Tot mai multi romani se mandresc cu nationalitatea lor - Sondajul care arata cat a crescut mandria r...

95% dintre cei chestionati declara ca se simt mandri ca sunt romani (fata de 83% in 2013), in timp ce 4,3% afirma contrariul (comparativ cu 12,8% in 2013). 0,7% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare (comparativ cu 4,2% in 2013).

Nu se inregistreaza diferente semnificative pe categorii socio-demografice intre respondenti in legatura cu acest subiect, indica analiza socio-demografica.

Arborarea tricolorului de ziua nationala49,7% dintre romani obisnuiesc sa arboreze tricolorul acasa de ziua nationala (fata de 26,3% in 2013), in timp ce 49,9% declara ca nu au acest obicei (fata de 71,5% in 2013). 0,5% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare (comparativ cu 2,2% in 2013).

Analiza socio-demografica releva ca persoanele cu studii primare, locuitorii regiunilor Sud Muntenia si Centru obisnuiesc sa arboreze tricolorul acasa de ziua nationala intr-un procent mai ridicat decat alte categorii socio-demografice. Persoanele cu studii superioare si locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia declara ca nu au un asemenea obicei intr-o proportie semnificativ mai ridicata decat media.

Mutarea zilei nationale intr-un anotimp mai calduros26,4% dintre romani ar fi de acord cu mutarea zilei nationale intr-un anotimp mai calduros (fata de 29.6% in 2013). 69,7% nu ar fi de acord (fata de 55.3% in 2013), iar 3,9 nu stiu sau nu raspund (comparativ cu 15,1% in 2013).

"Persoanele cu studii primare si locuitorii regiunii Nord Vest ar fi de acord cu mutarea zilei nationale intr-un anotimp mai calduros intr-o proportie semnificativ mai ridicata decat media. Persoanele cu studii superioare, gulerele gri si persoanele cu venituri ridicate sunt categoriile socio-demografice in randul carora se inregistreaza procentele cele mai ridicate de opozanti ai unei astfel de mutari", rezulta din analiza socio-demografica.

Ce inseamna a fi roman?

In opinia a 93,6% dintre respondenti, a fi roman presupune sa vorbesti limba romana, in timp ce 5,7% resping o asemenea idee iar 0,7% nu stiu sau nu raspund..

A fi roman inseamna pentru 90,6% dintre respondenti sa ai cetatenie romana, in timp ce 8,7% sunt in dezacord cu aceasta afirmatie, iar 0,7% nu stiu sau nu raspund.

Sa ai o familie cu radacini romanesti este o conditie pentru a fi a roman pentru 77,2% dintre participantii la sondaj, in timp ce 21,5% isi exprima dezacordul cu aceasta idee, iar 1,3% nu stiu sau nu raspund.

Pentru 64% dintre respondenti a fi roman presupune sa fii crestin ortodox. Resping o astfel de idee 34,8% iar 1,2% nu stiu sau nu raspund la intrebare.

Analiza socio-demografica releva ca persoanele cu studii primare, gulerele albastre si locuitorii din regiunea Sud Est sunt de parere intr-o proportie mai mare decat restul populatiei ca a fi roman presupune sa vorbesti limba romana. Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Nord Est si persoanele cu venituri foarte mici sunt de parere ca a fi roman presupune sa ai o familie cu radacini romanesti intr-un procent semnificativ mai ridicat decat alte categorii socio-demografice.

"Proportii semnificativ mai ridicate decat media ale celor care considera ca a fi roman inseamna a fi crestin ortodox se inregistreaza in randul persoanelor cu studii primare, ale inactivilor pasivi si ale persoanelor cu venituri foarte reduse. Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Sud Muntenia si care locuiesc in urbanul mic sunt de parere mai mult decat alte categorii socio-demografice ca a fi roman inseamna sa ai cetatenie romana", rezulta din analiza socio-demografica.

"Datele comparative culese de INSCOP Research in 2013, respectiv in 2023 arata foarte clar ca in ultimul deceniu, sentimentul patriotic al romanilor s-a intarit semnficativ pentru toate categoriile socio-demografice. Ponderea cetatenilor care se declara mandri ca sunt romani a crescut in ultimii 10 ani cu 12%, ponderea celor care declara ca arboreaza tricolorul de ziua nationala a crescut cu 23%, iar atasamentul fata de data de 1 decembrie ramane solid in conditiile in care doar 26% ar dori mutarea zilei nationale intr-un anotimp mai calduros (cu trei procente mai putin decat in urma 10 ani). Pentru marea majoritate a romanilor (peste 90%), a fi roman presupune sa vorbesti limba romana si sa ai cetatenie romana", explica Remus :tefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese in perioada 20 - 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de +- 3 %, la un grad de incredere de 95%.

Comments