Ucraina pregateste contraofensiva la Bahmut. Armata rusa pare sa-si fi epuizat resursele

Ucraina pregateste contraofensiva la Bahmut. Armata rusa pare sa-si fi epuizat resursele

Ucraina pregateste contraofensiva la Bahmut. Armata rusa pare sa-si fi epuizat resursele

Armata ucraineana a declarat vineri dimineata ca 1.020 de soldati rusi au fost ucisi in ultimele 24 de ore in timp ce au lansat atacuri nereusite asupra oraselor Lyman, Avdiivka, Mariinka si Shakhtarske. Dar obiectivul lor principal a ramas orasul minier Bahmut, relateaza Reuters. "Inamicul nu si-a oprit asaltul asupra Bahmut", a declarat Statul Major General al Ucrainei intr-un raport.

Fortele rusesti incearca de luni de zile sa captureze Bahmut, pentru a-si extinde controlul asupra estului Ucrainei, ar fortele ucrainene au reusit sa le tina piept, asa cum au facut in Avdiivka, Mariinka si Shakhtarske, printre cele 80 de atacuri rusesti pe care aparatorii ucraineni le-au respins in ultima zi, a precizat armata, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apararii nu a comuniat nici despre evolutia din ultimele zile, iar Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe campul de lupta.

Trupele Wagner ar fi epuizate si inceruite, sustin ucrainenii

Comandantul suprem al fortelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat anterior ca fortele sale vor incepe in curand o contraofensiva dupa ce au rezistat campaniei de iarna a Rusiei. El a declarat ca mercenarii wagnerieni ai Rusiei, care au fost in fruntea asaltului Moscovei asupra estului si sudului Ucrainei, "pierd o putere considerabila si se afla in criza de energie".

"Foarte curand, vom profita de aceasta oportunitate, asa cum am facut-o in trecut in apropiere de Kiev, Harkov, Balakliya si Kupiansk", a spus el, enumerand contraofensivele ucrainene de anul trecut care au recucerit portiuni de teren.

Seful Wagner, Evgheni Prigojin, a avertizat asupra unui contraatac ucrainean, afirmand ca cirva 80.000 de soldati ai Kiev-ului ar fi concentrati in zona.

Jurnalistii Reuters in apropierea frontului de la nord de Bahmut au remarcat, la periferia nordica a Bahmut, o scadere vizibila a intensitatii bombardamentelor rusesti.

Pe de alta parte, presedintele Zelenski a declarat ca Europa trebuie sa creasca si sa accelereze furnizarea de arme, cerand din nou rachete cu raza lunga de actiune, munitie si avioane moderne, si sa impuna sanctiuni suplimentare Rusiei.

In cadrul summit-ului UE, liderii au aprobat un plan convenit de ministrii de externe pentru a trimite 1 milion de obuze de artilerie in Ucraina in urmatorul an. De asemenea, au discutat despre securitatea alimentara globala si despre sanctiunile impuse Rusiei.

Comments