Un nou scandal cu granturi nerambursabile la Ministerul Economiei. Peste 1.800 de aplicanti au fost...


Acestia acuza birocratia statului si piedicile puse de autoritati la accesarea fondurilor. In total, 29.250 de microintreprinderi, persoane fizice autorizate, organizatii neguvernamentale si cabinete medicale au aplicat pentru ajutorul de 2.000 de euro din fonduri europene nerambursabile.


Peste 1.800 de aplicanti au fost admisi, apoi respinsi, de la accesarea granturilor de doua mii de euro, dupa ce acestia nu au trimis contractele semnate in termen de cinci zile de la primire.


Aplicantii acuza ca in ghidul postat de Ministerul Economiei se arata ca vor fi contactati de autoritati dupa aprobarea contractului, dar acest lucru nu s-a intamplat. Astfel, nici termenul oficial de cinci zile nu l-au putut respecta.


Prea putini aplicanti, fonduri ramase necheltuite


Un numar de 29.250 de microintreprinderi, persoane fizice autorizate, organizatii neguvernamentale si cabinete medicale au aplicat pentru ajutorul de 2.000 de euro din fonduri europene nerambursabile.


Numarul total de aplicanti este oricum mai mic decat cel estimat initial, deoarece in urma sesiunii derulate in toamna anului trecut au ramas disponibile fonduri in valoare de 41,5 milioane de euro, adica destul cat sa mai beneficieze inca 20.750 de firme.


De altfel, Virgil Popescu - fostul ministru al economiei, actual ministru al energiei - a declarat in mai multe randuri ca doreste redeschiderea Masurii 1, astfel incat sa se inscrie mai multe firme.


Virgil Popescu. Foto: Hepta

Derularea faptelor


Unul dintre aplicanti a povestit pentru Libertatea cum s-a derulat toata interactiunea.


,,La o anumita data a fost primit e-mail de aprobare, sub forma atasata - fara info, fara pasi, fara nimic, fara solicitari suplimentare, fara directionare catre platforma etc. In cazul meu: joi, 19.11.2020. Evident, toti cei aflati in situatia aceasta am asteptat sa intre banii.


Cu totii am sunat la banca, pentru info. Ni s-a spus sa asteptam, ca trebuie sa intre banii", a declarat, pentru Libertatea, unul dintre pagubiti.


E-mailul trimis de Ministerul Economiei nu contine pasii de urmat

Acesta acuza ca nicaieri nu e mentionat in platforma ce trebuie sa faci pe urma.


Aplicantul este instiintat ca este respins

Indicatiile, anuntate dupa aprobare


In data de 20 noiembrie, la o zi dupa ce acesta a primit mesajul de aprobare, Ministerul Economiei a incarcat pe pagina de internet Imm.gov.ro, pe care o gestioneaza, care sunt pasii de urmat.


Mai exact, contractul primit pe e-mail trebuie semnat digital si trimis din nou catre autoritati. Nici aici nu este mentionat termenul de cinci zile pentru trimiterea contractului.


Mai mult, scrie negru pe alb ca aplicantii vor fi contactati de reprezentanti ai statului. Aplicantii spun insa ca acest lucru nu s-a intamplat.


Ghidul de pe site-ul oficial arata ca aplicantii vor fi contactati in privinta pasilor ce trebuie urmati FOTO: Imm.gov.ro

Termenul de cinci zile apare insa in procedura oficiala publicata in Monitorul Oficial.


,,Aplicantii vor intra in aplicatie, vor descarca contractul de finantare, il vor semna cu semnatura electronica si il vor reincarca semnat in aplicatie in maximum 5 zile de la primire".

Procedura oficiala de inscriere pentru Schema 1 de microgranturi:

Comunicare defectuoasa


Cei care au trimis contractul la mai mult de cinci zile de la primire s-au trezit astfel respinsi.


,,Consider si consideram, cu totii, ca a existat o lipsa de comunicare clara catre aplicanti. (...) Pasii de continuat din site sunt foarte bine ascunsi in pagina ministerului, iar informatia data nu corespunde cu mesajul din platforma", mai acuza aplicantul.


Potrivit unor surse oficiale, termenul de 5 zile apare in procedura publicata in Monitorul Oficial si este impus la nivel oficial de Comisia Europeana. Acesta este termenul si pentru contestatii si solutionarea acestora.


,,Unde este transparenta?"


Cu toate acestea, aplicantii respinsi sunt furiosi.


,,In procedura oficiala se spune: <>. Unde este acest mesaj? Unde este transparenta?", se intreaba aplicantul.


Acesta mai spune si ca termenul de 5 zile este impus arbitrar, mai ales in contextul in care autoritatile s-au plans ca sunt putini aplicanti, iar fondurile au ramas necheltuite pe schema de microgranturi.


Conform altor surse, peste 1.800 de aplicanti se afla in aceasta situatie.


Ministerul Economiei, condus acum de Claudiu Nasui, nu a raspuns pana acum intrebarilor Libertatea.


Neoficial insa, exista o solutie, dar aceasta implica tot munca aplicantilor. Mai exact, atunci cand se va redeschide sesiunea pe masura de microgranturi, acestia trebuie sa aplice din nou. Si de data asta sa semneze contractele in termenul de 5 zile.


Intarzieri la plati


Acestea nu sunt singurele scandaluri legate de granturile cu fonduri europene. Cei care au aplicat la Masura 2 pentru capital de lucru s-au trezit cu intarzieri mari in primirea banilor. Situatia nu a fost rezolvata nici pana acum.


De asemenea, Libertatea a scris ca autoritatile au eliminat firmele cu dificultati financiare, desi Comisia Europeana a recomandat statelor sa le includa si pe acestea in schemele de ajutor.


Comments