ULTIMUL ACT – Nationala Romaniei s-a calificat in finala Campionatului Mondial Universitar

ULTIMUL ACT – Nationala Romaniei s-a calificat in finala Campionatului Mondial Universitar

ULTIMUL ACT. Echipa naţională universitară s-a calificat în finala Campionatului Mondial de handbal feminin de la Malaga, după ce s-a impus cu 21-18 în semifinala susţinută cu selecţionata similară a Rusiei. România va juca, aşadar, pentru medalia de aur, sâmbătă, într-o partidă cu echipa Spaniei, învingătoare în cealaltă semifinală cu 21-19 în faţa Poloniei.

Vara fierbinte a handbalului românesc are o primă concluzie pozitivă. Naţionala feminină universitară condusă de antrenorul băimărean Costică Bucezschi şi-a asigurat o medalie în Spania, după un succes în faţa unui adversar care a însemnat ceva pe toate fronturi, Rusia. De această dată, Liga Naţională a triumfat într-o bătălie cu întrecerea internă din Rusia. România a aliniat în echipa cu care s-a deplasat la Malaga şi 3-4 jucătoare care s-ar putea regăsi şi în lotul olimpic de la Rio, precum Vizitiu, Perianu, Dedu, Zamfirescu.

Mondialul Universitar a fost considerat, de fapt, de la bun început, o etapă de pregătire pentru Jocurile Olimpice programate în 5-21 august. Adversara României din semifinale nu a deplasat nicio jucătoare din prima reprezentativă, calificată la rândul ei la Jocurile Olimpice, dar a avut în componenţă jucătoare din prima ligă rusă, inclusiv de la campioana Astrakhanocka şi Lada Togliatti.

Ca şi în grupă, în jocurile cu Spania şi Japonia, România a avut serios de tras pentru calificarea în finala Campionatului Mondial de la Malaga. Rusia a fost la conducere aproximativ 45 de minute, fără a reuşi însă se desprindă la vreo diferenţă importantă. La pauză, adversara a intrat în avantaj cu 12-10.

La fel ca şi în partidele precedente, apărarea a fost punctul forte al României, acolo unde Perianu şi Tudor, două handbaliste recunoscute pentru valoarea lor în acest compartiment şi în Liga Naţională, au dus greul. Bineînţeles, defensiva a fost susţinută excelent din poartă de Denisa Dedu, dar şi de celelalte coechipiere, care au avut momentele lor de ”glorie”, aşa cum a fost cazul extremei Elena Florică în finalul partidei, când a închis un culoar şi a determinat o adversară să facă forţare în atac la 20-18 (min. 59).
Emoţiile nu au lipsit, iar în ultimele 5 minute nu prea s-a mai înscris goluri, cu excepţia unei reuşite la ultimul atac al României. Cu două minute şi jumătate, la 20-18, Dana Pricopi a fost eliminată pentru 2 minute, dar echipa a făcut faţă cu bine jocului în inferioritate. La un prim atac al Rusiei, Denisa Dedu a apărat unu la unu în faţa extremei stânga din Rusia, iar la faza următoare a fost momentul cu Elena Frică de care am amintit mai devreme.
Golurile echipei noastre au fost marcate de Pricopi – 5, Zamfirescu – 3, Perianu – 3, Popa – 2, Tudor – 2, Nan 1, Vizitiu – 3 (toate din lovituri de la 7 m), Andrei – 2.

România a învins Rusia după 60 de minute cu 21-18, victorie care a produs o mare bucurie pe teren în tabăra tricoloră, dar şi în tribună, acolo unde băieţii, calificaţi la rîndul lor în semifinbale, s-au transformat în adevăraţi ultraşi şi au cântat pentru fete. Sâmbătă, de la ora 17:00 (LIVE pe Eurosport 2), România va juca pentru medalia de aur cu Spania.

Deocamdată, România (fete) a egalat parcursul naţionalei universitare din urmă cu 4 ani, când a terminat pe locul 2. Ultimul titlu datează de acum 14 ani. România și Spania s-au aflat în aceeași grupă, iar echipa noastră s-a impus cu scorul de 20-19.

Comments