Transparency International si o publicatie de investigatii, anchetate in Ungaria in virtutea noii le...


Oficiul pentru Protectia Suveranitatii Ungariei a lansat o investigatie asupra a doua organisme de monitorizare anticoruptie, printre care Transparency International, in virtutea noii legi a suveranitatii adoptate de Budapesta, ceea ce a atras, joi, critici din partea Departamentului de Stat al SUA care o considera antidemocratica, relateaza Reuters, potrivit news.ro.


Legea suveranitatii, care a fost adoptata in decembrie 2023, interzice finantarea straina pentru partidele sau grupurile care candideaza in alegeri si prevede o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare. De asemenea, legea infiinteaza un birou pentru monitorizarea presupuselor riscuri de interferenta politica.


In virtutea acestei legi, Oficiul pentru Protectia Suveranitatii a lansat marti o investigatie asupra filialei maghiare a organizatiei anticoruptie Transparency International (TI) si a unei publicatii online de investigatii, Atlatszo.hu, care se concentreaza asupra coruptiei.


Intr-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA se declara ,,profund ingrijorat" de lansarea acestor anchete, pe care le numeste ,,actiuni draconice".


,,Incercarea guvernului ungar de a hartui, intimida si pedepsi organizatiile independente contravine principiilor guvernarii democratice care trebuie sa caracterizeze statul de drept", se arata in comunicatul diplomatiei americane.


,,Aceasta lege nu pune nicio limita capacitatii acestei entitati de a viza drepturile omului si libertatile fundamentale ale propriilor cetateni si pune in pericol orice tara, entitate de afaceri sau individ care alege sa se implice alaturi de ei", adauga comunicatul.


,,SUA vor continua sa pledeze pentru protectia organizatiilor societatii civile si a libertatii presei in fata acestor masuri antidemocratice", promite Washingtonul.


Legea a fost criticata de Departamentul de Stat al SUA, dar si de un grup de experti in drept constitutional din cadrul Consiliului Europei, care au declarat ca ar putea avea ,,un efect de inghetare" asupra dezbaterii libere si democratice in Ungaria.


La randul sau, Comisia Europeana a lansat in luna februarie a acestui an o procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor Ungariei, din cauza aceastei legi, citand potentialul acesteia de a submina valorile democratice si drepturile fundamentale ale Uniunii.


Premierul ungar Viktor Orban, aflat la putere din 2010 si cu o majoritate de doua treimi in Parlament, ceea ce permite partidului sau, Fidesz, sa modifice orice lege, sustine ca nu a subminat democratia prin adoptarea acestei legi.


Comments