Top 5 lecturi obligatorii in copilarie. Cum dezvolta ,,Cartile cu Apolodor" sau ,,Piticul Cinabru" i...

„E aproape o misiune imposibilă să conturezi azi un top al celor mai frumoase cinci cărţi care merită să fie citite de copiii tăi, mai ales că oferta este atât de bogată, iar ei nu mai trebuie să-şi prindă urechile în cărţile cu care ne-am tocit noi coatele la birou, în copilărie, învăţând să descifrăm «La Medeleni» sau «Fraţii Jderi»”, precizează scriitoarea Ioana Bradea.

Scriitoarea bistriţeană a conturat un top 5 al cărţilor care fac mai frumoasă copilăria:

1. „Cărţile cu Apolodor”, de Gellu Naum – este o lectură „obligatorie” pentru toţi cei care vor să se cufunde nestingheriţi în aventurile poetice ale celebrului pinguin care străbate întreaga lume mânat de dor.

2. „Aventurile lui Habarnam”, de Nikolai Nosov este, de asemenea, una dintre puţinele poveşti care ne-a fascinat şi pe noi şi continuă să-i fascineze şi pe copiii zilelor noastre. 

3. „Piticul Cinabru”, de E.T.A. Hoffmann – deşi era populară încă dinainte de Revoluţie, încă se citeşte pe nerăsuflate.

4. „Micul Prinţ” al lui Antoine de Saint-Exupery este ocazia perfectă pentru copii să viseze cu ochii deschişi cai verzi pe pereţi şi planete extra sau intra-terestre, dar şi să încerce să se apece cu înţelegere şi condescenţă asupra lumii „celor mari”, cu care se confruntă în fiecare moment. 

5. „1001” de nopţi – o altă dimensiune care ne-a marcat nouă copilăria, care însă nu este la fel de populară şi astăzi.

Pe lângă cărţile propuse, există o serie întreagă de lecturi care i-ar captiva pe cei mici. În această categorie intră şi „Charlie şi Fabrica de ciocolată” sau „Matilda”, de Roald Dahl. Cel mai bun „test” de lectură este, potrivit scriitoarei Ioana Bradea, traversarea primelor două pagini. Dacă volumul nu te prinde după primele două pagini citite, înseamnă că acea carte nu este scrisă pentru tine.

Vă mai recomandăm:

Comments