Un constantean ar fi incercat sa pacaleasca alte 3 persoane prin diverse firme infiintate lasandu-le...

Politistii au facut perchezitii in Constanta la locuintele si birourile unei persoane, fiind cercetata pentru infractiuni de evaziune fiscala. Asta se intampla pe 23 mai 2024, conform unui document transmis de Inspectoratul General al Politiei Romane la solicitarea HotNews.ro.

S-a stabilit ca aceasta ar fi infiintat 4 societati comerciale, pe numele a trei persoane, ar fi controlat in mod nemijlocit activitatea economica a societatilor comerciale si ar fi obtinut venituri, insa nu ar fi retinut si nu ar fi platit catre bugetul consolidat al statului contributiile cu retinere de la sursa.

Ulterior, ar fi abandonat activitatea firmelor cu scopul de a lasa obligatiile fiscale neachitate in sarcina respectivelor persoane, prejudiciul cauzat fiind de 420.000 de lei.

*Scopul solicitarii noastre a fost de a intelege daca se intampla ceva cu datele transmise de ANAF catre Politie pe modificarile fiscale care au avut loc in 2022.

Conform Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (241/2005) constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor. Acesta este un articol introdus in urma cu cativa ani in Lege.

De atunci, ANAF a tot trimis informatii catre Politie.

Conform datelor transmise, in anul 2023 au fost inregistrate 1.756 de dosare care privesc infractiunea respectiva, dintre care 661 de dosare penale au fost inregistrate in baza sesizarii structurilor din cadrul Ministerului Finantelor si 1.095 de dosare penale inregistrate ca urmare a sesizarilor din oficiu.

De asemenea, in trimestrul I 2024, au fost inregistrate 805 dosare, dintre care 441 de dosare penale inregistrate in baza sesizarii structurilor din cadrul Ministerului Finantelor sau Administratia Fondului de Mediu si 364 de dosare penale inregistrate ca urmare a sesizarilor din oficiu.

Evaziune fiscala in Giurgiu

Un alt caz, pe baza aceleiasi prevederi din Legea respectiva, este de la Giurgiu.

Pe 28 mai 2024, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu au pus in aplicare 6 mandate de perchezitie domiciliara in judetele Giurgiu si Ilfov, la domiciliile unor persoane fizice si juridice. Cercetarile au fost tot pentru evaziune fiscala.

Conform Politiei, reprezentantii unei societati comerciale, in perioada martie-septembrie 2022, ar fi livrat catre 3 operatori economici cantitati insemnate de deseuri feroase si neferoase, in valoare de aproximativ 27 milioane de lei.

Ulterior, sumele au fost virate in conturile societatii si retrase prin intermediul cardurilor bancare.

Din probatoriul administrat a rezultat ca bugetul general consolidat a fost prejudiciat cu 4.835.374 de lei, ca urmare a neinregistrarii in actele contabile ale societatii a facturilor fiscale de livrare deseuri, precum si a neachitarii contributiei fondului de mediu.

Sursa foto: Dreamstime.com

Comments