UE deschide oficial negocierile de aderare cu Ucraina

UE deschide oficial negocierile de aderare cu Ucraina

Uniunea Europeana a lansat oficial marti, la Luxemburg, negocierile de aderare cu Ucraina, o etapa catalogata drept ,,istorica" atat de Bruxelles, cat si de Kiev, relateaza AFP.

,,O Ucraina puternica nu este posibila fara UE, iar o UE puternica nu este de asemenea posibila fara Ucraina", a declarat prim-ministrul ucrainean Denis Smihal la deschiderea negocierilor.

Premierul Ucrainei a mai afirmat ca inceperea discutiilor privind aderarea tarii sale la Uniunea Europeana reprezinta totodata un pas semnificativ spre o ,,victorie comuna", scrie Reuters.

La randul sau, presedintele Volodimir Zelenski a salutat lansarea oficiala a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, calificand aceasta zi drept una ,,istorica" pentru o tara care lupta de mai bine de doi ani impotriva invaziei ruse.

,,Astazi este o zi istorica", a scris Zelenski pe retelele sociale. ,,Nu ne vom lasa niciodata deturnati de la drumul nostru catre o Europa unita, catre casa noastra comuna, a tuturor natiunilor europene. O casa care trebuie sa fie pasnica", a subliniat seful statului ucrainean.

In cursul zilei de marti, atat Ucraina cat si Republica Moldova, pe de o parte, si Uniunea Europeana, pe de alta parte, incep oficial negocierile menite sa permita celor doua tari sa devina intr-o zi membre cu drepturi depline ale UE.

Deschiderea acestor discutii este rezultatul unui acord greu obtinut intre 26 de tari ale UE, care au fost nevoite sa depuna eforturi pentru a convinge Ungaria lui Viktor Orban sa nu blocheze procesul.

Premierul ungar s-a opus vehement oricaror discutii de aderare cu Ucraina, considerand tara nepregatita. Cel mai apropiat stat membru al UE de Rusia lui Vladimir Putin, Ungaria blocheaza, de asemenea, orice ajutor militar european pentru Kiev.

Orban a acceptat in cele din urma sa paraseasca masa negocierilor la summitul liderilor UE-27 din decembrie, iar cei 26 de omologi ai sai au decis sa deschida negocieri de aderare cu Kievul si Chisinaul.

Cum se deruleaza negocierile

Dupa deschiderea oficiala a conferintei interguvernamentale, negociatorii vor analiza mai intai legislatia celor doua tari pentru a verifica daca este compatibila cu cea a UE.

Aceasta etapa, cunoscuta sub numele de ,,screening" in jargonul Bruxelles-ului, dureaza in mod normal intre unul si doi ani, au explicat surse diplomatice.

Dar in cazul Ucrainei sau al R. Moldova lucrurile vor merge mai repede, deoarece ,,avem deja o idee destul de clara" asupra situatiei, a subliniat un diplomat european, vorbind sub rezerva anonimatului.

Cu toate acestea, vor trece cateva saptamani, daca nu chiar luni, pana cand diferitele capitole de negociere vor fi efectiv deschise.

Si este putin probabil ca acestea sa fie deschise inainte de sfarsitul acestui an: la 1 iulie, Ungaria, care nu are prea mult entuziasm pentru primirea Ucrainei, preia presedintia semestriala a Consiliului UE, ce reuneste ministrii celor 27 de state membre.

Sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene deschisesera calea pentru astfel de negocieri de aderare la mijlocul lunii decembrie 2023. Cu toate acestea, Ungaria a amanat pana acum deschiderea oficiala a negocierilor cu Kievul, considerand ca nu sunt intrunite conditiile.

La 7 iunie, Comisia Europeana a considerat ca Ucraina si Republica Moldova au indeplinit acum toate conditiile prealabile pentru aderare.

Executivul european a cerut Kievului sa ia masuri pentru a combate coruptia si detinerea oligarhilor. De asemenea, Comisia a cerut sa se acorde o mai mare atentie minoritatilor, o masura solicitata insistent de Budapesta din cauza prezentei unei comunitati maghiare in Ucraina.

UE a acordat Ucrainei statutul de tara candidata in iunie 2022, intr-un gest extrem de simbolic, la cateva luni dupa inceputul razboiului declansat de Moscova, precum si Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor este doar o etapa a unui proces de aderare lung si anevoios. Ucraina, o tara cu o populatie de peste 40 de milioane de locuitori si o mare putere agricola, se confrunta cu o serie de provocari pentru a adera la UE, incepand cu problema ajutorului financiar.

La randul sau, UE intentioneaza sa se reformeze pentru a face fata acestei extinderi si pentru a-si imbunatati guvernanta si procesul decizional, care este deja adesea complex cu 27 de state membre.

Comments