Un medic roman, presedintele Societatii Internationale de Microchirurgie Experimentala

Un medic roman, presedintele Societatii Internationale de Microchirurgie Experimentala

Un medic roman, presedintele Societatii Internationale de Microchirurgie Experimentala

Un medic român, președintele Societății Internaționale de Microchirurgie Experimentală
Un medic român, președintele Societății Internaționale de Microchirurgie Experimentală
Un medic român, președintele Societății Internaționale de Microchirurgie Experimentală Un medic român, președintele Societății Internaționale de Microchirurgie Experimentală

Profesorul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din Timișoara, a fost ales președinte al Societății Internaționale de Microchirurgie Experimentală (ISEM) pentru perioada 2016-2018.

Alegerile au avut loc în cadrul ultimului congres desfășurat la sfârșitul lunii august la Tianjin, China.

Această poziție în cadrul prestigoasei societăți confirmă încă o dată recunoașterea contribuției de excepție la dezvoltarea microchirurgiei mondiale realizate în centrul universitar medical din Timișoara: fondarea în 1998 a unui program complex de instruire în tehnicile de bază și avansate în microchirurgia reconstructivă, frecventat de peste 1000 de chirurgi din întreaga lume și care din 2015 face parte integrantă din programul Școlii Europene de Microchirurgie; descrierea în premieră a unor modele experimentale de transplant (uter, mușchi), de microchirurgie limfatică, de aplicații ale tehnicilor microchirugicale recosntructive la pacienți cu diabet zaharat.   

"Alegerea mă onorează în mod deosebit, mai ales când mă gândesc la personalitățile excepționale care au servit ca președinți până acum. În fața mea stă o agendă încărcată: societatea are nevoie de organisme funcționale. În scurt timp, vom organiza un comitet educațional, care va avea ca scop recomandarea de standarde în învățământul microchirurgical. Vom crea grupuri de lucru care să reunească specialiști cu interese comune (de exemplu transplantul de ficat etc), vom crea o platformă web care să promoveze mai bine oferta cursuri de microchirurgie și de proiecte de cercetare, pentru a înlesni schimbul de experiență și informații", a declarat medicul Mihai Ionac.

Societatea Internațională de Microchirurgie Experimentală (ISEM) a fost fondată în 1991 de Sun Lee (1920-2015), cercetător de origine coreană, instruit la Pittsburgh, Statele Unite.

Considerat unul dintre părinții microchirurgiei, este cel care descris pentru prima dată în istoria medicinei majoritatea modelelor de transplant de organ la șobolan: rinichi, pancreas și duoden, splină, inimă-plămân, testicul, stomac, folicul ovarian.

Toate aceste modele experimentale au permis cercetarea în domeniul transplantului, făcând astfel posibilă pe de o parte aplicarea acestuia în clinică și pe de altă parte rezultatele excepționale în supraviețuirea pacienților transplantați.

De la bun început, ISEM a strâns laolaltă specialiști în microchirurgia experimentală și clinică din întreaga lume și din toate specialitățile care beneficiază de tehnicile realizate cu microscopul operator: chirurgie generală, chirurgie plastică și reparatorie, neurochirurgie, chirurgie pediatrică, ginecologie, maxilo-facială, ORL, oftalmologie etc.  

Locul principal de întâlnire au fost congresele, organizate o dată la doi ani în Italia, Germania, Brazilia, Japonia, China, Canada, Statele Unite, România (Timișoara, 2012).

Articole recomandate

Comments