Tulcea: Plantatie ecologica de migdal, aflata in ultimul an de conversie

Tulcea: Plantatie ecologica de migdal, aflata in ultimul an de conversie

O societate din Tulcea va finaliza anul acesta procesul de conversie ecologica pentru o plantatie de migdal infiintata in 1984, la marginea orasului Isaccea, reprezentatii firmei sperand sa obtina in 2021 un pret de doua ori mai mare pentru samburii de migdale. Consilierul juridic al societatii, Oana Burghelea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca, in Romania, plantatiile de migdal sunt foarte rare, iar in Dobrogea sunt favorizate de clima. "Soiul de migdal este unul rusesc, iar in 1984, atunci s-a infiintata plantatia, se pare ca a prins foarte bine. Acum cinci ani insa, cand am ajuns aici, era padurea vrajitoarelor, plantatia fiind imbatranita si neingrijita. Am hotarat sa o aducem la viata, iar dupa taierile de regenerare a devenit o livada frumoasa si roditoare. Am decis sa incepem procesul de conversie ecologica, iar in aceasta perioada, nefiind ajutata cu tratamente chimice, productia este mai mica", a afirmat Burghelea. Anul viitor, la finalul procesului de trei ani de conversie ecologica, societatea va obtine si certificarea ecologica pentru produsele obtinute de pe cele 28 de hectare, asa incat pretul unui kilogram de migdale va creste de cel putin doua ori. "Forta de munca este o mare problema, mai ales pe zona noastra. Am incercat sa angajam absolventi de facultate, dar au venit doar pentru CV-uri pentru cateva luni si apoi au plecat. Am adus un inginer din Republica Moldova, i-am asigurat toate conditiile, lui si familiei lui, dar au plecat dupa trei luni. Mi-au spus ca orasul este mic si nu au ce face", a mentionat Burghelea. Ea a mai spus ca procesul de conversie ecologica a culturii de migdal a fost sustinut cu o subventie de 620 de euro pe hectar. Potrivit Oanei Burghelea, migdalul este o specie rezistenta la seceta, iar spre deosebire de altele similare, ca de exemplu nuca, samburii de migdala au putine calorii si sunt bogati in continut nutritiv. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bigea, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Comments