ULTIMA ZI pentru depunerea cererilor la esalonarea simplificata a datoriilor - 15 decembrie. TOT ce...

Firmele mai pot depune doar pana maine cerere la ANAF pentru esalonarea datoriilor.

Cei care au beneficiat de facilitatea de a amana plata obligatiilor fiscale mai pot depune cerere doar pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv.

Guvernul a acordat din martie contribuabililor posibilitatea de a amana la plata, fara dobanzi si penalitati de intarziere si fara instituirea de popriri si executari, plata obligatiilor fiscale.

Firmele care nu au depus inca solicitarile de esalonare la ANAF trebuie sa o faca pana la 15 decembrie, altfel pierd accesul la mecanismul de esalonare simplificata, cu conditii foarte bune, inclusiv dobanda de 3,65% pe an, redusa la jumatate fata de cea pe care o percepe in mod normal ANAF si mult mai mica raportat la finantarile pe care firmele le pot obtine de la banci.

Pentru cei care nu apeleaza la acest mecanism de esalonare si nici la alte instrumente de esalonare/restructurare disponibile conform legislatiei fiscale, ANAF va incepe sa calculeze dobanzi si penalitati si va trece la recuperarea sumelor.

Ce prevede OUG 181/2020: esalonarea se acorda pe o perioada de maxim 12 luni. Esalonarea la plata nu se acorda pentru sume de pana la 500 de lei, in cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, in cazul persoanelor juridice. Contribuabilii care au datorii peste acele sume trebuie sa depuna o cerere pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. Adica, daca pana in 15 decembrie nu si-a exprimat aceasta optiune de a beneficia de aceasta facilitate, nu mai poate accesa aceasta esalonare la plata

UNDE se depune Cererea de esalonare a datoriilor la plata: se depune la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire, sau prin intermediul serviciului "Spatiu privat virtual".

CINE depune Cererea de esalonare a datoriilor: Cererea de acordare a esalonarilor la plata se depune de catre debitor, atat pentru obligatiile fiscale datorate de acesta, cat si pentru cele ale sediilor sale secundare, in cazul debitorilor care au sedii secundare inregistrate fiscal

Cererea se depune la organul fiscal competent pentru administrarea obligatiilor fiscale ale debitorului si se analizeaza raportat la totalul obligatiilor debitorului si ale sediilor sale secundare.

La cerere, debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare. Atentie cu privire la graficul de esalonare, ca altfel imparte ANAF in rate egale, iar daca aveti activitate sezoniera va fi greu.

PLATA diferentiata a ratelor esalonate. In cazul in care debitorul opteaza pentru plata diferentiata a ratelor de esalonare, acesta mentioneaza in cerere propunerea de grafic, care va cuprinde, pentru fiecare rata, procentul care poate fi achitat din obligatiile fiscale principale si accesorii, respectiv:

- cel putin 5% din cuantumul obligatiilor fiscale ce pot fi esalonate la plata, pentru jumatate din perioada de esalonare solicitata;

- diferenta de procent se imparte in mod egal pentru fiecare rata de esalonare, pentru urmatoarele luni ramase din propunerea de grafic;

- In situatia in care perioada de esalonare la plata solicitata cuprinde un numar impar de luni de esalonare, numarul de luni se rotunjeste in plus.

De exemplu, daca perioada de esalonare la plata solicitata este de 9 luni, numarul de luni pentru care se poate stabili procentul de cel putin 5% din cuantumul obligatiilor fiscale ce pot fi esalonate la plata este de 5 luni (9 luni : 2-4,5 luni la care se aplica rotunjirea in plus si va fi de 5 luni).

Dupa primirea cererii, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia, organul fiscal emite, concomitent, urmatoarele documente:

- deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere/penalitate de nedeclarare;- certificatul de atestare fiscala;- referatul de verificare a conditiilor de acordare/modificare/mentinere a esalonarii la plata;- decizia de esalonare la plata a obligatiilor fiscale sau decizia de respingere, dupa caz;- decizia de amanare la plata a penalitatilor de nedeclarare, dupa caz.

CONDITII esalonare datorii. Pentru acordarea esalonarii contribuabilul, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa depuna cerere pana la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;b) sa nu inregistreze obligatii bugetare restante la data declararii starii de urgenta si neachitate ulterior.c) sa nu se afle in procedura insolventei;d) sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;e) sa aiba depuse toate declaratiile fiscale;f) sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art.25 si 26 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Esalonarea la plata nu se acorda pentru sume de pana la 500 de lei, in cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, in cazul persoanelor juridice.

Pot beneficia de esalonarea simplificata si debitorii aflati in insolventa pentru obligatiile curente nascute dupa declararea starii de urgenta, dar si cei care au esalonare la plata conform Codului de procedura fiscala.

Intrucat esalonarea simplificata nu presupune constituirea de garantii, legiuitorul, in acord cu mediul de afaceri si ceilalti parteneri sociali, a instituit plata unei dobanzi. Nivelul de dobanzii este redus la jumatate, respectiv 0,01% pe zi de intarziere adica la 3,65 % pe an (fata de Codul de procedura fiscala care prevede nivelul dobanzii de 0,02% pe zi de intarziere).

Debitorul poate solicita modificarea esalonarii prin includerea in esalonare a obligatiilor nascute dupa acordarea esalonarii la plata de 2 ori pe perioada esalonarii.

Daca debitorul pierde esalonarea, poate solicita mentinerea acesteia tot de 2 ori.

Debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare, care poate cuprinde rate diferentiate de plata.

Prin exceptie, pentru debitorul care propune prin cererea de acordare a esalonarii la plata un grafic, ratele de esalonare la plata trebuie sa fie in primele 6 luni de cel putin 5% din cuantumul obligatiilor fiscale esalonate la plata, la care se adauga dobanda pe perioada esalonarii la plata calculata de organul fiscal, iar in urmatoarele luni debitorul trebuie sa achite restul obligatiilor fiscale, proportional cu lunile pentru care a fost acordata esalonarea la plata.

Termenul de plata a ratelor de esalonare este data de 15 a fiecarei luni. Prima rata din graficul de esalonare la plata are termenul de plata data de 15 a lunii urmatoare emiterii deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale.

Procedura de esalonare simplificata a datoriilor din perioada de urgenta si de alerta a fost publicata in Monitorul Oficial pe 19 noiembrie, prin OUG 181 si Ordinnul ANAF.

Pana la finalul lunii octombrie, totalul sumelor amanate la plata a ajuns la 16,3 miliarde lei. Facilitatea expira la 25 decembrie, in fapt 28 decembrie, prima zi lucratoare dupa Craciun, intrucat 25 decembrie, prima zi de Craciun, este zi nelucratoare.

La sfarsitul lunii octombrie, totalul obligatiilor fiscale amanate la plata se situa la 16,29 miliarde lei, fata de 16,15 miliarde lei la final de septembrie, in cazul firemlor.

De la data declansarii starii de urgenta, in martie, si pana la 31 octombrie au fost amanate la plata obligatii fiscale curente in suma de 16,29 miliarde lei, ceea ce reprezinta numai 8,7% din totalul sumelor declarate, beneficiari fiind un numar de 353.332 contribuabili afectati direct sau indirect de criza COVID-19.

Comments