Un ONG a depus plangere penala impotriva parintilor care si-au indemnat copiii sa protesteze fata de...

ONG-ul îi acuză pe cei patru părinţi de şantaj şi incitare la ura sau discriminare în cazul băiatului despre care psihologul şcolii spune că ar avea nu doar probleme somatice , ci şi de natură psihologică., considerând că aceştia "au înţeles să îşi folosească propriii copii şi colegii acestora că instrumente de ura împotriva unui copil cu dizabilităţi", după cum se arată într-un comunicat al Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

"Infracţiunea de incitare la ura şi discriminare împotriva unui copil pe criteriul dizabilităţii, dublată de propagarea de mesaje de intoleranţă, umilire, ura şi denigrare în spaţiul public reprezintă un atac la dreptul la deminitate nu numai al minorului în cauza, ci a întregii categorii de copii cu dizabilităţi din România, fapta pentru care cei responsabili trebuie să răspundă penal", a declarat Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi aminteşte ce s-a întâmplat la şcoală din Piteşti.
""Începând cu dată de 17.10.2016, "Ionuţ, un copil din clasa a VII-a din Piteşti, diagnosticat cu deficienţă de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică), a venit la şcoală să înveţe despre ura. A fost singur în clasa. Colegii săi erau pe hol, protestau împotriva lui, împotriva faptului că el are o dizabilitate, învaţă în aceeaşi clasa că ei şi îndrăzneşte să spere la normalitate şi integrare. Pe pancartele afişate, era scris: să îmi împlinesc visele>, să învăţ>, să mi se respecte drepturile>, . Copilul privea mesajele şi nu înţelegea ce legătură au cu el. Apoi a venit presă şi l-a filmat. În toată agitaţia în care părinţii propriilor colegi ţipau pe hol, colegii se adunaseră împotriva lui, iar tatăl era luat la întrebări legate de copilul pe care, alături de soţie îl adoptase cu iubire cu ani buni în urmă, a declarat emoţionat: greşit şi eu faţă de ei, dar colegul mă înjură de părinţi şi, în plus, eu am făcut toate astea. Nu din suflet le ziceam....doar că să îl sperii în ideea să nu mă mai ameninţe, să nu mă mai înjure", arată Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi

"Aceste amintiri dureroase nu i se vor şterge niciodată"

Comunicatul ONG-ului parcurge momerntele de până la dată de 20 octombrie când băiatul nu a mai venit la şcoală, după ce părinţii au fost convinşi să-şi trimită copilul la investigaţii amănunţite, cu scutire medicală pentru orele de la care va absenţa timp de o săptămâna.

"După victoria împotriva cancerului sistemului limfatic, lupta în care i s-au dat 1% şanse de viaţă, după victoria împotriva destinului de a fi abandonat la naştere, fiind adoptat de părinţi iubitori, copilul se întreabă cum va reuşi să iasă din acest hăţiş traumatic. Probabil că aceste amintiri dureroase nu i se vor şterge niciodată, dar cei care le-au orchestrat vor trebui să plătească pentru aceste tratamente degradante", se mai arată în  comunicatul amintit

" I-au instruit să îşi urască un coleg dezavantajat"

CEDCD  arată de ce consideră că pronţii au greşit în acest caz şi  arată că  cei 29 de copii sunt  "în pericol" pentru că instigarea părinţilor le-ar afecta evoluţia din punct de vedere cognitiv-emoţional.

"În dată de 25.09.2016, a fost creată o pagină de Facebook, cu numele de <<29 de copii în pericol>>. Această se doreşte a fi soluţia a 29 de adulţi pentru dificultăţile de integrare ale unui copil, un spaţiu online în care incită la ura şi organizează evenimente online de protest.Numele paginii de Facebook este corespunzător ales: 29 de copii sunt în pericol, pentru că părinţii lor i-au înlăturat de la o evoluţie sănătoasă din punct de vedere cognitiv-emoţional, i-au instruit să îşi urască un coleg dezavantajat şi le-au făcut poze parcă în formaţie de serbare, serbarea urii", se arată în comunicatul CEDCD, semnat ,semnat de Mădălina Turza, preşedintele ONG-ului.

 CEDCD cere ca părinţii "instigatori" să fie cercetaţi conform legii.
Mpadpsina Turza arată că infracţiunea de incitare la ura şi discriminare împotriva unui copil pe criteriul dizabilităţii, dublată de propagarea de mesaje de intoleranţă, umilire, ura şi denigrare în spaţiul public reprezintă un atac la dreptul la demnitate nu numai al minorului în cauza, ci a întregii categorii de copii cu dizabilităţi din România, fapta pentru care cei responsabili trebuie să răspundă penal.

Comments