Un fost ministru de Interne da cartile pe fata. Cum si de ce intra drogurile in Romania

Un fost ministru de Interne da cartile pe fata. Cum si de ce intra drogurile in Romania

Un fost ministru de Interne da cartile pe fata. Cum si de ce intra drogurile in Romania

Lucian Bode a fost intrebat despre faptul ca in Portul Constanta nu s-a identificat un gram de droguri in ultimii 2 ani. "Legat de Portul Constanta, in 2021, s-au capturat 1,5 tone de heroina, in valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Aceasta captura nu a fost gestionata in cateva zile, a fost truda muncii organelor de aplicare a legii din Romania si din afara Romaniei de luni, poate chiar ani de zile. La fel, sunt convins ca se intampla si acum. Sunt operatiuni care se desfasoara in parteneriat, intre organele statului roman, respectiv partenerii din Europa si din afara Europei, care cu siguranta o sa dea rezultate", a spus Bode.

Fostul ministru de Interne a aratat ca in privinta rezultatelor controalelor din ultimii doi ani, in Portul Constanta se proceseaza anual aproximativ 700.000 de containere pe directiva europeana, 3% este obligatoriu sa fie verificate.

"Vreau sa va spun, din surse oficiale, informatia o am de la conducerea Portului Constanta, toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, absolut toate. Avem, intr-adevar, o problema si trebuie sa recunoastem. Problema se numeste lipsa scanerelor, avem un singur scaner si acela imbatranit si necesar ar fi sa avem 4 scanere - 2 pentru fiecare poarta principala. Asadar, povestea asta ca nu s-a identificat in ultimii doi ani un gram de cocaina sau de droguri este una care poate sa fie privita in felul urmator, operatiunile care se desfasoara pentru identificarea, prinderea si destructurarea acestor retele in timp, nu stiu cate grame de de droguri s-au identificat in urma verificarii containerelor cu acel scanner. Cred ca deloc", a aratat Bode.

El a precizat ca "aceste cantitati mari, de sute de kg, tone de droguri, sunt descoperite in urma unor operatiuni specifice ale organelor de aplicare a legii".

"Am incredere in aceasta institutie a statului roman, cum este Portul Constanta, toti cei care isi desfasoara activitatea acolo, isi face datoria, pentru ca nimeni nu poate sa paraseasca Portul (...) institutiilor statului roman, sigur ca nu sunt perchezitionati, dar daca isi asuma sa aiba asupra lor droguri, suporta consecintele legii", a afirmat fostul ministru.

Lucian Bode a mai aratat ca s-a facut comparatia Rotterdam - Constanta.

"In Rotterdam sunt procesate peste 400.000.000 de tone de marfa, in Portul Constanta aproximativ 70.000.000 de tone. In Rotterdam vin toate navele din America de Sud direct in Portul Rotterdam, iar in portul Constanta containerele din America de Sud ajung dupa ce au mai trecut cel putin printr-un port la verificari. Acestea sunt explicatiile pe care le am si le pot face publice", a raspuns Bode.

Comments