Un nou esec rasunator pentru ,,sperietoarea" lui Putin. Racheta Sarmat ,,Satan 2" a explodat inainte...

O noua racheta balistica intercontinentala (ICBM) grea ruseasca de tip Sarmat - denumita in Occident "Satan 2", cu o raza de actiune de 18.000 de kilometri si care poate transporta pana la 15 focoase nucleare - a explodat la un test esuat in jurul lui 21 septembrie, pe poligonul de testare de la Plesetk, in Arhanghelsk (nord-vest), la aproape 200 de kilometri de Marea Alba, relateaza Le Figaro.

Acest test era urmarit indeaproape de catre Statele Unite, care au prepozitionat in Alaska, ca de obicei in asemenea situatii, doua avioane de spionaj de tip RC-135S Cobra Ball, pregatite sa se duca "sa traga cu coada ochiului" spre peninsula kamciatka, unde se afla poligonul de tir al rachetelor intercontinentale teste - fara ogive nucelare - de catre rusi.

Zona testului era vizata de o serie de interdictie de survol aerian (NOTAM).

Insa, de aceasta data, racheta nu a plecat.

Potrivit unor imagini satelitare de sambata, observata de cercetatori specializati in OSINT, rachete de tip Sarmat - care se afla in faza de dezvoltare - a explodat si a lasat in urma sa un crater cu un diametru de 55 de metri la locul lansarii.

Un incendiu de padure era vizibil vineri in apropierea "silozului" de lansare.

"Este greu ca evenimentul sa fie datat cu exactitate". comenteaza pe X analistul militar francez Etienne Marcuz.

"Sa fie oare momentul lansarii la 19 septembrie (joi)? Sau la 20, dupa ce tirul a fost anulat la 19 dintr-un motiv tehnic care a facut raceta instabila?", se intreaba el.

CARBURANT VOLATIL SI TOXIC

Avand in vedere craterul de la locul lansarii, "testul s-a incheiat cu o explozie a unei rachete inainte de tir, posibil in timpul incarcarii carburantului", comenteaza pe X cercetatoarea specializata in probleme nucleare Heloise Fayet de la IFRI.

"Sarmatul pare propulsat cu un material propulsoare foarte periculos, UDMH, toxica si volatila, care produce vapori infalamabili in aer. Este posibil astfel ca o scurgere de material propulsor in siloz sa fi antrenat acest eveniment catastrofal", estimeaza Etienne Marcuz.

Acest esec nu ramane fara consiceinte asupra Rusiei, in contextul in care acest program de racheta balistica intercontinentala (ICBM) grea este unul dintre cele mai imprtante in viitorul disuasiunii nucleare ruse.

Sarmat - o racheta foarte mare, trasa din silozuri - ar urma sa inlocuiasca "Satan 1", care se afla in serviciu din anii '60 si care urma sa fie retrasa initial din serviciu in 2014 si amanata in 2022, din cauza unor intarzieri repetate acumulate in program.

Un prim test a fost efectuat cu succes la 20 aprilie 2022, insa doua teste ulterioare probabil ca au esuat - in februarie si noiembrie 2023.

Acesta ar fi, astfel, al treilea esec din patru incercari.

Totul pare sa indice ca "Satan 1" - care a fost mult timp cea mai mare ICBM din lune, cu o lungime de 32 de metri si peste 200 de tone - urmeaza sa ramana in serviciu in continuare inca multi ani.

"Trebuie ca progranul sa fie reluat in profunzime pentru a ffi fiabilizat, ceea ce ar putea dura ani, mai ales in contextul in care sanctiunile occidentale par sa afecteze dur acest sector", comenteaza Etienne Marcuz.

"Distrugerea instalatiei va avea obligatoriu implicatii majore", apreciaza cercetatorul, care evoca "trei posibilitati", si anume "reconstruirea silozului, care poate dura cateva luni sau ani", "testari din silozuri deja construite in viitoare instalatii de desfasurare operationala" si "oprirea programului", care pare "putin probabila" avand in vederea importanta acestuia.

Insa disuasiunea nucleara rusa nu este pusa in dificultate in acest stadiu, in contextul in care racheta se afla in faza experimentala.

In privinta componentei terestre, Rusia se sprijina de asemena pe rachete intercontinentale mai usoare, tractate cu camioane, ceea ce le ofera o mobilitate utila in caz de prima lovitura sau de replica.

Rusia a introdus in serviciu, in 1997, racheta de tip Topol-M, iar in 2010 racheta de tip Iars.

"PANICA PRESEI"

Moscova si-a innoit si componenta navala, prin submarine nucleare lansatoare de tip Borei de noua generatie, echipate cu rachete balistice de tip Bulava noi.

Si acest tiip de racheta a inregistrat mai multe esecuri la testare, insa au fost fiabilizate in timp.

In ceea ce prevesyte componenta aeriana, Rusia a relansat constructia unor bombardiere supersonice de tip Tupolev 160 (Tu-160), modernizate.

Insa esecul in acest stadiu al Sarmat arunca inca o umbra asupra programului "superarmelor" dezvaluite cu mare pompa de catre presedingtele rus Vladimir Putin in 2018, o dezvaluire adresata opiniei publice din Occident.

Racheta de croaziera cu propulsie nucleara de tip Burevestnik a inregistrat un incident in timpul unei testari in 2019, iar racheta hipersonica Kinjal a fost incterceptata in mai multe randuri in Razboiul din Ucraina.

Russii sunt in schimb foarte discreti in privinta "planorului hipersonic" Avangard, un lucru "suficient sa puna panica presei in perspectiva", potrivit lui Heloise Fayet, care se refera la numeroase articole de presa cu un ton catastrofal aparute pe tema "Satan 2" la sfarsitul lui 2022, cand Rusia era in mare dificultate in Ucraina.

Comments