ULTIMUL BILANT – Doi romani au murit, patru sunt raniti si opt disparuti in urma cutremurului din It...

ULTIMUL BILANȚ – Doi romani si-au pierdut viaţa în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. Patru persoane de cetățenie română sunt rănite şi sunt internate pentru îngrijiri medicale, iar opt sunt date dispărute. 

Ministerul Afacerilor Externe confirmă faptul că printre victimele seismului din Italia se află şi români. Doi dintre aceştia a murit. Potrivit unui comunicat MAE, patru români sunt răniţi, iar rudele au anunţat dispariţia altor opt.

Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cei patru cetăţeni români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate.

Cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români.

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc la 03.36 ora locală (04.36 ora României), în Italia. Seismul s-a produs la mică adâncime şi a fost urmat de zeci de replici, cea mai puternică având magnitudinea 5,4. Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, dar bilanţul este în creştere. Printre localităţile cele mai afectate este Amatrice. “Jumătate din oraş a fost distrus” declara dimineaţă primarul de acolo.

Potrivit unui nou bilant sunt cel putin 247 de morţi şi aproape 370 de răniţi în urma seismului care a avut epicentrul lângă Perugia. Trei oraşe arată că după bombardament şi sunt aproape complet ruinate.

Cutremurul s-a resimţit inclusiv la Roma, unde unele clădiri s-au clătinat până la o jumătate de minut. Cutremurul a avut magnitudinea 6,2 pe scara Richter şi a fost urmat de aproximativ o sută de replici.

Autorităţile italiene se aşteaptă ca bilanţul să crească. Una dintre cele mai afectate localităţi este Amatrice. Jumătate din oraş a fost distrus, relata imediat dupa tragedie, primarul oraselului care numără câteva mii de oameni. 

Potrivit serviciului de monitorizare geologica al Statelor Unite (U.S. Geological Survey, USGS), seismul a fost înregistrat la ora locala 3.36 (4.36 ora României), în apropiere de Norcia, la 76 de km sud-est de Perugia şi la 110 km nord-est de Roma, la o adâncime de numai 10 km, considerată foarte mică. Cele mai afectate oraşe au fost Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto.

Italia este adesea zguduită de cutremure. În mai 2012, în urma cutremurului care a lovit regiunea nordică Emilia Romagna, urmat de două replici violente, 23 de oameni au murit şi 14 mii de persoane au rămas fără case. În 2009, un cutremur cu magnitudinea de 6.3 a lovit regiunea Aquila, resimţit şi la Roma, şi a făcut mai mult de 300 de victime.

Comments