele aeriene si maritime, incepand cu 31 martie.

Nici propunerea de ridicarea a controalelor la frontiere intre Romania, Bulgaria si Grecia – pe care a propus-o initial Eugen Tomac in martie 2023 si a fost reluata in acest an de mai multi eurodeputati, intre care Dacian Ciolos si Vlad Gheorghe – nu ar avea sanse de izbanda, pentru ca nu se afla pe agenda guvernelor de la Sofia si Bucuresti.

„Ar fi in avantajul tuturor, in primul rand in avantajul Greciei, pentru ca turistii romani prefera drept destinatie estivala litoralul grecesc, dar nu numai pentru acest obiectiv merita sa deschidem frontierele, ci pentru ca exista intre statele noastre schimburi comerciale destul de consistente si in relatia cu Bulgaria, si in relatia cu Grecia. Deci, din acest punct de vedere, cred ca o solutie ar fi binevenita. Din pacate, nu vad pe agenda guvernului nostru si nici a celui al Bulgariei o asemenea disponibilitate, in conditiile in care, stim foarte bine ca, din pacate, in acest an nu exista nicio perspectiva pentru a intra in Schengenul terestru”, a declarat marti, la Bruxelles, Eugen Tomac.

El a adaugat ca in opinia sa „in Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) din martie nu se va discuta despre intrarea noastra in spatiul Schengen, dintr-un motiv foarte simplu: toata lumea este in febra alegerilor, prioritatile sunt altele si de aceea s-a adoptat aceasta formula aplicata foarte rar, respectiv printr-o procedura scrisa doua state sa fie acceptate in spatiul Schengen fara un angajament clar cu privire la intrarea terestra.”

Tomac considera ca Romania a fost pusa intr-o situatie „destul de umilitoare”, fiind obligata la insistenta Vienei sa semneze un acord bilateral prin care isi asuma o serie de angajamente care oricum izvorasc din Acordul Schengen.

„Dar in acel acord bilateral mai exista o prevedere destul de nefericita, pentru ca se precizeaza faptul ca Austria are ultimul cuvant atunci cand va fi din nou pusa in discutie chestiunea extinderii terestre, pentru ca pana cand nu-si solutioneaza problema migratiei ilegale nu poate lua o asemenea decizie. Or, un asemenea angajament ne taie orice perspectiva cu privire la un eventual demers in justitie”, a spus Eugen Tomac.

El se declara convins ca acest document a fost intocmit pentru ca guvernele de la Bucuresti si Viena au fost „profund deranjate” de procesul intentat in nume personal la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), care este in faza de recurs.

„Nimeni nu stie cum se va judeca procesul de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (…)”, a estimat eurodeputatul, in contextul in care Austria a mai pierdut in ultimii ani un proces cu Romania pentru neplata indemnizatiilor pentru copii.

„Evident ca un deznodamant pozitiv pentru noi, dezavantajos pentru Austria, complica lucrurile foarte mult. In momentul de fata, practic, Guvernul Romaniei i-a oferit un cadou Austriei, pentru ca, in cazul in care voi castiga procesul, va fi greu sa demonstram ca noi ne simtim discriminati atata timp cat am acceptat, pe baza bilaterala, pe langa Acordul Schengen, sa mai facem o intelegere”, a explicat eurodeputatul PMP.

El se declara foarte nemultumit de acest aspect „pentru ca noi nu discutam doar despre drepturi si libertati, discutam despre consecinte economice directe pe care le sufera Romania si Bulgaria prin neacceptarea in piata unica europeana. Noi suntem in UE, dar ne oprim la frontierele Schengen cu procesul de integrare. Si asta este o chestiune extrem de grava si eu sunt convins ca la finalul procesul pe care l-am initiat vom avea cateva premiere in ceea ce priveste deciziile pe care le va lua Curtea de Justitie a UE, dar ramane sa vedem cum se va desfasura procesul”, a mai afirmat Tomac.

The post Tomac: „Este o chestiune extrem de grava” appeared first on Cotidianul RO.

Comments