Un alt efect al testelelor antidrog imprecise ale Politiei: ,,Seful mi-a spus ca sunt drogat. Ulteri...

Un barbat din judetul Olt a castigat definitiv procesul cu statul roman dupa patru ani, timp in care a trebuit sa isi schimbe locul de munca si orasul in care locuia pentru a scapa de eticheta de ,,drogat". A solicitat 200.000 de lei daune morale. Judecatorii au stabilit ca suma de 9.000 de lei este suficienta pentru prejudiciul suferit. HotNews.ro a identificat dosare la mai multe instante din tara, in care soferii testati fals pozitiv la droguri, inclusiv dupa consum de Nurofen sau Paracetamol, cer despagubiri statului.

  • In procesele deschise in instanta, soferii vorbesc nu doar de disconfortul creat de imposibilitatea de a mai conduce, ci mai ales de umilintele pe care le-au trait luni intregi, pana cand s-a confirmat ca nu au consumat droguri.
  • ,,In familie, la locul de munca, eram priviti suspect si se faceau glume proaste pe seama noastra", reclama cei care au trecut prin povestea testelor fals pozitive.& &
  • Statul trebuie sa se asigure ca politistii sunt dotati cu ,,o aparatura care sa asigure un rezultat corect al testarii anti-drog efectuate si sa verifice in ce masura mijloacele tehnice folosite sunt unele corespunzatoare din punct de vedere tehnic", atrag atentia judecatorii Curtii de Apel Bucuresti
  • Premierul Marcel Ciolacu a negat public ca ar fi soferi care au fost testati fals pozitiv la droguri dupa consum de Nurofen.
  • O analiza realizata de jurnalistii Snoop.ro, publicata marti, semnaleaza cum mai multi romani care au ramas fara permis in urma unor testari fals pozitive, inclusiv dupa consumul unor medicamente de raceala.

Pe 27 februarie 2020, doua masini s-au ciocnit strada Cireasov din municipiul Slatina, judetul Olt. Accidentul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu daune la cele doua masini. Politistii sositi la fata locului i-au testat pe cei doi conducatori auto, iar rezultatul a indicat sa soferii se aflau sub influenta drogurilor.

"Eu nici macar nu am vazut droguri in viata mea, daramite sa mai consum", a relatat Adrian in fata judecatorilor. Acelasi lucru l-a spus si politistilor, dupa ce a efectuat testarea cu drug-testul, insa nu a fost crezut.

,,Politistii imi reprosau atat mie, cat si celuilalt conducator auto, ca ne aflam sub influenta substantelor psihoactive, respectiv ca sunt drogati", a povestit barbatul care, ulterior, si-a cautat dreptatea in instanta.

Au ajuns la spital unde le-au fost recoltate probe de sange si de urina. Rezultatele probelor s-au lasat asteptate ca in multe alte cazuri, cu lunile.

Adrian a fost informat de politisti ca pe numele sau s-a intocmit dosar penal, fiindu-i retinut permisul. I-a fost eliberata o dovada, fara drept de conducere.

Cea mai neagra perioada din viata mea

Barbatul, in varsta de 38 de ani, avea un loc de munca stabil si o relatie buna cu colegii. Cand a primit citatia de la politie, a fost nevoie sa isi anunte seful pentru a-l invoi. Stiindu-se nevinovat, i-a povestit despre motivul citarii. Episodul nu il va uita niciodata, spune barbatul.

,,Cand a observat motivul pentru care este citat, i-a reprosat ca este consumator de droguri, aducand la cunostinta tuturor colegilor. De atunci a fost marginalizat in totalitate, nici un coleg nu mai statea la masa cu el, nici prin preajma sa si nici nu mai erau de acord sa se mai vada prin oras. Pana in luna iunie 2020 nu a mai putut nici macar sa se salute cu colegii, acestia intorcandu-i spatele, iar seful l-a informat ca va fi dat afara. In toata aceasta perioada a avut parte de cea mai neagra perioada din viata sa, cea mai mare umilinta, simtind stirbita onoarea si reputatia, cum nu s-a mai intamplat niciodata", a sustinut avocatul lui Adrian in instanta.

Pe 14 aprilie, medicii legisti au comunicat procurorilor rezultatul analizelor recoltate pe 27 februarie. Buletinul toxicologic era negativ. Adrian a trebuit sa mai astepte inca doua luni pana cand procurorul de caz a solutionat dosarul sau cu clasare. Abia in luna iunie i-a fost restituit si permisul.

Patru ani de procese

Dupa ce i-a fost comunicata ordonanta privind clasarea dosarului, a decis sa isi caute dreptatea la instantele civile. "Pentru toata batjocura traita", a cerut judecatorilor sa oblige statutul roman sa il despagubeasca cu 200.000 de lei. Procesul civil a durat patru ani. Initial, barbatul s-a adresat Judecatoriei Bals. Magistratii de aici si-au declinat competenta, considerand ca dosarul trebuie solutionat de o instanta de pe raza localitatii unde domiciliaza reclamantul.

Dupa episodul testului fals pozitiv, Adrian a plecat din Olt, pentru a scapa de rusine. Si-a gasit de munca in Capitala, locuind in Ilfov. Astfel, dosarul a ajuns la Judecatoria Buftea. Aici, judecatorii i-au respins cererea, motivand ca "nu sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale".

Adrian a contestat decizia instantei de fond. Dosarul a ajuns la Tribunalul Ilfov. Judecatorii de aici au dat dreptate barbatului, aratand ca instanta de fond a judecat gresit dosarul.

"Lipsirea apelantului-reclamant de dreptul de a conduce, fara o baza legala, pe perioada efectuarii cercetarilor conduce, inevitabil, la producerea unui prejudiciu moral in plan familial si social. Prin urmare, prejudiciul moral suferit de apelantul-reclamant este unul cert, existenta acestuia fiind dincolo de orice indoiala", au motivat judecatorii Tribunalului Ilfov.

Instanta a evaluat prejudiciul moral la 4.000 de lei. Cate 1.000 de lei pentru fiecare luna in care Adrian nu a putut conduce.

Atat Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, cat si Adrian au contestat decizia.

Instanta: Politia trebuie dotata cu aparatura corespunzatoare

Victoria definitiva a barbatului din Olt cu Statul Roman a venit pe 5 aprilie 2024, la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a reconfirmat ca prin testarea fals pozitiva care a dus la ingradirea dreptului de a conduce pe o perioada de patru luni s-a adus atingere drepturilor persoanei. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti subliniaza in motivarea sentintei ca organele statului trebuie sa se asigure ca au mijloacele tehnice necesare pentru a se respecta toate garantiile unui proces echitabil.

,,In ceea ce priveste vinovatia, instanta de recurs retine ca aceasta a existat si a imbracat forma culpei, respectiv a omisiunii organelor de politie de a se dota corespunzator cu o aparatura care sa asigure un rezultat corect al testarii anti-drog efectuate sau de a verifica in ce masura mijloacele tehnice folosite sunt unele corespunzatoare din punct de vedere tehnic, neputandu-se primi sustinerea potrivit careia acestea nu au nici o raspundere pentru ca ar fi actionat potrivit normelor legale, cat timp, s-a dovedit ca rezultatele testului anti-drog initial au fost denaturate din cauza aparaturii folosite", se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti.

Instanta a admis recursul lui Adrian si a dublat valoarea daunelor stabilite initial de tribunal. Astfel, Statul Roman trebui sa ii plateasca barbatului din Olt 8.000 de lei daune morale.

Fara permis, dupa Nurofen si Paracetamol

Cazul barbatului din Olt nu este unul singular. HotNews.ro a identificat mai multe dosare pe rolul instantelor, in care romani, testati fals pozitiv la droguri, cer despagubiri in instanta.

Matei, un tanar din Iasi, a dat in judecata Statul Roman, solicitand 25.000 de lei daune morale, dupa ce timp de patru luni a avut dreptul de conducere suspendat pentru ca a fost testat fals pozitiv. In seara de 22 iunie 2022 a fost oprit de un echipaj de politie pe bulevardul Independentei din Iasi.Agentii l-au anuntat ca va fi testat cu aparatul DrugTest. Matei a acceptat, fara sa ezite. A fost socat cand politistii l-au anuntat rezultatul a iesit pozitiv la T3B AMP.

Le spus agentilor ca "nu a consumat substante sau droguri de niciun fel, ci a luat doar medicamente pentru raceala, respectiv paracetamol, nurofen, algocalmin si proteine".

Rezultatele probelor de laborator aveau sa confirme ca barbatul spune adevarul. Insa a durat patru luni pana cand procurorul a solutionat cu clasare dosarul penal deschis pe numele sau. Abia in luna octombrie Adrian si-a recuperat permisul. Procesul in care cere statutului despagubiri inca se afla pe rolul primei instantei, avand termen de judecata in toamna.

Bihor: proces de 50.000 de lei pentru 14 luni fara permis

Istvan, un barbat din Bihor a dat in judecata statul roman, dupa ce timp de 14 luni i-a fost interzis dreptul de a conduce urmare a unui test fals pozitiv la droguri.

In noaptea de 28 iulie 2022, a fost oprit de un echipaj de politie pe o strada din Oradea. Un control de rutina, l-au anuntat politistii care l-au anuntat ca va fi testat cu aparatul drugtest marca AquilaScan.

In urma testarii, agentii l-au anuntat ca rezultatul este pozitiv la substanta MDMA (ecstasy) si AMP (amfetamina). Istvan le-a spus politistilor ca nu consumase niciodata droguri, insa agentii au urmat procedura. L-au condus la Serviciul Judetean de Medicina Legala, in vederea recoltarii probelor de sange. Medicul de garda a efectuat si un examen clinic la solicitarea politistilor.

,,In urma examinarii clinice, medicul legist a stabilit ca manifestarile neurologice si psihice ale reclamantului sunt normale, concluzionandu-se ca nu exista elemente clinice sugestive consumului de substante psihoactive", se arata in documentul instantei. Ulterior si rezultatele de laborator aveau sa confirme ca nu consumase stupefiante.

A durat 14 luni pana cand procurorul de caz a solutionat dosarul lui Istvan cu clasare.

,,Reclamantul a chemat in judecata doua persoane juridice pe paratul Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor si pe paratul Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, solicitand despagubiri in cuantum de 50.000 de lei pentru daunele morale pentru suferintele pricinuite de supunerea sa, in urma unui rezultat fals pozitiv la o testate antidrog cu aparatul drug test, la cercetari penale pentru conducerea pe drumurile publice sub influenta substantelor psihotrope si retinerea permisului de circulatie pentru o perioada de 14 luni", se mentioneaza in actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Bihor. Raportat la valoarea daunelor solicitate, instanta a declinat dosarul catre Judecatoria Oradea, unde procesul va incepe pe 25 octombrie.

Timis: proces de 50.000 de euro dupa o testare fals pozitiva& & &

Un barbat din Lugoj, judetul Timis, completeaza lista romanilor care au ajuns victime ale testarilor fals pozitive la substante interzise.

George a fost oprit in trafic pentru un control de rutina in seara de 6 august 2023. Initial, politistii l-au testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a fost negativ. Ulterior, agentii l-au anuntat ca va fi testat si cu aparatul antidrog. Rezultatul testarii avea sa fie halucinant pentru George. Aparatul drugtest arata ca ar fi consumat mai multe substante interzise: T3, BZP, T1B si THC.

A fost condus la spital pentru recoltarea probelor biologice, iar pe numele sau a fost deschis un dosar penal pentru conducere sub influenta substantelor interzise.

Pana la sosirea rezultatelor de la medicina legala, George a mers la un laborator privat unde si-a facut testele de sange. Rezultatele au fost negative, insa ele nu contau pentru procuror.

Abia dupa 3 luni, procurorii au primit rezultatul oficial de la medicii legisti. Dosarul a fost clasat, iar barbatului i-a fost restituit permisul.

George a dat in statul roman in judecata, solicitand 50.000 de euro daune morale.

"Este victima unei erori de care statul roman este responsabil prin utilizarea de produse care conduc la rezultate pozitive desi ar trebui sa fie negative cat si prin legislatia defectuoasa ce permite deschiderea unui dosar penal si suspendarea dreptului de a conduce pe baza unui aparat care indica erori", a subliniat avocatul barbatului in instanta.

Medicina Legala nu avea teste pentru toate substantele

La proces, George s-a plans ca retinerea permisului si suspendarea dreptului de a conduce l-a afectat profund, fiind considerat de catre prieteni si familie "un drogat". La locul de munca era sicanat de colegi, cu apelativul "droghi".

Judecatoria Lugoj, unde s-a judecat procesul pe fond, nu i-a dat castig de cauza. In motivarea deciziei pronuntate luna trecuta, judecatorul invoca raportul medico-legal. Instanta admite ca rezultatele au fost negative la patru dintre substante (T3, T1B si THC) insa pentru BZP laboratorul nu a efectuat analiza intrucat nu dispunea de teste imunochimice.

Imposibilitatea statului de a asigura resursele necesare laboratoarelor de medicina legala in vederea efectuarii testarilor antidrog i-a fost imputata tot conducatorului auto.

Rezultatul consemnat la laboratorul privat, care era negativ si pentru BZP, nu a contat pentru instanta pe motiv ca a fost efectuat dupa 13 ore. George a fost oprit in trafic la ora seara, si s-a prezentat la laboratorul privat, pentru a avea o dubla confirmare, a doua zi la prima ora.&

George a contestat hotararea Judecatoriei Lugoj, dosarul urmand a fi inaintat Tribunalului Timis.

Comments