ULTIMELE PREGATIRI - In doua zile, Catedrala Episcopala ,,Sfanta Treime" va fi finalizata pe vertic...

La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare se fac ultimele preparative pentru un eveniment unic. În două zile, lăcaşul de cult va fi finalizat pe verticală, în sensul că va fi montată crucea de pe cupolă.

„Suntem, să zicem, pe ultima sută de metri cu privire la finalizarea pe înălţime a Catedralei, deci montăm structura metalică pentru cupola centrală, o structură metalică spaţială, din ţeavă, tronsonată, astfel încât să se poată monta în condiţii optime în sus. Împreună cu toate subansamblele are undeva la 50 de tone, deci o structură importantă peste care sigur, se va monta tabla de cupru şi sperăm joi să montăm şi crucea, ultimul element care va definitiva pe înălţime această catedrală”, a declarat prof. dr. ing. Gelu Zaharia, responsabil cu structura de rezistenţă a Catedralei.

Momentul în care va fi montată şi crucea pe lăcaşul se cult, un simbol al creştinismului, este aşteptată de ani de zile de personalul Catedralei dar în egală măsură şi de credincioşi.

„Joi, cu ajutorul Domnului va fi pusă crucea pe cupola Catedralei care va atinge 85 de metri. Va fi un moment important în istoria acestei construcţii pe care îl aşteptăm de când s-a început lucrarea, de 20 de ani”, a precizat Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare.

ULTIMELE PREGĂTIRI. Lăcaşul de cult a cărei construcţie a demarat pe 20 iulie 1990 va fi unul dintre cele mai frumoase din Ardeal dar, are şi alte calităţi care îl fac unic.

„Noi spunem că este un record dar nu cred că asta ar fi important că este cea mai înaltă construcţie din Ardeal. Probabil că aşa va fi. Noi nu neapărat cu asta ne lăuidăm, vrem să ne lăudăm cu o construcţie unicat, o construcţie făcută în tradiţia ortodoxă, cu foarte multe detalii, cu foarte multă trudă, cu foarte mult efort din partea tuturor. Să ştiţi că aici a fost un efort extraordinar, de la beneficiar, de la părinţii de aici, de la Preasfinţitul până la muncitori care, vă daţi seama, numai să urce şi să coboare zilnic şi să lucreze în condiţii de căldură, frig, vânt, ploaie. Sigur, şi la noi la partea de proiectare, totul, gândiţi-vă s-a făcut în condiţiile unui personal extrem de redus, atât pe partea executantului şi a beneficiarului şi a proiectantului, deci un efort şi foarte mult suflet, foarte mult suflet şi pasiune”, a mai spus Gelu Zaharia.

Comments