Traditii si obiceiuri de Dragobete. Ce sa faci pentru a avea noroc in dragoste, sanatate si belsug

Traditii si obiceiuri de Dragobete. Ce sa faci pentru a avea noroc in dragoste, sanatate si belsug

Traditii si obiceiuri de Dragobete. Ce sa faci pentru a avea noroc in dragoste, sanatate si belsug


In traditia romaneasca, Dragobetele marca inceputul primaverii, fiind tinut inainte de 1 martie, cel mai adesea la 24 februarie. Data de 24 februarie nu era intamplator aleasa, marcand inceputul anului agricol. Este momentul in care intreaga natura renaste, pasarile isi cauta cuiburi si, dupa unele credinte populare, ursul iese din barlog. Odata cu natura, reinvia si iubirea, iar Dragobetele marca ziua in care intreaga suflare sarbatorea innoirea firii si se pregatea pentru venirea primaverii.


Dragobete, cunoscut si sub numele de Dragomir, este considerat, in credinta populara romaneasca, fiul Babei Dochia. Navalnic si nestatornic, Dragobetele este inchipuit ca fiind un flacau voinic, chipes si iubaret, care salasluieste mai mult prin paduri. A devenit protectorul iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, precum cea a pasarilor ce 'se logodesc' in aceasta zi.


Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii, de ziua lui organizandu-se petreceri, prilejuind, astfel, infiriparea unor noi iubiri, logodne si chiar casnicii. Odinioara, de Dragobete, satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si peste tot se putea auzi zicala: 'Dragobetele saruta fetele!'.


Traditii si obiceiuri de Dragobete 2024


Credintele populare referitoare la aceasta sarbatoare sunt multe. Astfel, in popor se spunea ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli, si mai ales de febra, si ca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat.


In unele zone, exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit sau de pe florile de fragi. Aceasta apa, despre care se spunea ca e 'nascuta din surasul zanelor' ('apa zanelor'), era pastrata cu grija, existand credinta ca avea proprietati magice: facea fetele mai frumoase si mai dragastoase. Daca de Dragobete nu erau zapada si fragi, fetele adunau apa de ploaie sau luau apa de izvor pentru spalatul parului.


In Mehedinti, exista obiceiul numit 'zburatorit', potrivit caruia, la pranz, fetele se intorceau in fuga spre sat. Fiecare flacau urmarea fata care ii era draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, goana se sfarsea cu un sarut in vazul tuturor. Acest sarut simboliza logodna celor doi tineri, pentru cel putin un an de zile.


In dimineata de Dragobete, la tara, fetele se imbraca frumos si pornesc prin vai si lunci, culegand primele flori ale primaverii. Tu poti cumpara branduse, viorele sau ghiocei pe care sa ii agati la icoane. Se spune ca acest simplu gest te va pastra tanara si va inlatura invidia si gandurile rele indreptate asupra ta. Florile uscate se arunca pe o apa curgatoare in ziua de Sanziene, ca toate relele sa plece la vale odata cu ele.


Vezi si cele mai frumoase mesaje de Dragobete pe care sa le trimiti persoanei iubite


Legenda Dragobetelui


Dragobetele reprezinta pentru romani simbolul dragostei, fiind identificat cu zeul iubirii in mitologia greaca, Eros, si cu zeul dragostei in mitologia romana, Cupidon. In traditia populara, se spune ca Dragobetele era intocmai fiul babei Dochia si era reprezentat ca un tanar chipes, voinic si extrem de iubaret care influenta in bine viata celor pe care ii intalnea. El ar fi fost zeul dragostei si al bunei dispozitii, fiind perceput ca un fecior frumos si iubaret foc, care le facea pe fete sa-si piarda mintile.


O alta legenda de ziua iubirii spune ca Dragobete s-a numit initial Dragomir, ce simboliza zeul iubirii. Pentru ca nimeni nu stia cine este tatal lui, se zvonea ca ar fi fost zamislit chiar de Duhul Muntelui, in timpul impreunarii cu Dochia, cand acesta s-a transformat in ceata.


La nastere, Dragobete a avut patru ursitoare generoase, care i-au oferit daruri din cele mai alese. Prima ursitoare a fost Primavara, care i-a oferit iubire. A doua a fost vara, care i-a daruit dulceata fructelor si caldura dragostei. A treia ursitoare a fost toamna, care i-a dat un fluier pentru a inveseli oamenii cu cantecele lui, iar a patra a fost iarna, care i-a daruit o imbracaminte alba, imaculata, cu sclipiri de diamante. Cingatoare i-a dat un brau rosu cusut cu perle. Straiul era conceput astfel incat crestea odata cu flacaul, ramanand alb ca neaua, oricat l-ar fi purtat. Cu aceste daruri, Dragobete reusea sa seduca fiecare fata care ii iesea in cale, motiv pentru care a devenit un simbol al dragostei si al iubirii. Mai tarziu, cand s-a transformat intr-un tanar fecior, Dragobete a mers in munti unde a invatat totul despre plante si animale. Astfel, el a devenit, in credinta populara, si stapanul pasarilor si al plantelor.


De asemenea, se spune ca dupa ce si-a indeplinit sorocul, Dragobete a fost transformat de Baba Dochia, intr-o planta numita Navalnic, planta care renaste primavara in toate poienile si care se foloseste pentru descantece de dragoste si pentru tratarea ranilor, de unde si denumirea populara a sarbatorii de Dragobete - ,,Navalnicul".


Comments