Un profesor de inginerie alimentara despre isteria "carnii artificiale in farfurii". Suntem abia in...

Petru Alexe a declarat joi, la un post TV, ca stiinta va arata daca exista posibilitatea reconstituirii, in laborator, a functionalitatii tesutului muscular.

"Carnea in laborator pentru moment este o promisiune pentru ca in sistemul pe care l-am vazut realizat in alte tari aceasta carne este realizata pana la un moment dat. Ea nu a reusit inca sa ajunga la structura normala a carnii si evident nu poate avea toate utilizarile carnii. Sa luam partea buna. Partea buna este ca are un continut ridicat din punctul de vedere al aminoacizilor. Poate sa fie considerat echivalent cu o carne animala numai ca stiinta cu siguranta va arata daca avem posibilitatea de a merge mai departe, de a face o reconstituire a functionalitatii tesutului muscular pentru ca lucrurile nu sunt chiar extrem de simple", a afirmat Petru Alexe, citat de news.ro.

Aceasta a precizat ca trebuie vazut daca aceasta carne realizata in laborator nu produce niste dezechilibre in alimentatia curenta. "Avem de-a face cu un pas in lumea aceasta a cercetarii. Acest pas nu il putem nega si nu sunt impotriva acestei evolutii. Acest exercitiu de auto-Dumnezeire poate ca este facut cu o tinta ceva mai sus, poate sa ajungem ca aceasta carne sintetica sa devina si miscatoare numai ca mai e mult pana acolo.

Va dati seama ce spectaculos ar fi sa putem reconstitui tesuturi in medicina umana, sa putem reconstitui organe in medicina umana. Trebuie sa privim si aspectele de progres stiintific. Compozitia este garantata, vorbesc de aceasta carne artificiala, este aparent bine. De ce spun aparent?

Pentru ca noi mai avem nevoie de niste exercitii nutritionale. Trebuie sa vedem daca aceasta carne curata, dusa doar la zona de cuplare de aminoacizi daca e la fel de eficienta, daca nu cumva produce niste dezechilibre in alimentatia curenta. De aceea, asupra acestui aspect sunt un pic rezervat. Insa tehnologia cu siguranta se va dezvolta. In general se spune ca aceasta tehnologie este pentru tarile bogate, dar cu siguranta suntem in faza de pionerat si aceasta tehnologie poata sa ajunga la o utilizare gloaba", a explicat profesorul Petru Alexe.

Comments