Tomac: "La alegerile din toamna vom avea cu 50% mai putine sectii de vot in strainatate"

Tomac: "La alegerile din toamna vom avea cu 50% mai putine sectii de vot in strainatate"

Tomac: "La alegerile din toamna vom avea cu 50% mai putine sectii de vot in strainatate"

”În toamnă, în Germania, de exemplu, nu vom mai avea cinci secții de vot, ci doar trei secții. Vor fi cu 50% mai puține secții în toamnă dacă legea se păstrează în varianta actuală, în condițiile în care a fost elaborată fără consultare. Au venit Dragnea și Gorghiu și au pus legea pe masă în Parlament, după care s-a adoptat în regim de urgență. Secții se vor înființa doar în misiunile diplomatice ale României. Dacă în 2014 în Italia, unde am avut 51 de secții, au votat aproape 100.000 de cetățeni, în baza legii actuale în Italia vor exista doar șase secții. Atâtea misiuni diplomatice are România în Italia. Vom avea 150 de secții în toată lumea. Românii din Italia și Spania nu vor avea condiții pentru a vota”, a declarat Tomac. 

O secție se poate înființa și atunci când solicită minimum 100 de cetățeni, dar în acest caz acolo pot vota doar cei 100, nu întreaga comunitate, a mai precizat Tomac. Mai mult decât atât, susține acesta, în lege nu este prevăzut un aspect important - verificarea datelor după înregistrare -. ”Un român din străinătate care își trimite datele, dar din anumite motive acestea nu se înregistrează, nu poate verifica acest lucru decât după alegeri”, a explicat Tomac.

Românii care muncesc cinstit în străinătate reprezintă cel mai mare investitori din ultimii zece ani în țara noastră, trimițând în total aproximativ 50 de miliarde de euro, susține președintele executiv al PMP. ”Din nefericire, partidele politice își amintesc de românii din Diaspora doar în campania electorală și vin cu aceleași clișee - ei trebuie să voteze, trebuie să se implice- . Lipsește cu desăvârștire conținutul mesajului politic. Pe de o parte, acest interes se măsoară prin resursele pe care le alocă statul român acestei problematici. Nu avem o linie de acțiune concretă în ceea ce privește păstrarea identității românești. Avem români în Ucraina, în Moldova, în Peninsula Balcanică. Nu avem o rețea de institute culturale, de școli românești, pentru că este nevoie de resurse. Este nevoie și de acțiune politică concretă - condițiile pe care statul român trebuie să le creeze pentru vot și reprezentare -”, a adăugat acesta. 

”Să explice cei din PNL sau PSD care sunt criteriile în baza cărora avem doar patru parlamentari în Cameră, doi în Senat, în condițiile în care legea spune că e nevoie de 100.000 de cetățeni pentru un senator și 70.000 pentru un deputat. La MAI avem 500.000 de români care nu mai au buletin în România și au domiciliul în străinătate. Pe acest criteriu, norma de reprezentare ar trebui să fie mult mai mare”, a mai subliniat Eugen Tomac. 

Articole recomandate

Comments