Un furt e un furt, un hot e un hot. Unii ajung in inchisoare, altii in functii de ministri

Un furt e un furt, un hot e un hot. Unii ajung in inchisoare, altii in functii de ministri

Un furt e un furt, un hot e un hot. Unii ajung in inchisoare, altii in functii de ministri


Ultimele dezvaluiri ale Emiliei Sercan scot in fata un furt intelectual de proportii epice. Asa cum a furat actualul ministru al educatiei nu prea a mai furat niciodata vreun plagiator.


Daca furi o carte dintr-o librarie, sunt sanse mari sa ajungi in inchisoare. Daca insa o furi de pe internet, asa cum furi si muzica sau filme, totul pare in regula. Doar e de pe internet, unde totul e gratis.


Sa nu ne facem iluzii, asadar, ca oameni cu o puternica traditie in acest tip de furt, obisnuiti sa nu plateasca pentru munca programatorilor, scriitorilor, regizorilor, compozitorilor si asa mai departe, ar fi capabili de vreo revolta atunci cand se vorbeste despre furtul intelectual. Pentru ei furt este doar daca le dispar bani din portofel sau bunuri fizice din casa sau masina.&


Cum ar putea generatii intregi care au copiat la orice examen, care si-au insusit comentarii, referate si lucrari de licenta scrise de altii sa inteleaga latura infractionala a furtului intelectual, a plagiatului?


De la Victor Ponta la Nicolae Ciuca, de la Dinu Patriciu la Laura Codruta Koevesi si trecand prin sute, poate chiar mii de doctori lipsiti de merite, dar nu de tupeu, elitele politico-administrative ale Romaniei s-au dedat cu voluptate plagiatului, fara teama de consecinte. Pentru ca nici nu exista consecinte.


Cei care au luat bani in plus in baza unor doctorate furate nu vor fi niciodata obligati sa returneze banii. Cei dovediti a fi plagiatori nu risca decat o retragere a titlului de doctor si atat. Nici macar nu li se imputa frauda de a fi acces in niste functii care necesitau doctoratul folosindu-se de un fals, de niste teze furate de la altii. Iar despre oprobriul public nici nu poate fi vorba.


Si, totusi, ultimele dezvaluiri ale Emiliei Sercan scot in fata un furt intelectual de proportii epice. Asa cum a furat actualul ministru al educatiei nu prea a mai furat niciodata vreun plagiator.


Sorin Cimpeanu nu a copiat parti din lucrarile unor alti autori ,,uitand" sa-i citeze, nu a ,,imprumutat" idei si sintagme. Pur si simplu omul a sters numele autorilor reali ai unor cursuri si a pus in loc numele lui. Este ca si cum o firma chinezeasca ar lua direct automobile japoneze si nemtesti si, in loc sa le copieze designul, cum se intampla adesea, n-ar face decat sa schimbe siglele.


Cazul ministrului Cimpeanu, responsabilul principal cu implementarea proiectului prezidential Romania Educata, este atat de flagrant, incat insusi premierul ar trebui sa-i ceara demisia, asa cum a facut-o si cu Florin Roman, vremelnic ministru al digitalizarii. Asta daca premierul n-ar fi el insusi un plagiator, deci mai aplecat spre intelegere fata de cei din aceeasi breasla.


Marele public, sper ca ne-am lamurit, nu va reactiona la dezvaluirile Emiliei Sercan. Dar este jignitoare atitudinea umila si complice a lumii academice. De cea a lumii politice nici nu mai are rost sa vorbim.


Si, totusi, fie ca este vorba de un ou sau o gaina, de un bou, o masina sau un articol stiintific, o carte, un curs universitar, un furt este un furt, iar cel care-l comite este un hot. Doar ca in puscariile romanesti ajung doar cei care fura un brat de vreascuri, nu padurea cu totul. Condamnati sunt cei care falsifica un bilet de tramvai, in timp ce aia care-si falsifica intreaga cariera si fura viitorul a generatii intregi de copii sunt rasplatiti cu titluri academice si decorati de presedintele tarii.


foto: Hepta


Comments