Un procuror special va gestiona anchetarea lui Trump. Numirea acestuia sugereaza posibilitatea reala...


Numirea in functia de procuror special a lui Jack Smith, un veteran cu experienta in anchete de coruptie, este impusa de ,,circumstantele extraordinare", a anuntat procurorul general Merrick Garland, care a mentionat intentia lui Donald Trump si a lui Joe Biden de a candida la prezidentialele din 2024, potrivit The Guardian.


Merrick Garland, procurorul general al SUA, l-a numit pe Jack Smith, un investigator cu experienta in domeniul coruptiei guvernamentale, dar si al crimelor de razboi, in functia de procuror special care va gestiona anchetele ce il vizeaza pe Donald Trump si va stabili daca fostul presedinte ar trebui sa faca obiectul unor acuzatii penale.


Este vorba despre ancheta privind gestionarea documentelor guvernamentale cu caracter sensibil gasite la resedinta sa din Mar-a-Lago, in Florida si despre investigatia privind rolul sau in asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA.


Masura exploziva din punct de vedere politic survine la doar trei zile dupa ce Trump a anuntat ca va candida din nou la Casa Alba, in ciuda unei performante dezamagitoare a republicanilor la alegerile din 8 noiembrie, in special din partea candidatilor sustinuti de el.


,,Tinand cont de evolutiile recente, inclusiv de anuntul fostului presedinte cum ca va candida la urmatoarele alegeri prezidentiale si a intentiei declarate a presedintelui in exercitiu de a candida si el, am ajuns la concluzia ca este in interesul public sa numesc un procuror special", a declarat Garland vineri, intr-o conferinta de presa.


Trump a criticat dur masura luata de Departamentul de Justitie, intr-un interviu acordat Fox News Digital.


,,Timp de sase ani am trecut prin asta si nu voi mai face asta", a spus Trump. ,,Nu este acceptabil. Este atat de nedrept. Este atat de politic", a adaugat fostul presedinte.


Un semn ca procurorii au acumulat deja dovezi substantiale


Numirea unui procuror special reflecta dificultatea pozitiei in care se gaseste acum Departamentul de Justitie, care supervizeaza cele mai sensibile anchete penale ce il vizeaza pe Trump, dar semnaleaza si o posibilitate crescuta privind punerea sub acuzare a fostului presedinte, scrie The Guardian.


Procurorii speciali sunt procurori semiindependenti care pot fi numiti in functie temporar, pentru anchete de profil inalt, atunci cand exista conflicte de interese sau aparenta unor astfel de conflicte. Acestia ofera un mecanism prin care departamentul de justitie se poate izola de factorul politic, in deciziile de acuzare.


Numirea unui procuror special ar putea indica, de asemenea, faptul ca departamentul de justitie a acumulat deja dovezi substantiale privind posibile infractiuni comise de Trump si aliatii sai.


,,Acest lucru sugereaza ca ei cred ca exista o posibilitate foarte reala privind formularea de acuzatii. Daca ar fi avut de gand sa inchida cazul, acesta ar fi fost inchis pana acum", a explicat pentru The Guardian Barbara McQuade, profesoara la Facultatea de Drept a Universitatii din Michigan si fost procuror.


Garland a insistat ca departamentul de justitie ar fi putut derula in mod corect anchetele care il vizeaza pe Trump, dar ca decizia a fost determinata de contextul politic sensibil.


,,Cred ferm ca mecanismele obisnuite ale acestui departament pot gestiona toate investigatiile cu integritate", a declarat Garland. ,,Si cred, de asemenea, ca numirea unui procuror special in acest moment este ceea ce trebuie facut. Circumstantele extraordinare prezentate aici o cer", a mai spus procurorul-general.


Cine este procurorul special


Smith, absolvent al Facultatii de Drept de la Harvard, a fost, intre 2010 si 2015, seful sectiei de integritate publica din cadrul Departamentului de Justitie, care se ocupa de anchetele privind coruptia guvernamentala, un rol care nu se deosebeste cu nimic de noua sa pozitie de procuror special.


Din 2018, el este procuror special la Haga, unde investigheaza crimele de razboi din Kosovo. In prealabil, el a lucrat la biroul procurorului american pentru districtul estic al New York-ului din Brooklyn, unde a contribuit la urmarirea penala a unui caz de brutalitate politieneasca ce a atras atentia la nivel national.


In perioada in care a lucrat la departamentul de justitie din Washington, Smith a supravegheat cazurile de coruptie impotriva fostului guvernator al Virginiei Bob McDonnell, a fostului congresman din Arizona Rick Renzi si a presedintelui legislativului din New York Sheldon Silver, desi condamnarile impotriva lui McDonnell si Silver au fost ulterior anulate.


El a supravegheat urmarirea penala a unui agent CIA pentru divulgarea de informatii privind securitatea nationala si obstructionarea justitiei - infractiuni care seamana cu posibilele acuzatii aduse lui Trump.


Iar Smith l-a mai investigat pe Trump si inainte, in anii '70, in timpul mandatului sau de procuror in New York, pentru potentiale acuzatii de frauda. Investigatia de aproximativ sase luni nu a dus in cele din urma la nicio acuzatie.


,,Intentionez sa conduc anchetele atribuite si orice urmarire penala care ar putea rezulta din ele, in mod independent si in cele mai bune traditii ale Departamentului de Justitie", a declarat Smith.


Casa Alba spune ca nu a fost anuntata in prealabil


Numirea unui procuror special reprezinta deja un model familiar pentru Trump, care la scurt timp dupa ce a preluat mandatul a fost subiectul anchetei lui Robert Mueller, care a examinat legaturile dintre campania sa prezidentiala din 2016 si Rusia.


Ulterior, procurorul general al lui Trump, Bill Barr, l-a numit pe procurorul special John Durham pentru a investiga acuzatiile privind existenta unor posibile nereguli in ancheta FBI legata de Rusia.


Au existat si alte critici la adresa numirii procurorului special, care nu au venit insa din tabara lui Trump.


,,Cred ca (numirea) este o pierdere de timp si de bani, insulta procurorii de la Departamentul de justitie si nu castiga nimic. Niciun sustinator al lui Trump nu va considera ca cineva este independent sau corect fata de Trump", a declarat Jill Wine-Banks, o analista juridica si fost procuror in dosarul Watergate.


Secretara de presa al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat ca presedintele Joe Biden nu a fost anuntat in prealabil cu privire la decizia lui Garland.


,,Nu, el nu a fost la curent, noi nu am fost la curent", a spus ea la o conferinta de presa. ,,Departamentul de justitie ia decizii cu privire la anchetele penale in mod independent. Noi nu suntem implicati", a subliniat oficiala Casei Albe.


Comments