TRADITII SI OBICEIURI - Cum este sarbatorit Craciunul in lume

TRADITII SI OBICEIURI - Cum este sarbatorit Craciunul in lume

TRADITII SI OBICEIURI Sarbatoarea Nasterii Domnului si Mos Craciun au adunat, pe meridianele Planetei, diverse obiceiuri si traditii, dar si denumiri diferite: spre exemplu, finlandezii il au pe ”Joulupukki”, care ar veni din tinutul ”Korvatunturi”, taram care are forma unei urechi, despre care se spune ca ar fi urechea cu care Mosul asculta daca sunt cuminti copiii.

In Germania, ”Christklots” reprezinta obiceiul de a arde un butuc toata noaptea de Craciun, care, conform traditiei, se crede ca ar apara casa de hoti si de nenorociri tot restul anului. In intreaga Germanie, Adventul este perioada anului cea mai plina de atmosfera pana in Ajunul Craciunului, in 24 decembrie, in ziua urmatoare crestinii sarbatorind nasterea lui Iisus.

Ajunul Craciunului este cea mai importanta zi de sarbatoare. In ziua de ajun, familia se aduna pentru cina si pentru a merge impreuna la biserica la Mesa din noaptea de Craciun. Traditia impodobirii bradului a inceput in Germania (se pare ca primii crestini care au adus brazi impodobiti in casele lor au fost nemtii, in secolul al XVI-lea). Mai tarziu, impodobirea acestora a devenit un obicei si in alte tari. In 1890, deja erau importate din Germania ornamente pentru pomii de Craciun, conform volumului ”Cartea de Craciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997, citat de Agerpres.

In Elvetia, butucul este cunoscut sub numele de ”Bouche de Noel”. ”Samichlaus” (Mos Craciun) are intotdeauna sarcina grea de a aduce si pomul de Craciun in casele elvetienilor. Acest obicei se pastreaza inca din 1775. O alta traditie a elvetienilor este ”Parada ridichilor luminate”, obicei preluat de la mexicani. Copiii ajutati de parinti se inarmeaza cu ustensile specializate si scobesc cu mare grija cate o ridiche mare de luna, alb-violet, pe care apoi o impodobesc cu diferite crestaturi si forme. Similar cu dovleacul de Halloween, in ridichea impodobita micutii elvetieni pun o lumanare si poarta ridichea ca pe o faclie, ori o agata ca pe un lampion.

In Anglia, butucul care se arde in noaptea de Craciun este demunit ”Yule log”. In fiecare din cele patru duminici dinainte de nasterea lui Iisus se aprinde o lumanare, asezata intr-o cutie. Au loc procesiuni reprezentandu-i pe cei trei magi si nasterea lui Hristos. In 1814, printul Albert, sotul reginei Victoria, a impodobit un brad la castelul Windsor folosind dulciuri, lumanari si fructe. Evident, familiile de aristocrati i-au urmat exemplul, folosind ornamente din ce in ce mai extravagante: papusi, mobila in miniatura, micute instrumente muzicale, bijuterii, arme jucarie. Copiii din Anglia nu isi primesc cadoul in data de 24 decembrie, ci in 25. Una dintre traditii este ca elevii sa monteze, in scoli sau in biserici, piese despre nasterea Mantuitorului. In vechime, se foloseau animale vii pentru redarea atmosferei, insa in prezent se prefera costumele.

Citeste continuarea articolului, AICI.

Sursa foto.

The post TRADITII SI OBICEIURI - Cum este sarbatorit Craciunul in lume appeared first on actualmm.ro.

Comments