Un judecator din Italia renunta dupa 7 ani la dosarul impotriva ONG-urilor de salvare a migrantilor

Un judecator din Italia renunta dupa 7 ani la dosarul impotriva ONG-urilor de salvare a migrantilor

Un judecator din Italia renunta dupa 7 ani la dosarul impotriva ONG-urilor de salvare a migrantilor


Un judecator de camera preliminara din Trapani, Sicilia, a dat dreptate, vineri, la trei organizatii caritabile de salvare pe mare a migrantilor, care au fost acuzate de incurajarea imigratiei ilegale in complicitate cu traficantii de fiinte umane, anuland un dosar deschis in urma cu mai bine de sapte ani, relateaza Reuters.


Judecatorul a anuntat ca nu exista motive pentru a actiona impotriva organizatiilor caritabile internationale Doctors Without Borders (MSF), Salvati Copiii si Jugend Rettet din Germania.


Decizia reprezinta o justificare pentru organizatiile neguvernamentale (ONG-uri) care au negat intotdeauna orice interactiune cu traficantii si au respins acuzatiile politicienilor italieni ca actioneaza ca niste ,,taxiuri maritime" pentru migranti.


,,Aceste acuzatii nefondate au incercat sa blocheze activitatea echipelor umanitare de cautare si salvare de ani de zile. Au fost destinate sa scoata navele din mare si sa contracareze eforturile lor de a salva vieti. Acum, aceste acuzatii s-au prabusit", a declarat Christos Christou, presedintele MSF.


Italia este primul ,,port" european de escala pentru mii de oameni care incearca sa traverseze Mediterana din nordul Africii, iar organizatiile caritabile de salvare au fost adesea vizate de partidele politice care se angajeaza sa opreasca aceste ,,curse".


Prim-ministrul de dreapta Giorgia Meloni a acuzat ONG-urile de salvare ca actioneaza precum un ,,feribot" pentru migranti, iar guvernul italian a adoptat o legislatie pentru a le restrictiona activitatile, inclusiv prin sechestrarea navelor.


Italia se confrunta cu un flux constant de imigranti


Elly Schlein, liderul Partidului Democrat de opozitie, a declarat ca decizia de vineri a fost ,,o sentinta istorica" care a aratat ca ,,solidaritatea nu este o crima".


In 2017, procurorii din Trapani au confiscat barca de salvare a lui Jugend Rettet, ,,Iuventa", spunand ca au gasit ,,dovezi serioase" ale unor intalniri pe mare intre membrii echipajului acesteia si traficantii libieni.


Ei au lansat acuzatii similare impotriva organizatiilor Salvati Copiii si MSF, fara a le confisca navele. In urma acuzatiilor, Jugend Rettet si Salvati Copiii au oprit salvarile in Marea Mediterana, in timp ce MSF le-a continuat.


Italia se confrunta cu un flux constant de imigranti maritim din Africa de Nord, dar numarul acestora a scazut de la un varf din 2016, in urma acordurilor de control la frontiera cu autoritatile libiene si tunisiene.


De la inceputul anului, aproximativ 16.000 de migranti au sosit pe tarmurile italiene, fata de 35.000 in aceeasi perioada a anului 2023.


Navele ONG-urilor sunt responsabile pentru o mica parte a salvarilor pe mare din centrul Mediteranei - aproximativ 4,2% din total, conform statisticilor Ministerului de Interne italian pentru perioada ianuarie-iulie 2023.


FOTO: Hepta


Comments