UE a lansat misiunea ,,Aspides”, cu mandat de un an, pentru protejarea traficului maritim in Marea R...


Uniunea Europeana si-a lansat luni, 19 februarie, misiunea de protectie a traficului maritim in Marea Rosie, perturbat de atacurile militiilor houthi din Yemen, a anuntat sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Agerpres, preluand AFP.


Mai multe tari, printre care Belgia, Italia, Germania sau Franta, si-au exprimat intentia de a participa la aceasta misiune intitulata ,,Aspides" (,,Scut" in greaca veche). Spania a transmis ca nu va lua parte la aceasta misiune.


,,Europa va asigura libertatea de navigare in Marea Rosie, in coordonare cu partenerii nostri internationali", a scris Von der Leyen, intr-un mesaj publicat pe reteaua de socializare X.


Misiunea ,,Aspides" va fi operationala ,,in cateva saptamani"


Aceasta misiune a fost lansata oficial de ministrii de externe din UE, reuniti luni la Bruxelles in Consiliul de Afaceri Externe.


,,Tocmai am aprobat lansarea operatiunii militare navale Aspides, unde Italia va avea comandamentul fortelor", a confirmat Antonio Tajani, seful diplomatiei italiene.


Misiunea este prevazuta sa dureze un an, mandat care poate fi reinnoit.


Acest lucru nu inseamna ca misiunea va fi operationala imediat. Astfel, ii va reveni comandamentului sa decida cand va dispune misiunea de resurse suficiente pentru a fi deplin operationala, ceea ce ar trebui sa ia ,,cateva saptamani", potrivit unui diplomat european.


Mandat defensiv


Fregata germana ,,Hessen" a plecat pe 8 februarie catre Marea Rosie, cu un echipaj de circa 240 de persoane. Ea va fi in stare de alerta permanenta si va putea raspunde la eventuale atacuri cu rachete, drone si ,,barci kamikaze" telecomandate.


La randul sau, Belgia si-a anuntat intentia de a contribui cu fregata sa ,,Marie-Louise", iar Franta s-a declarat pregatita sa puna la dispozitia misiunii Aspides una dintre fregatele sale deja prezente in Marea Rosie.


Statele membre ale UE s-au pus de acord in luna ianuarie cu privire la principiul unei misiuni de supraveghere si patrulare in Marea Rosie, cu conditia ca mandatul ei sa fie pur defensiv.


Grecia va asigura comandamentul general al acestei misiuni, iar Italia, comandamentul operational pe mare, potrivit diplomatului european citat.


Foto: Profimedia Images


Comments